Ένα από τα αξιοσημείωτα οχήματα που παρέχονται από τη Δύση στην Ουκρανία είναι ένα στρατιωτικό όχημα 40 ετών που ονομάζεται Bradley, φέρει ισχυρή θωράκιση και παρά την ηλικία του αποδείχθηκε ότι ήταν καλά προσαρμοσμένο στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας.

Τζο Μπάιντεν: «Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε στην Ουκρανία τους πόρους που χρειάζεται»

Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Bradley έχει κερδίσει μια εμβληματική θέση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων για την ικανότητά του να τα προστατεύει από drones, νάρκες και αντιαρματικά όπλα.

Τέτοια υψηλή εκτίμηση δείχνει πώς οι στρατιωτικοί χειριστές συνδέονται συναισθηματικά με ένα όχημα που τους προστατεύει από τον κίνδυνο, αλλά και πώς αυτά τα IFV (όχημα μάχης πεζικού) έγιναν δικά τους στην Ουκρανία.

Τα Bradley δεν παράγονται πλέον, αλλά η αγορά από νέους πελάτες έχει γίνει ανταγωνιστική, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες.

Σε αυτόν τον πόλεμο, και οι δύο πλευρές χρειάστηκαν οχήματα υψηλής κινητικότητας που μπορούν να εναποθέσουν γρήγορα στρατεύματα και να τα προστατεύσουν από την πληθώρα των drones που έχουν προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο κινδύνου για το πεζικό. Εν τω μεταξύ, το κανόνι του Bradley βοήθησε σε επιθέσεις κατά ρωσικών θέσεων σε μια εποχή που τα τανκς είχαν λιγότερη επιτυχία στους παραδοσιακούς τους ρόλους.

Τα Bradley δεν παράγονται πλέον, αλλά η αγορά από νέους πελάτες έχει γίνει ανταγωνιστική, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες. Καθώς τα drones γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα, οι κατασκευαστές τους έπρεπε επίσης να προσαρμόσουν αυτά τα οχήματα. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 300 Bradley. Πολλά ήταν ηλικίας δεκαετιών και μερικά έφτασαν σε τόσο κακή κατάσταση που χρειάζονταν να επισκευαστούν.

Tα Bradley απέδειξαν την αξία τους

Αλλά το όχημα σύντομα απέδειξε την αξία του.

«Μου έσωσε τη ζωή», δηλώνει ο Khamets, οδηγός μηχανικός ενός Bradley στη 2η μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Bradley του χτυπήθηκε από ένα drone και ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από ελικόπτερο. Το πλήρωμα επέζησε μέσα σε ένα όχημα που είχαν ονομάσει Mavka, από ένα μυθικό ουκρανικό πλάσμα του δάσους. Η Mavka έχει γίνει τώρα τατουάζ στο χέρι του Khamets.

Σε μια καλοκαιρινή επίσκεψη της Wall Street Journal κοντά στο ανατολικό μέτωπο, Ουκρανοί στρατιώτες μίλησαν για την ικανότητα του Bradley να αποκρούσει φαινομενικά σχεδόν οποιοδήποτε χτύπημα.

Ο λοχίας Oleksiy Yanyshpilsky στην 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία είχε επτά Bradley και σε οκτώ μήνες που χτυπήθηκαν από drones, αντιαρματικά όπλα και νάρκες, κανένα από αυτά δεν ήταν διαλυμένο. Σε μια αποστολή, το Bradley ηλικίας 38 ετών στο οποίο επέβαινε ο ίδιος ο Yanyshpilsky, έγινε στόχος επτά drones που εκτόξευαν οβίδες και το όχημά του άντεξε.

Ενας άλλος Ουκρανός λοχίας, ο Mykhaylo Kotsyurba, από μια άλλη ταξιαρχία, είδε κάποτε ένα Bradley δίπλα του να γίνεται στόχος απευθείας από έναν ρωσικό πύραυλο Grad.

«Αυτό το Bradley πάει», σκέφτηκε εκείνεη τη στιγμή, καθώς κοίταζε το χωράφι τυλιγμένο στον καπνό. «Αλλά ο καπνός καθαρίστηκε και το Bradley συνέχισε να κινείται».

Αντίθετα, οι Ουκρανοί χειριστές διαμαρτύρονται για τα ρωσικής κατασκευής IFV που κληρονόμησαν και τα άρματα μάχης Abrams που δώρησαν οι ΗΠΑ.

Βάρος 28 τόνοι

Το Bradley ζυγίζει σχεδόν 28 τόνους, έχει πλήρωμα τριών ατόμων, μπορεί να μεταφέρει έξι στρατιώτες και είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο 25 χιλιοστών και, συχνά, έναν εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων. To αμερικανικό Abrams μπορεί να ζυγίζει περισσότερους από 70 τόνους και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καυσίμου, γεγονός που επιβαρύνει τη γραμμή ανεφοδιασμού σε καιρό πολέμου.

«Αυτός ο πόλεμος έχει να κάνει με ελιγμούς, πρέπει να είσαι πιο γρήγορος και λίγο πιο σοφός από τον εχθρό», είπε ο Yanyshpilsky, σχολιάζοντας ότι το Bradley του 1986 ήταν πιο ευκίνητο από άλλα οχήματα.

Η ευκινησία του Bradley και ορισμένων άλλων IFV εκτιμάται σε έναν πόλεμο όπου η διάδοση των drones σημαίνει ότι τα οχήματα μπορούν να εντοπιστούν και να στοχευθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Το σίγουρο είναι ότι το όχημα μάχης πεζικού και το τανκ εξυπηρετούν διαφορετικούς ρόλους.

«Αλλά IFVs όπως το Bradley έχουν χρησιμότητα τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Nicholas Drummond, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού που διευθύνει μια συμβουλευτική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας. Το Bradley χρησιμοποιείται συχνά για να στοχεύει ρωσικές θέσεις και έχει κινηματογραφηθεί ακόμη και να καταστρέφει εχθρικά άρματα μάχης.

Πολλά Bradley έχουν χτυπηθεί και καταστραφεί. Για παράδειγμα, περίπου το 65% του στόλου Bradley της Ουκρανίας ήταν εκτός λειτουργίας σε ένα στάδιο τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης που είδε η Wall Street Journal.

Πολλά θα έχουν επισκευαστεί και θα έχουν επαναφερθεί στην πρώτη γραμμή. Το Bradley του Kotsyurba κάποτε χτύπησε σε νάρκη αλλά τρεις μέρες αργότερα επέστρεψε στη δράση. Οι Ουκρανοί μηχανικοί προτιμούσαν συχνά τα παλαιότερα οχήματα από τα πιο περίπλοκα σύγχρονα, επειδή είναι ευκολότερο να επισκευαστούν σε μια εποχή που η χώρα δεν διαθέτει εξοπλισμό.

Το Bradley θα χρειαζόταν τρία έως πέντε χρόνια για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί, και ο στρατός θέλει αυτό να είναι λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Δύο εταιρείες, η General Dynamics και η γερμανική Rheinmetall, ανταγωνίζονται επί του παρόντος για να το αντικαταστήσουν ως το κύριο IFV των ΗΠΑ.

Ο Στρατός θα συνεχίσει να λειτουργεί μια μονάδα Bradley, τα οποία έχουν ανακαινιστεί με την προσθήκη του ισραηλινού συστήματος προστασίας Iron Fist, το οποίο εκτοξεύει μικρά εκρηκτικά πυρομαχικά όταν ανιχνεύει αεροπορικές απειλές. Ο κατασκευαστής του οχήματος, η αμερικανική θυγατρική της BAE Systems του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε αυτό το μήνα μια σύμβαση για την αναβάθμιση άλλων 200 για τον στρατό.

Οι κατασκευαστές IFV εξετάζουν πώς να τα προστατεύσουν καλύτερα από τα drones.

Το CV90, ένα διαφορετικό IFV που κατασκευάστηκε από την BAE Systems, φέρει τώρα βλήμματα προγραμματισμένα να εκρήγνυνται στον αέρα κοντά σε drones, πλημμυρίζοντας την περιοχή με περίπου 400 σφαιρίδια βολφραμίου για να τα καταστρέψουν ή να τα εκτρέψουν από την πορεία τους. Ένα όχημα μάχης πεζικού μπορεί να μεταφέρει πάνω από 400 τέτοια βλήμματα, έναντι των 30 έως 40 που θα μετέφερε ένα τανκ, επομένως έχει περισσότερα πυρομαχικά να ξοδέψει κατά των drones.

Τα ουκρανικά Bradley είναι πλέον εξοπλισμένα με συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, οι οποίες καταρρίπτουν τα drones διακόπτοντας τα σήματά τους.

Το CV90 έχει γίνει μια μεγάλη μπίζνα για την BAE Systems. Οι πωλήσεις του οχήματος συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και πέρυσι η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει 246 από αυτά στην Τσεχική Δημοκρατία. Η BAE έχει επί του παρόντος συμβόλαια για την κατασκευή περισσότερων από 1.700 CV90. Η Hanwha της Νότιας Κορέας και η Rheinmetall της Γερμανίας έχουν επίσης μιλήσει εκτενώς για αυξημένες ευκαιρίες για τα IFV που παράγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα