Αυτοδημιούργητος και διορατικός επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Κοπελούζος για περισσότερα από 50 χρόνια επιβεβαιώνει την ικανότητα του να οσμίζεται το κέρδος, να αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες είτε με δικά του projects είτε συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα και στη συνέχεια να καρπώνεται τις υπεραξίες.
Με στρατηγική που προσομοιάζει με εκείνη των funds ο Δημήτρης Κοπελούζος χτίζει επενδύσεις, παρουσιάζει επιχειρηματικές ιδέες, προσελκύει κεφάλαια και αφού τις ολοκληρώσει αποκομίζοντας κέρδη, αποεπενδύει ρίχνοντας μέρος τους στην επόμενη χρυσή ευκαιρία…
ΔΕΗ: Νέο μπαράζ εξαγορών – Αποκτά ΑΠΕ και το 20% του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης
Ο νέος επενδυτικός στόχος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου είναι η ΔΕΗ
Ο Δημήτρης Κοπελούζος και το deal με ΔΕΗ
Ο νέος επενδυτικός στόχος του πολυμήχανου, όπως τον χαρακτηρίζουν στην αγορά, Δημήτρη Κοπελούζου είναι η ΔΕΗ.
Η νέα εξαγορά που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ υπό τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση έφερε τον επιχειρηματία και τον όμιλο Κοπελούζου μέσα στην εισηγμένη. Ο Δημήτρης Κοπελούζος αποεπένδυσε ουσιαστικά από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πουλώντας χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1,7 GW στη διψασμένη για πράσινη μετάβαση ΔΕΗ.
Αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αγόραζε σταδιακά από το 1997 ο όμιλος Κοπελούζου.
Αποκτούσε είτε άδειες, είτε ώριμα και σε λειτουργία έργα μέσα από εταιρείες όπως την Elica, την Enelco κλπ. και έφτασε μάλιστα να θέσει σε λειτουργία και να έχει σε κατασκευή σήμερα 488 MW.
Ο Κοπελούζος πούλησε στη ΔΕΗ χαρτοφυλάκιο του ομίλου του αλλά και έργα που είχε σε συνεργασία με τον όμιλο Σαμαρά εισπράττοντας μετρητά αλλά και ιδίες μετοχές της δημόσιας εταιρείας. Έτσι απέκτησε ποσοστό περίπου 1,5%. Οι μετοχές που ήλθαν στην κατοχή του αξίας 70 εκατ. ευρώ σε τιμή 12,21 ευρώ ανά μετοχή, ουσιαστικά δείχνουν ότι ο πολυμήχανος επιχειρηματίας προσδοκά μεγαλύτερη άνοδο της τιμής, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Ο όμιλος Κοπελούζου στο πλαίσιο του deal με τη ΔΕΗ θα είναι εκείνος που θα αναπτύσσει τα έργα των ΑΠΕ, τα οποία περνούν στην εταιρεία ηλεκτρισμού.
Πέραν αυτής της συμφωνίας, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος, πούλησε και στον εταίρο του τη ΔΕΗ και το μερίδιο του 20% στην υπό κατασκευή σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» αποτελούσε ιδέα του κ. Κοπελούζου και ξεκίνησε με μετόχους τη ΔΕΗ, την Damco Energy και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η μονάδα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.
Το 2013 ο Δημήτρης Κοπελούζος είχε την έμπνευση για την κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης
Το FSRU Αλεξανδρούπολης
Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ένα ορόσημο για τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που άδραξε ο όμιλος Κοπελούζου, ακολουθώντας πάντα την ίδια στρατηγική με την πώληση μεριδίων του και τη διακράτηση ενός ποσοστού ασφαλούς ως προς το ρίσκο της επένδυσης και ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσοδοφόρο για το άμεσο ή και το μακρινό μέλλον.
Το 2013 σχεδόν δέκα χρόνια πίσω, ο Δημήτρης Κοπελούζος είχε την έμπνευση της ανάπτυξης μίας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), εξασφαλίζοντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ αλλά και την ένταξη του έργου σε εκείνα που στηρίζει η Ε.Ε.
Η Gastrade του επιχειρηματία που τρέχει και λειτουργεί το FSRU Αλεξανδρούπολης σταδιακά από το 2017 απέκτησε εταίρους, οι οποίοι αγόραζαν από τον όμιλο Κοπελούζου μετοχές.
Έτσι η οικογένεια Κοπελούζου μέσω της κόρης του Δημήτρη, Ελμίνα Κοπελούζου διατήρησε ποσοστό 20% με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz, ΔΕΣΦΑ και Gaslog να μοιράζονται επίσης από 20%.
Το έργο που αποσκοπεί στην απεξάρτηση της περιοχής των Βαλκανίων, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ήρθε να επιβεβαιωθεί για το σκοπό ανάπτυξης του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Οκτώβριο τίθεται σε εμπορική λειτουργία μεταφέροντας ποσότητες αεριοποιημένου LNG μέσω του αγωγού IGB στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα κέρδη από αυτήν την δραστηριότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για τον όμιλο Κοπελούζο είναι προφανή.
Τον Ιανουάριο του 2023 ο όμιλος Κοπελούζου ανακοινώνει την απόκτηση του μεριδίου της Gazprom Export από την Προμηθέας Gas
Το βελούδινο διαζύγιο με τη Gazprom
Τον Ιανουάριο του 2023 με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ήρθε και το τέλος μίας πολυετούς επιχειρηματικής συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου.
Μία επιχειρηματική σχέση που είχε χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Κοπελούζο από το 1990 και δεν ήταν άλλη από αυτήν με την ρωσική Gazprom.
Ο όμιλος ανακοινώνει την απόκτηση από την «Προμηθέας Gas» του μεριδίου της Gazprom Export.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κοπελούζου τις δεκαετίες του ’90 και του 2000 είχαν ταυτιστεί με το Κρεμλίνο και τη Ρωσία.
Ήταν ο μοναδικός ελληνικός ενεργειακός όμιλος που έφερνε το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα κατασκευάζοντας μέσω της «Προμηθέας Gas» το δίκτυο υψηλής πίεσης για τη μεταφορά των ποσοτήτων του αερίου από τη Gazprom. Η ίδια η εταιρεία, φερόταν και ως ο μοναδικός αντιπρόσωπος του ρωσικού κολοσσού στην Ελλάδα και τότε τα χρόνια εκείνα πριν την απαλευθέρωση της αγοράς αερίου, ο όμιλος Κοπελούζου έλυνε και έδενε, όπως έλεγαν τότε, στη διείσδυση του πρωτοεμφανιζόμενου εναλλακτικού καυσίμου στην Ελλάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Δημήτρης Κοπελούζος κάνει περίτεχνα τη στροφή προς τον αμερικανικό παράγοντα
Η σχέση με τους Αμερικάνους
Ο Δημήτρης Κοπελούζος, όμως από τις αρχές τις δεκαετίας του 2010 είχε κάνει σταδιακά και περίτεχνα, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις του με τους Ρώσους, τη στροφή προς τον αμερικανικό παράγοντα.
Το έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη έτυχε της στήριξης των ΗΠΑ, ενώ κατά τη θητεία του πρέσβη Πάιατ στην Ελλάδα οι σχέσεις συσφίχθηκαν περαιτέρω με τον κ. Κοπελούζο και τον Αμερικανό διπλωμάτη να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα την ακριτική περιοχή της χώρας.
Ο Κοπελούζος έχτιζε ένα νέο deal, αποχωρώντας ήσυχα και σταδιακά από την αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας…
Οι σίγουρες μερισματικές αποδόσεις από τα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΣΦΑ δεν θα περνούσαν απαρατήρητες από τον Δημήτρη Κοπελούζο
Η επένδυση στον ΔΕΣΦΑ
Ο πολυμήχανος επιχειρηματίας είδε μία ακόμη ευκαιρία το 2019, πάλι στο αγαπημένο του πεδίο αυτό της ενέργειας.
Όταν οι ευρωπαίοι διαχειριστές Snam, Enagas και Fluxys αποκτούσαν το 66% του ΔΕΣΦΑ η Damco Energy του Κοπελούζου χτύπησε την πόρτα τους αποκτώντας εκ των υστέρων ποσοστό της τάξης του 10%.
Οι σίγουρες μερισματικές αποδόσεις από τα ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή δεν θα περνούσαν απαρατήρητες από τον Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, έχτιζε και το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ο διαγωνισμός για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ήδη βρει τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου Κοπελούζου με την πλευρά του αμερικανικού παράγοντα.
Εκείνη την περίοδο ήταν σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολη.
Ο όμιλος Κοπελούζου διεκδικούσε τον ΟΛΑ κόντρα σε επίσης μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ελληνικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τον Νοέμβριο του 2022 τον διαγωνισμό για εθνικούς λόγους είχε βρει τον όμιλο Κοπελούζου εκτός της τελικής φάσης του διαγωνισμού για την πώληση του 67%.
Οι στρατηγικές τοποθετήσεις του ομίλου Κοπελούζου στο ΔΑΑ το 2001 και η σύμβαση παραχώρησης το 2015 με το ελληνικό δημόσιο για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Οι συμβάσεις παραχώρησης
Στις στρατηγικές τοποθετήσεις του ομίλου Κοπελούζου, συμπεριλαμβάνονται και οι υποδομές.
Το 2001 η οικογένεια Κοπελούζου θα μπει στο μετοχικό σχήμα με 5% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, ενώ το 2019 η σύμβαση παραχώρησης θα παραταθεί από το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2046.
Στις αρχές της χρονιάς πακέτο μετοχών του ΔΑΑ εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους υφιστάμενους μετόχους να βγαίνουν κερδισμένοι από την επενδυτική κίνηση και την εταιρεία να έχει μία κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
Το 2015 άλλη μία κίνηση του ομίλου Κοπελούζου αιφνιδιάζει την ελληνική αγορά. Ο ελληνικός όμιλος σε κοινοπραξία με τη Fraport πετυχαίνει την παραχώρηση για 40 + 10 χρόνια 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης που ακολουθεί, έχοντας βέβαια προηγηθεί και επενδύσεις του σχήματος της τάξης των 440 εκατ. ευρώ, βρίσκει αν μη τι άλλο τους παραχωρησιούχους στην είσπραξη προσοδοφόρων μερισμάτων.
Την περίοδο 1980 – 1990 ο όμιλος Κοπελούζου θα αναλάβει την κατασκευή μονάδων της ΔΕΗ
Οι μονάδες της ΔΕΗ
Ο όμιλος Κοπελούζου την περίοδο 1980 – 1990 θα αναπτύξει συνεργασίες και με το τότε κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Είναι η περίοδος της ανάπτυξης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και υδροηλεκτρικών εργοστασίων με τον όμιλο να χτυπά και να κερδίζει διαγωνισμούς για την κατασκευή τους.
Την περίοδο εκείνη και για αρκετά χρόνια μέχρι το 2000 θα ανάψει μία πρωτοφανής επιχειρηματική κόντρα για τα έργα που ανατέθηκαν σε ομίλους και αφορούσαν στην κατασκευή των εργοστασίων της ΔΕΗ.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος το 2008 οραματίστηκε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου
Η ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο
Το τελευταίο μεγάλο project του ομίλου Κοπελούζου είναι αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος έχει οραματιστεί το έργο από το 2008.
Ο ίδιος έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Σίσι και πέτυχε να φέρει το έργο GREGY στα έργα που υποστηρίζονται από την Ευρώπη, ενώ ήδη ο όμιλος Κοπελούζου αναζητά εταίρους για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 4 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να μεταφέρει πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ της Αιγύπτου στην Ευρώπη.
Η υλοποίηση του έργου θα φέρει σε πλεονεκτική θέση τον ελληνικό όμιλο, ο οποίος θα κερδίζει από τα ρυθμιζόμενα έσοδα του καλωδίου ισχύος 3 GW.
Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του Δημήτρη Κοπελούζου ξεκίνησαν το 1970 όταν ήταν φοιτητής στο ΕΜΠ
Το ξεκίνημα
Ο Δημήτρης Κοπελούζος, είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας.
Τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ξεκίνησαν το 1970 όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο ΕΜΠ σπουδάζοντας μηχανολόγος.
Ανήσυχος νέος, το 1972 ιδρύει τον ομώνυμο όμιλο με αντικείμενο την κατασκευή λεωφορείων σε δύο βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή της Θήβας, 80χλμ. από την Αθήνα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο όμιλος είχε προμηθεύσει την ελληνική αγορά με το 30% των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και το 25% των τουριστικών και υπεραστικών λεωφορείων της χώρας.
Το 1975, ο όμιλος Κοπελούζου σύναψε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες παραγωγής φορτηγών οχημάτων ενώ την ίδια περίοδο ανέπτυξε και τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο όμιλος επένδυσε και ανέπτυξε δίκτυο πωλήσεων χωματουργικών μηχανημάτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, οι δραστηριότητες του Ομίλου επεκτάθηκαν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης σιδηροδρομικών δικτύων, αναλαμβάνοντας το πρώτο σχετικό έργο στην Ελλάδα, τις τηλεπικοινωνίες της γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί πολλά αντίστοιχα έργα, ευρείας κλίμακας.
Την περίοδο 1981 μέχρι 1985 ο Δημήτρης Κοπελούζος είχε εκλεγεί βουλευτής, αλλά σύντομα επέστρεψε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα επιδιώκοντας πάντα να σχεδιάζει το επόμενο μεγάλο project ή να βλέπει την επόμενη επενδυτική ευκαιρία σε επιχειρηματικό κλάδο.
Latest News
LC Waikiki, Penti, Madame Coco - Τι ταμείο κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα
Από την LC Waikiki στην Madame Coco - Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα των Τούρκων λιανέμπορων στην ελληνική αγορά - Οι 7 τούρκικες αλυσίδες που ήρθαν, είδαν και δεν… νίκησαν
Υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΕΕΕ θα είναι ο Γιάννης Μπρατάκος
Ο Γιάννης Μπρατάκος επεσήμανε επίσης πως στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»