
Αύξηση κερδών προ φόρων κατά 674% παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο η ΕΥΔΑΠ και διαμορφώθηκε στα 14,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η ΕΥΔΑΠ αύξησε τον κύκλο εργασιών της, σταθεροποίησε τα λειτουργικά έξοδα και κατά συνέπεια βελτίωσε όλους τους δείκτες αποτελεσματικότητας.
Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε την κατανάλωση σε υψηλά επίπεδα σημειώνοντας αύξηση 7,5%, γεγονός που αναμένεται να εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες με την πτώση της θερμοκρασίας και την παράλληλη ενημέρωση των πολιτών για την εξοικονόμηση του πόρου.
Λειψυδρία: Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης
Εξαιρετική αύξηση της κατανάλωσης νερού οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εσόδων αλλά και μείωση της στάθμης των ταμιευτήρων.
Τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ
Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρουσίασε αύξηση κατά +7,2% ή +11,7 εκατ. € και διαμορφώθηκε στα 174,5 εκατ. € από 162,8 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η Εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +11 εκατ. € (+7,4%).
Το συνολικό λειτουργικό κόστος της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε στα 166,1 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση, κατά περίπου +2,4 εκατ. € (ή +1,5%).
Οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν το λειτουργικό κόστος είναι:
- η αύξηση του κόστους στο κονδύλι αμοιβές και έξοδα προσωπικού λόγω κυρίως εφάπαξ καταβολής ποσών καθώς και της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (+6,1 εκατ. €) και
- η μείωση των διαφόρων προβλέψεων κατά 9,3 εκατ. € (μέρος της αύξησης στο κονδύλι αμοιβές και έξοδα προσωπικού εξουδετερώνεται με τη αναστροφή της σχετικής πρόβλεψης) και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 4,6 εκατ.€.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA)* παρουσίασαν αύξηση κατά +57% ή +11 εκατ. € και διαμορφώθηκαν στα 30,2 εκατ. € από 19,2 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το EBITDA margin2 αυξήθηκε σε 17,3% από 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η αύξηση του EBITDA επηρέασε τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) της Εταιρείας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 8,5 εκατ. € από -0,3 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το EBIT margin διαμορφώθηκε στο +4,9% από – 0,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 14,5 εκατ. € από 1,9 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι Λειτουργικές Ταμιακές Ροές διαμορφώθηκαν σε -5 εκατ. € από -19 εκατ. € το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Οι Επενδυτικές Ταμιακές Ροές ήταν αρνητικές στα -11,2 εκατ. € (εξαιτίας των αγορών ενσωμάτων ακινητοποιήσεων ύψους -23,3 εκατ. € και των εισπραχθέντων επιχορηγήσεων +8,5 εκατ. €) από -5,3 εκατ. € το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Αύξηση επενδύσεων
Το 1ο 6μηνο 2024 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 6% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 1ου 6μηνου 2023.
Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε :
- μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7εκ. €.)
- έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6εκ. €)
- έργα αποχέτευσης (364,5εκ. €)
- έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8εκ. €) Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Η υστέρηση των απορροφήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα οφείλεται κυρίως στα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 προέκυψε η ανάγκη για ορισμένες τροποποιήσεις συμβάσεων, που δεν σχετίζονται με την ΕΥΔΑΠ, και επηρέασαν τη διαδικασία απορρόφησης/εκταμίευσης εγκεκριμένων κονδυλίων ΕΣΠΑ. Ωστόσο η ΕΥΔΑΠ προβλέπεται ότι θα απορροφήσει τα σχετικά κονδύλια εντός τους έτους.
Οργανωμένο πλάνο δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία
Μετά από 2 χρόνια σχετικής ανομβρίας και την συνεπακόλουθη μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία προχώρησε έγκαιρα σε κινήσεις μετριασμού των επιπτώσεων της λειψυδρίας με την ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης (γεωτρήσεις, λίμνη Υλίκη) και καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για την αποφυγή σπατάλης του φυσικού πόρου. Η εταιρεία επίσης, ως αρωγός του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει ήδη μελετήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να μην απειληθεί η ασφαλής υδροδότηση των πολιτών, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο σε συνέντευξη τύπου.
Η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει έργα αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης εκ των οποίων τα 293 εκατ. € αφορούν στη μείωση των διαρροών και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της Εταιρείας ενώ τα υπολειπόμενα έργα αφορούν στο κράτος.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι οι εναλλακτικές πηγές υδροληψίας είναι αρκετά πιο ενεργοβόρες από το κυρίως υδροδοτικό σύστημα που λειτουργεί βαρυτικά. Σημειώνουμε όμως ότι η ευθύνη της επάρκειας του φυσικού πόρου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών καθώς του αυξημένου λειτουργικού κόστους, βαραίνει το κράτος το οποίο έχει και την κυριότητα όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος.
Αναμονή για την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου
Η ΕΥΔΑΠ αναμένει την έκδοση της νέας ΚΥΑ η οποία θα αντικαταστήσει την ακυρωμένη από το ΣτΕ υπ’ αριθμ. 135275/19.05.2017 απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ η Εταιρεία θα εισηγηθεί το νέο τιμολόγιο βάσει της μεθοδολογίας του επιτρεπόμενου εσόδου.
Ο νόμος 5106/2024 περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά τις λειτουργικές ευελιξίες και τις δυνατότητες επέκτασης της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον με νέο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να επεκταθεί στην υπόλοιπη Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Φωκίδα και να ενεργοποιηθεί περαιτέρω η ΕΥΔΑΠ Νήσων Αναπτυξιακή για την υποστήριξη των νησιών και για την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα.
Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ενδέχεται να παρεμποδιστούν από την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, στο οποίο προβλέπεται η πλήρης ανάκτηση του κόστους και της έλλειψης ευελιξίας στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Χάρης Σαχίνης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, ανέφερε: «Το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αύξηση της κατανάλωσης που οφείλεται στην άνοδο θερμοκρασίας αλλά και η περιορισμένη αύξηση του λειτουργικού κόστους, κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού, ενίσχυσαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο η Εταιρεία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα την ανομβρία η οποία μείωσε σημαντικά τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες. Με συνέπεια και σωστό σχεδιασμό η Εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά προγραμματισμένων μέτρων ενίσχυσης των πηγών υδροδότησης καθώς και μετριασμού της κατανάλωσης προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή υδροδότηση. Επίσης συνεχίζουμε το πρόγραμμα έργων για την καλύτερη διαχείριση του φυσικού πόρου. Η ΕΥΔΑΠ θα είναι αρωγός του κράτους στην ευρύτερη προσπάθεια διασφάλισης της υδροδότησης και με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή της προς όφελος των καταναλωτών αλλά και της αδιάλειπτης κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας.»


Latest News

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας