Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η συνεχής ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών γενικότερα αλλάζει τον χάρτη στην ενέργεια καθώς δημιουργεί τεράστιες νέες απαιτήσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Μόνο στην Ευρώπη οι απαιτήσεις για υποδομές στο δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού αναμένεται να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που ήδη οι πρώτες μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε παρεμβάσεις ή ντιλς για τεράστιες ποσότητες ρεύματος: Η πρωτοπόρος στον τομέα του ΑΙ, OpenAI, ξεκίνησε εκστρατεία στο Λευκό Οίκο για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων (data centers) τα οποία θα χρειάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ επιπλέον ενέργεια 5 γιγαβάτ (GW) –ίση με τη λειτουργία πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων ή με τις ενεργειακές ανάγκες σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Κομισιόν: Πρόοδος στην ασφαλή και προσιτή ενέργεια στην Ευρώπη

Πριν από λίγες μόνο ημέρες επίσης η Microsoft και η εταιρεία ενέργειας Constellation Energy συμφώνησαν να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα στέλνει επιπλέον 835 μεγαβάτ (MW) στο δίκτυο της Πενσυλβάνια.

Τα στοιχεία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε στις αρχές του καλοκαιριού η Goldman Sachs Research είναι αποκαλυπτικά για τις νέες ανάγκες ενέργειας που δημιουργούνται από το ΑΙ, τα κέντρα δεδομένων και τις τεχνολογικές εξελίξεις γενικότερα:

Η Ευρώπη χρειάζεται 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για να προετοιμάσει το δίκτυο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού για την τεχνητή νοημοσύνη εκτιμά η Goldman Sachs. Τα τελευταία 15 χρόνια η ζήτηση ενέργειας της Ευρώπης έχει πληγεί σοβαρά από μια σειρά παραγόντων: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την πανδημία του Covid και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά έχει επίσης υποφέρει λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ηλεκτροκίνησης και της συνεχιζόμενης αποβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, από την κορύφωση του 2008, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σωρευτικά κατά σχεδόν 10%.

Έτσι, τώρα μεταξύ 2023 και 2033, χάρη τόσο στην επέκταση των κέντρων δεδομένων όσο και στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% ή ακόμη και κατά 50%, αναφέρει η Goldman Sachs. Αυτή τη στιγμή περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα φτάνουν τη συνδυασμένη τρέχουσα κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας.

Κλειδί στην κατανάλωση τα κέντρα δεδομένων

Η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι η συνολική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας των κέντρων δεδομένων (data centers) από την τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσει τις 200 τεραβατώρες ετησίως, μεταξύ 2023 και 2030. Μέχρι το 2028 οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντιπροσωπεύει περίπου το 19% της ζήτησης ενέργειας των κέντρων δεδομένων.

Καθώς ο ρυθμός αύξησης της αποδοτικότητας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης πατάει βαθιά το γκάζι, η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί κατά 160% έως το 2030 σε σύγκριση με σήμερα.

Επί του παρόντος τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1% με 2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3% με 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εκτιμάται. Ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυτή η αυξημένη ζήτηση θα συμβάλει σε αύξηση παραγωγής ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει καταγραφεί εδώ και μια γενιά. Στην πορεία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να υπερδιπλασιαστούν μεταξύ 2022 και 2030, αναφέρεται.

Μόνο στις ΗΠΑ, τα κέντρα δεδομένων θα χρησιμοποιούν το 8% της ενέργειας της χώρας έως το 2030, έναντι 3% το 2022.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ θα χρειαστεί να επενδύσουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ικανότητα νέας παραγωγής μόνο για να υποστηρίξουν τη ζήτηση από κέντρα δεδομένων.

Τεράστιες οι ανάγκες από ΑΙ

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι κάθε ερώτημα χρήστη στο ChatGPT χρειάζεται κατά μέσο όρο σχεδόν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την επεξεργασία των δεδομένων που απαιτεί η απάντηση από το ΑΙ, σε σύγκριση με μια απλή αναζήτηση στο Google. «Σε αυτή τη διαφορά έγκειται μια επικείμενη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα θα καταναλώνουν ενέργεια — και πόσο αυτό θα κοστίσει», υπογραμμίζεται.

Ειδικότερα, ένα μόνο ερώτημα στο ChatGPT απαιτεί 2,9 watt-hours ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με 0,3 watt-hours για μια αναζήτηση στο Google, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Τι ζητά η OpenAI

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηριχτεί η κατασκευή και λειτουργία τεράστιων κέντρων δεδομένων που θα έχουν ανάγκη σε ενέργεια ανάλογη με αυτή που καταναλώνουν σήμερα ολόκληρες πόλεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Βασικό επιχείρημα της εταιρείας στην οποία έχει μεγάλη συμμετοχή και η Microsoft είναι ότι πρέπει να αναπτυχθούν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τέτοια μοντέλα ΑΙ ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν μπροστά από την Κίνα στον κλάδο αυτό.

Μετά από πρόσφατη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI Σαμ Άλτμαν και άλλοι ηγέτες μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η εταιρεία ΑΙ παρέδωσε μελέτη σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ η οποία περιγράφει οφέλη για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια από την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ με ανάγκες ισχύος 5 γιγαβάτ (GW). Πρόκειται για το ισοδύναμο πέντε πυρηνικών αντιδραστήρων. Η ενέργεια αυτά είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 3 εκατομμύρια σπίτια, δείχνουν υπολογισμοί του Bloomberg.

Η OpenAI ανέφερε επίσης ότι τέτοιες επενδύσεις θα φέρουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν το ΑΕΠ και θα διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Για να γίνουν όλα αυτά, οι ΗΠΑ χρειάζονται πολιτικές που υποστηρίζουν μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα και κατά συνέπεια μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια από τα κέντρα δεδομένων.

Το ντιλ της Microsoft

Η Microsoft και η εταιρεία ενέργειας Constellation Energy συμφώνησαν να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια. Πρόκειται για την πρώτη επαναλειτουργία τέτοιου είδους, καθώς το εργοστάσιο είχε πάψει τη λειτουργία του πριν πέντε χρόνια. Η συμφωνία υπεγράφη για την παροχή ενέργειας στις συνεχώς αυξανόμενες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft.

Το εργοστάσιο ήταν το επίκεντρο της πιο σοβαρής διαρροής ραδιενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979, όταν απώλεια ψυκτικού νερού μέσω ελαττωματικής βαλβίδας προκάλεσε υπερθέρμανση του αντιδραστήρα της Μονάδας 2. Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας βρίσκεται ακόμα σε φάση παροπλισμού.

Η συμφωνία αφορά την επαναλειτουργία διαφορετικού αντιδραστήρια, αυτού στη Μονάδα 1. Η Constellation είχε κλείσει τον αντιδραστήρα στη Μονάδα 1 το 2019 για οικονομικούς λόγους, αλλά θα τον επαναφέρει στη ζωή μετά την υπογραφή 20ετούς συμφωνίας αγοράς ενέργειας για δίνει ρεύμα στη Microsoft, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα στέλνει επιπλέον 835 μεγαβάτ ενέργειας στο δίκτυο της Πενσυλβάνια, θα δημιουργήσει 3.400 θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει τουλάχιστον 16 δισ. δολάρια στην οικονομία της πολιτείας, ανέφερε η Constellation.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη