Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, διορθώνοντας μετά από μία καθόλα θετική εβδομάδα, κατά την οποία το trade μετά την μείωση του επιτοκίου από τη Federal Reserve συνέχισε, ενώ την παράσταση έκλεψε η Κίνα, η οποία αποφάσισε ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της οικονομίας της.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 42.313 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 5.738 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,39% στις 18.119 μονάδες.

Άντεξε στις πιέσεις του profit taking το ΧΑ, κράτησε τα κέρδη της εβδομάδας

Οι τρεις αμερικανικοί επιβεβαίωσαν σήμερα μια ακόμη θετική εβδομάδα. Ο Dow Jones κέρδισε 0,6%, ρεμε τον S&P 500 να κλείνει στο +0,6% και τον Nasdaq στο +0,9%.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,3%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό υψηλό των 527,69 μονάδων. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 8.320 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,22% στις 19.473 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 7.791 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν και την εβδομάδα οι ευρωπαϊκή δείκτες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 1,1%, τον DAX να υπεραποδίδει κατά 4% και τον CAC 40 να κερδίζει 3,9%.

Την παράσταση όμως έκλεψαν οι ασιατικές αγορές, αφού έκλεισαν την καλύτερη εβδομάδα εδώ και σχεδόν 16 χρόνια έκλεισαν. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας έκλεισε με άλμα σχεδόν 15%, στο περιθώριο της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας και των μέτρων οικονομικής τόνωσης από την κυβέρνηση. Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση ήταν η εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.

Από τη μεριά του, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 12,85%, κλείνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 1998 σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Μακρο-στήριξη και από τις ΗΠΑ

Τόσο η Ευρώπη με τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού, όσο και η Wall Street έλαβαν θετικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας, τα οποία που θα μπορούσαν να δώσουν στις κεντρικές τράπεζες περισσότερους λόγους να μειώσουν περαιτέρω με σιγουριά τα επιτόκια.

Για παράδειγμα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Αυγούστου στις αυξήθηκε κατά 0,1%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Η PCE αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο 2,3%.

Ο δείκτης PCE είναι η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Federal Reserve, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τη Wall Street να υποδέχονται τέτοια στοιχεία που δείχνουν μια τάση “προσγείωσης” της οικονομίας και ηπιότερων πληθωριστικών πιέσεων.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Το ποσοστό αυτού του μήνα είναι χαμηλότερο από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, ο πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, από το 2,3% του Αυγούστου και ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά, ενισχύει το αφήγημα για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά, είναι ότι η Goldman Sachs προέβλεψε στο insight της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την επόμενη μείωση στα επιτόκια τον Οκτώβριο, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης. Προηγουμένως, η επενδυτική τράπεζα προέβλεπε ότι η επόμενη μείωση θα γινόταν τον Δεκέμβριο.

Επίσης, η HSBC Holdings plc και η BNP Paribas έκαναν την ίδια πρόβλεψη. Η JPMorgan από την πλευρά της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους.

Η «υπόσχεση» της Κίνας

Αναμφισβήτητα πάντως, αυτήν την εβδομάδα, την παράσταση των αγορών έκλειψε η υπόσχεση των ηγετών της Κίνας ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τους ετήσιους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Αυτό προέκυψε και από τη σύσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με το 24μελές Πολιτικό Γραφείο, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα από την πολιτική εξουσία μετά από τη σειρά νομισματικών μέτρων τόνωσης και στήριξης της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, μία μέρα νωρίτερα.

Οι ηγέτες προέτρεψαν για «ψυχραιμία» στον χειρισμό των σημερινών οικονομικών προκλήσεων, ενώ φάνηκε να αναγνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή ταχύτητας. Οι αξιωματούχοι έλαβαν σαφείς οδηγίες να «αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουν με σοβαρότητα την αίσθηση ευθύνης και το επείγον της καλής εκτέλεσης του οικονομικού έργου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές