Πτωτικά κινήθηκαν για τρίτη ημέρα την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, οδηγώντας σε εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις προσδοκίες για υψηλότερες προμήθειες από τη Λιβύη και συνολικά τον ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 57 σεντς, ή 0,8%, στα 71,03 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 58 σεντς, ή 0,9%, στα 67,09 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαία βάση, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε περίπου 4,6%, ενώ το WTI βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 6,6%.

«Τα σημαντικά στοιχεία στα ραντάρ των αγορών αυτή την εβδομάδα ήταν η Λιβύη και ο ΟΠΕΚ+», είπαν στους πελάτες την Πέμπτη αναλυτές της FGE Energy.

Στη Λιβύη

Αντίπαλες φατρίες που διακυβεύονται διεκδικήσεις για τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης τους την Πέμπτη. Η διαμάχη είχε προκαλέσει απότομη μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου στη χώρα, με τις εξαγωγές αργού να μειώνονται στα 400.000 βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, από πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια τον περασμένο μήνα.

Η συμφωνία θα μπορούσε να δει περισσότερες από 500.000 bpd λιβυκής προσφοράς να επιστρέφουν στις αγορές, δήλωσε ο αναλυτής της ANZ Bank Daniel Hynes.

Ο ΟΠΕΚ+

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή πετρελαίου κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια bpd, αλλά σχεδιάζουν να αντιστρέψουν 180.000 bpd από αυτές τις περικοπές τον Δεκέμβριο.

Μια αναφορά μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι η προαναγγελθείσα ανατροπή οφείλεται στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει τον στόχο των 100 δολαρίων για την τιμή του πετρελαίου και να κερδίσει μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν κατά 3% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC+, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευσε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου και πηγές από τον ευρύτερο όμιλο είπαν στο Reuters ότι τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο δεν αντιπροσωπεύουν καμία σημαντική αλλαγή από την υπάρχουσα πολιτική.

Ωστόσο, η έκθεση πυροδότησε νέες εικασίες για μάχη για το μερίδιο αγοράς τη στιγμή που το επενδυτικό κλίμα ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σημείωσε η FGE.

«Συνολικά, είναι προφανές ότι οι αγορές πετρελαίου παραμένουν πολύ προσεκτικές σχετικά με τα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου το 2025 και τι «πρέπει να κάνει» ο OPEC+, με την πρόσφατη πτωτική διάθεση να υπογραμμίζεται από το χαμηλό καθαρό μήκος ρεκόρ στα συμβόλαια ICE Brent για διαχειριζόμενη θέση χρήματος. », είπε η FGE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities