Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να αναρριχάται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια πιο ταχεία χαλάρωση της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωαγορές: Το trading «κινεζικών τίτλων» έδωσε ώθηση

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 8.320 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,22% στις 19.473 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 7.791 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν και την εβδομάδα οι ευρωπαϊκή δείκτες, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 1,1%, τον DAX να υπεραποδίδει κατά 4% και τον CAC 40 να κερδίζει 3,9%.

Αξίζει εδώ ότι ο Stoxx 600 έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 527,69 μονάδων, ενώ από την αρχή της εβδομάδας σημείωσε άνοδο 2,7%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του ιταλικού ομίλου μόδας Moncler σημείωσαν άνοδο πάνω από 8%, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο γαλλικός κολοσσός πολυτελείας LVMH με την Double R, ένα επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από τη Moncler. Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 1,5% στις ειδήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της ισπανικής τράπεζας Banco Sabadell υποχώρησαν σχεδόν 5%. Η τράπεζα είναι αντικείμενο εχθρικής προσφοράς εξαγοράς από τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, BBVA. Μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Sabadell, César González-Bueno, είπε ότι η πρόταση της BBVA είναι «πολύ ασταθής» και προσφέρει μια «εντελώς ανεπαρκή» τιμή. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της BBVA Onur Genç είπε στο CNBC ότι η εξαγορά «προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο».

Ο πληθωρισμός

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Το ποσοστό αυτού του μήνα είναι χαμηλότερο από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απότομη πτώση του πληθωρισμού αντανακλά την αισθητή πτώση των τιμών της ενέργειας, ιδιαίτερα των πετρελαιοειδών, καθώς και την εποχική επίδραση του κόστους μεταφοράς και την επιστροφή στο κανονικό ορισμένων τιμολογίων μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Επίσης, ο πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, από το 2,3% του Αυγούστου και ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών των καυσίμων και, σε μικρότερο βαθμό, των τιμών των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,6%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση και υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία ανήλθε στο 6% τον Σεπτέμβριο σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 17.000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, και 179.000 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, φτάνοντας τους 2.806.000.

Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -12,9 στη ζώνη του ευρώ και στο -11,7 στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές