Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία από τον πληθωρισμό της Γαλλίας να δίνουν κάποιες στηρίξεις, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 8.288 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,18% στις 19.273 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,31% στις 7.766 μονάδες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο Stoxx 600 έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 526,72 μονάδων, ενώ από την αρχή της εβδομάδας σημείωνε άνοδο 2,4%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της χώρας μειώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Το ποσοστό αυτού του μήνα είναι χαμηλότερο από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η απότομη πτώση του πληθωρισμού αντανακλά την αισθητή πτώση των τιμών της ενέργειας, ιδιαίτερα των πετρελαιοειδών, καθώς και την εποχική επίδραση του κόστους μεταφοράς και την επιστροφή στο κανονικό ορισμένων τιμολογίων μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Πληθωρισμός Ισπανίας

Επίσης, ο πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, από το 2,3% του Αυγούστου και ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η σημαντική επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών των καυσίμων και, σε μικρότερο βαθμό, των τιμών των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,6%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση και υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές