Έως τις 28 Φεβρουαρίου μπορεί κάθε εγκεκριμένη Οργάνωση Ελαιοουργικών Φορέων (ΟΕΦ) να υποβάλλει αίτημα προκαταβολής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), που αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, το ποσό της προκαταβολής κυμαίνεται από 30% έως 80% της ενίσχυσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του προγράμματος. «Η προκαταβολή καταβάλλεται έως 31 Μαρτίου του αντίστοιχου έτους (Ν). Για το 1ο έτος υλοποίησης κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος», επισημαίνεται.

Κώστας Τσιάρας: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2024 των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων δεν θα χαθούν

Δείτε αναλυτικά την ΥΑ ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις έγκρισης των σχεδίων συμβάσεων υποβάλλονται υποχρεωτικά για όλες τις συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν, μέχρι 15 Οκτωβρίου 2024 για το 1ο έτος υλοποίησης και μέχρι 15 Απριλίου του έτους Ν για τα υπόλοιπα έτη υλοποίησης.

Κάθε εμπρόθεσμη αίτηση χρηματοδότησης που δεν πληροί τους όρους της παρούσας θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται

Τα δικαιολογητικά

Η αίτηση χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται μέσω της σχετικής εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους, καταχωρίζοντας και επισυνάπτοντας κατά περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Εγγυητική επιστολή της ΟΕΦ ύψους 110% της αιτηθείσας

β) Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων που να καλύπτει την ημερομηνία αίτησης και απαραιτήτως άνευ παρακρατήσεων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος πριν την έκδοση των εντολών πληρωμής επανυποβάλλονται με ευθύνη της Ο.Ε.Φ.

γ) Αναλυτική κίνηση του ειδικού λογαριασμού/επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος με ευθύνη της Ο.Ε.Φ. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος, από την οποία αποδεικνύεται η κατάθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής των φορέων [Κανονισμός (ΕΕ) 2022/126].

δ) Έγγραφο/α Νόμιμης Εκπροσώπησης της ΟΕΦ από τον αιτούντα (π.χ. Καταστατικό λειτουργίας, Απόσπασμα Πρακτικού Διαχειριστικής Επιτροπής, Απόσπασμα/πράξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ειδικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας)(στην 1η αίτηση πληρωμής ή σε περίπτωση τροποποίησης)

Για το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος η αίτηση προκαταβολής υποβάλλεται πλήρης σε έντυπο φάκελο, με τα παραπάνω δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.  Κάθε εμπρόθεσμη αίτηση χρηματοδότησης που δεν πληροί τους όρους της παρούσας θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται. Η ΟΕΦ μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO