Ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ Commerzbank και η UniCredit μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του ποσοστού της ιταλικής τράπεζας στην πρώτη και τη δήλωση πρόθεσης για εξαγορά της, η οποία έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, αναγκάζοντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, θιασώτη της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης, να δηλώσει αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, κάνοντας λόγο για «μη φιλική» και «εχθρική» προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται ότι η UniCredit αύξησε το ποσοστό της από 9% επί του γερμανικού δανειστή σε 21% και έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αύξηση που ποσοστού αυτού και πλήρη εξαγορά της Commerzank.

Commerzbank: Γιατί η μάχη για την εξαγορά της είναι ορόσημο για την ΕΕ

Η νεοδιορισθείσα CEO της γερμανικής τράπεζας Μπετίν Ορλόπ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο τράπεζες θα «ανταλλάξουν απόψεις» την Παρασκευή, όπως ανέφερε το Reuters, διαμηνύοντας από το βήμα από το βήμα οικονομικού συνεδρίου -στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής της UniCredit,  ότι η γερμανική τράπεζα είναι «ανοιχτόμυαλη», αλλά ότι «η ταχύτητα των συνεργειών και των κινδύνων πρέπει να εξεταστούν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε κάποια «τρελή» πώληση ή σε «ανόητα πράγματα».

Αντίθετο το ΔΣ

Των όσων είπε η Ορλόπ προηγήθηκε η ομόφωνη δήλωση του διοικητικού συμβουλίου και του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank ότι υποστηρίζουν την τρέχουσα στρατηγική της Commerzbank για ανεξαρτησία. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η εφαρμογή των στρατηγικών της σχεδίων μέχρι το 2027 «προχωράει με ταχείς ρυθμούς».

«Η Commerzbank επεκτείνει συνεχώς την ανεξάρτητη θέση της ως ισχυρός πυλώνας στη γερμανική τραπεζική αγορά και ως αξιόπιστος συνεργάτης της εγχώριας οικονομίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Jens Weidmann, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

Η πιθανότητα εξαγοράς ή συγχώνευσης έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους και ανώτερα στελέχη της γερμανικής τράπεζας, με το μέλος του εποπτικού συμβουλίου Stefan Wittmann να δηλώνει ότι ελπίζει να αποφευχθεί μια εχθρική εξαγορά, προειδοποιώντς ότι μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε αποώλεια μέχρι των 2/3 των θέσεων εργασίας.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε μια προοπτική εξαγοράς.

Οσο για την Ορλόπ, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά της Unicredit, συνέστησε, όμως, «μια ήρεμη προσέγγιση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή