Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζεται με την κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα, αναφέρει το Politico.

Mercedes: Βουτιά για τη μετοχή της μετά την πτώση των πωλήσεων στην Κίνα

Αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ήθελε να απαγορεύσει την κινεζική τεχνολογία που συνδέει αυτοκίνητα με το διαδίκτυο από τους αμερικανικούς δρόμους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον σχετικά με τους κινδύνους κατασκοπείας, παρακολούθησης και δολιοφθοράς.

Ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο «μπορεί να καταγράψει τα πάντα όπου βρίσκεται και μπορεί επίσης να μεταδώσει αυτά τα δεδομένα σε όσους έχουν πρόσβαση στα δεδομένα», δήλωσε η επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Βεστάγκερ, σε δημοσιογράφους σε επίσκεψη στις ΗΠΑ την Τρίτη. Οι υπηρεσίες της ΕΕ «το εξετάζουν αυτό, επίσης με τους ειδικούς μας σε θέματα οικονομικής ασφάλειας», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι νόμιμο να εξετάσουμε εάν αυτό το είδος τεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας».

Σαν κατασκοπικό θρίλερ

Η εστίαση στην κινεζική τεχνολογία αυτοκινήτων ανοίγει ένα άλλο μέτωπο σε μια συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών για το ποιος ελέγχει βασικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μικροτσίπ και το 5G. Κινητήρια δύναμη της αντιπαλότητας είναι οι φόβοι για κατασκοπεία, σαμποτάζ, τακτικές οικονομικού εξαναγκασμού και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έρχεται επίσης καθώς η Ευρώπη ήδη επιβάλλει εμπορικούς δασμούς στα επιδοτούμενα από το Πεκίνο ηλεκτρικά οχήματα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τα κινεζικά αυτοκίνητα από το να πλημμυρίσουν την αγορά του μπλοκ.

Απαγορεύσεις

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα είναι το τελευταίο εμπόδιο που η Ουάσινγκτον ήθελε να επιβάλει στα κινεζικά οχήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι το πρώτο που αντιμετωπίζει τις απειλές κυβερνο-hacking. Ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο θέσπισης απαγορεύσεων ή άλλης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια. Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες και άλλους για να συζητήσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα δεδομένα που σχετίζονται με τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, εργάζονται αθόρυβα σε μέτρα που επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα και να διορθώσουν τους αντιληπτούς κινδύνους της κινεζικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα.

Μια πιθανή λύση μπορεί να προέλθει από ένα προσχέδιο «εργαλειοθήκης εφοδιαστικής αλυσίδας ΤΠΕ» που οι αξιωματούχοι της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο εργάζονται για να οριστικοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Το έγγραφο θα περιλαμβάνει προτεινόμενα μέτρα για τη συνδεσιμότητα ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση της σύνταξης, το οποίο έλαβε ανωνυμία για να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Θα μοιάζει με την εργαλειοθήκη ασφάλειας 5G της Ευρώπης, η οποία οδήγησε μια σειρά χωρών της ΕΕ να απαγορεύσουν, να περιορίσουν ή να καταργήσουν σταδιακά τον κινεζικό προμηθευτή τηλεπικοινωνιών Huawei.

Αυτές οι «εργαλειοθήκες», ωστόσο, είναι μη δεσμευτικά έγγραφα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προθυμία των εθνικών κυβερνήσεων να τα μετατρέψουν σε σκληρούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Indian Creek: Το απόρθητο φρούριο των κροίσων – Τα απίστευτα μέτρα προστασίας και οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες
Διεθνή |

Το απόρθητο φρούριο των κροίσων - Τα απίστευτα μέτρα προστασίας και οι πάμπολουτοι ιδιοκτήτες

Σε κάθε 5 κατοίκους του Indian Creek αναλογεί 1 αστυνομικός - Ο εθνικός μέσος όρος είναι περίπου 2,4 αστυνομικοί ανά 1.000 κατοίκους - Οι υπερπλούσιοι έχουν... άλλους νόμους