Η 29η Σεπτεμβρίου είναι η καθιερωμένη Διεθνής Ημέρα ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί να σταματήσουμε «την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων. Για τους ανθρώπους. Για τον πλανήτη».

Οπως επισημαίνουν τα Ηνωμένα Εθνη, «η μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα αυξάνεται σιγά-σιγά από το 2014 και τόνοι και τόνοι βρώσιμων τροφίμων χάνονται ή/και σπαταλώνται καθημερινά.»

Απώλειες 19%

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 13,2% των παραγόμενων τροφίμων χάνεται μεταξύ συγκομιδής και λιανικής πώλησης, ενώ εκτιμάται ότι το 19% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλιέται στα νοικοκυριά, στις υπηρεσίες τροφίμων και στη λιανική πώληση.

Σύμφωνα με τη Eurostat , το 2022, περίπου 132 χιλιόγραμμα (kg) τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλούνταν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 59,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη.

Το γράφημα της Eurostat για τα αποβλητα τροφίμων. Δεν υπήρχαν διαθεσιμα στοιχεια για τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία και Ρουμανία

Τα οικιακά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 54% του συνόλου των αποβλήτων τροφίμων, που αντιστοιχεί σε 72 κιλά ανά κάτοικο.

Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που παράγονται προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: 19% από την παρασκευή τροφίμων και ποτών (25 kg ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (15 kg ανά κάτοικο), 8% στο λιανικό εμπόριο και τη λοιπή διανομή τροφίμων (11 kg ανά κάτοικο) και 8% στην πρωτογενή παραγωγή (10 kg ανά κάτοικο).

Οικονομικές απωλειες

Η σπατάλη τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων μεταφράζονται επίσης σε σημαντική οικονομική απώλεια καθώς επηρεάζονται όχι μόνο οι παραγωγοι αλλά και οι καταναλωτές και τα έθνη και ορισμένες φορές οικονομική σταθερότητα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO).

«Εκτιμάται ότι 735 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε παγκοσμίως»

Επιπλέον, τα απόβλητα τροφίμων στις χωματερές συμβάλλουν στο 8 έως 10 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών του αγροδιατροφικού συστήματος, επηρεάζοντας την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ωστόσο,  έχει αξία να αναλογιστει κανείς ότι «τα νοικοκυριά σπαταλούν καθημερινά πάνω από 1 δισεκατομμύριο βρώσιμα τρόφιμα, που ισοδυναμούν με 1,3 γεύματα κάθε μέρα για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο που πλήττονται από την πείνα».

Και αυτο κάνει πιο δραματική την «εικόνα» που σχηματίζει μια υπενθύμιση επτά λέξεων του ΟΗΕ : «Εκτιμάται ότι 735 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε παγκοσμίως».

Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντονιο Γκουτέρες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green