Φρέναρε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βάσει του δείκτη που θεωρεί πιο αντιπροσωπευτικό η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Πληθωρισμός: Κάτω από το όριο του 2% σε Γαλλία και Ισπανία

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) επιβράδυνε τον περασμένο μήνα στο 2,2% ετησίως από το 2,5%, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 2,3%.

Στη σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου ο PCE έδειξε οριακή αύξηση κατά 0,1%, όπως αναμενόταν, μετά το 0,2% της περασμένης σύγκρισης.

Το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, σε ετήσιο επίπεδο εμφάνισε την οριακή αύξηση που αναμενόταν αλλά με τη μηνιαία αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Συγκεκριμένα ο δομικός PCE έτρεξε τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 2,7% όπως αναμενόταν μετά το 2,6% του Ιουλίου, αλλά στη μηνιαία σύγκριση εμφάνισε οριακή αύξηση 0,1% έναντι εκτίμησης για 0,2%.

Αγορά εργασίας

Η πρόοδος τον Αύγουστο σημειώθηκε παρά τη συνεχιζόμενη πίεση από το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση για τη μεγαλύτερη κίνηση από τον Ιανουάριο. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,2% ενώ τα αγαθά υποχώρησαν κατά 0,2%.

Ήταν η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα έκανε χαλάρωση από τον Μάρτιο του 2020 στις πρώτες μέρες της πανδημίας του Covid και ήταν μια ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση για μια Fed που προτιμά να μετακινεί τα επιτόκια σε προσαυξήσεις τριμήνου.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους από την καταπολέμηση του πληθωρισμού με έμφαση στην υποστήριξη μιας αγοράς εργασίας που έχει δείξει κάποια σημάδια χαλάρωσης. Στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπέδειξαν μια πιθανότητα άλλης μισής ποσοστιαίας μονάδας στις περικοπές φέτος και σε μια πλήρη μονάδα σε μειώσεις για το 2025, αν και οι αγορές αναμένουν μια πιο επιθετική πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή