Καλά κρυμμένες μέσα σε μία τριμηνιαία κατάθεση περίπου 200 σελίδων της JP Morgan Chase, ήταν οκτώ λέξεις που υπογραμμίζουν πόσο αμφιλεγόμενη έχει γίνει η σχέση της τράπεζας με την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η τράπεζα αποκάλυψε ότι το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών θα μπορούσε να τιμωρήσει την JPMorgan για τον ρόλο της στη Zelle, το κολοσσιαίο δίκτυο ψηφιακών πληρωμών peer-to-peer. Η τράπεζα κατηγορείται ότι απέτυχε να αποκλείσει εγκληματικούς λογαριασμούς από την πλατφόρμα της και ότι δεν αποζημίωσε ορισμένα θύματα απάτης, σύμφωνα με άτομα που αρνήθηκαν να κατονομαστούν μιλώντας για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε απάντηση, η JPMorgan εξέδωσε μια λιτή συγκεκαλυμμένη απειλή: «Η εταιρεία αξιολογεί τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της νομικής οδού» (σ.σ. στο πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά είναι οκτώ λέξεις) .

Ντίμον: Ηχηρή παρέμβαση για επιτόκια και ύφεση στις ΗΠΑ – Τι τον ανησυχεί

Αλλαγή πλεύσης από την JP Morgan

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, τα οποία επικαλείται το CNBC, η προοπτική μιας τράπεζας να μηνύσει τον ρυθμιστή της θα ήταν ανήκουστη σε παλαιότερη εποχή, κυρίως επειδή οι εταιρείες συνήθιζαν να φοβούνται ότι θα προκαλέσουν τους επόπτες τους. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος χρειαζόταν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα διάσωσης από τους φορολογούμενους για να επιβιώσει μετά από ανεύθυνες δανειοδοτικές και εμπορικές δραστηριότητες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση του 2008, λένε οι ειδικοί.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων στα χρόνια που μεσολάβησαν δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές τους δεν ήταν ποτέ πιο μακριά.

Εύκολοι στόχοι

Traders λένε ότι στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες έγιναν εύκολοι στόχοι λαϊκιστικών επιθέσεων από ρυθμιστικούς φορείς υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών. Όσοι είναι στο πλευρό των ρυθμιστικών αρχών επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι λομπίστες τους στηρίζονται όλο και περισσότερο σε δικαστήρια σε περιφέρειες που κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι για να αποκρούσουν τις μεταρρυθμίσεις και να προστατεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες σε βάρος των καταναλωτών.

«Αν πάτε 15 ή 20 χρόνια πίσω, η άποψη ήταν ότι δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο να ανταγωνίζεστε τη ρυθμιστική αρχή σας», σχολιάζει ο Τόμπιν Μάρκους, επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής της Wolfe Research.

«Η διαφορά μεταξύ του πόσο φιλόδοξοι ήταν οι ρυθμιστικοί φορείς του [προέδρου Τζο] Μπάιντεν και του πόσο συντηρητικά είναι τα δικαστήρια, τουλάχιστον ένα υποσύνολο των δικαστηρίων, είναι ιστορικά μεγάλη», είπε ο Μάρκους.

Σύγκρουση δυνάμεων

Αυτές οι δυνάμεις συγκρούστηκαν φέτος, σε μια διαμάχη η οποία ξεκίνησε ως μία από τις πιο σημαντικές για τις τράπεζες ρυθμίσεις μετά το 2008, που περιόρισαν την ανάληψη κινδύνων στη Wall Street, εισήγαγαν ετήσια stress tests και δημιούργησαν τον κύριο ανταγωνιστή του κλάδου, την CFPB.

Μάλιστα, ως μεγαλύτερη απειλή για τον κλάδο ήταν το Basel Endgame, μια σαρωτική πρόταση για να αναγκάσει τις μεγάλες τράπεζες να διατηρούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα κεφάλαια για δραστηριότητες όπως το εμπόριο και ο δανεισμός.

«Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια επίθεση ρυθμιστικών και πιθανών νομοθετικών αλλαγών», προειδοποίησε τους επενδυτές τον Μάιο η Marianne Lake , επικεφαλής της τράπεζας καταναλωτών της JPMorgan.

Αποκαλύψεις της JP Morgan

Η αποκάλυψη της JPMorgan σχετικά με την έρευνα της CFPB στο Zelle έρχεται μετά από χρόνια κριτικής από τους Δημοκρατικούς νομοθέτες για οικονομικά εγκλήματα στην πλατφόρμα. Το Zelle κυκλοφόρησε το 2017 από μια εταιρεία που ανήκει σε τράπεζα που ονομάζεται Early Warning Services ως απάντηση στην απειλή από δίκτυα peer-to-peer, συμπεριλαμβανομένου του PayPal.

Η συντριπτική πλειονότητα της δραστηριότητας της Zelle είναι ομαλή. Από τα 806 δισεκατομμύρια δολάρια που διακινήθηκαν μέσω του δικτύου πέρυσι, μόνο 166 εκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές αμφισβητήθηκαν ως απάτη από πελάτες της JPMorgan, Bank of America και Wells Fargo, που είναι και οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες στην πλατφόρμα.

Ωστόσο, οι τρεις τράπεζες αποζημίωσαν συλλογικά μόλις το 38% αυτών των απαιτήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας του Ιουλίου που εξέτασε αμφισβητούμενες μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

Οι τράπεζες συνήθως ετοιμάζονται να αποζημιώσουν τις δόλιες πληρωμές Zelle για τις οποίες ο πελάτης δεν έδωσε άδεια, αλλά συνήθως δεν επιστρέφουν τις ζημίες εάν ο πελάτης εξαπατηθεί να εξουσιοδοτήσει την πληρωμή από έναν απατεώνα, σύμφωνα με τον νόμο περί ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

Ένα στέλεχος πληρωμών της JPMorgan είπε στους νομοθέτες τον Ιούλιο ότι η τράπεζα αποζημιώνει στην πραγματικότητα το 100% των μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών. Η ασυμφωνία στα πορίσματα της έκθεσης της Γερουσίας οφείλεται στο ότι το προσωπικό της τράπεζας συχνά κρίνει ότι οι πελάτες έχουν εξουσιοδοτήσει τις συναλλαγές.

Εν μέσω του ελέγχου, η τράπεζα άρχισε να προειδοποιεί τους χρήστες Zelle στην εφαρμογή Chase να «Μείνουν ασφαλείς από απάτες» και πρόσθεσε ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα στους πελάτες για ψεύτικες συναλλαγές.

Ο Ντίμον μπαίνει  μπροστά

Η JP Morgan, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα αμερικανική τράπεζα στην ιστορία υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντίμον, βρίσκεται στο προσκήνιο πολλών άλλων αψιμαχιών με τις ρυθμιστικές αρχές.

Χάρη στη φήμη του που καθοδηγεί την JPMorgan στην κρίση του 2008 και στην περιφερειακή τραπεζική αναταραχή του περασμένου έτους, ο Ντίμον μπορεί να είναι ένας από τους λίγους CEO που έχουν τη δυνατότητα να επικρίνουν ανοιχτά τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό τονίστηκε φέτος όταν ηγήθηκε μιας εκστρατείας, τόσο δημόσιας όσο και κεκλεισμένων των θυρών, για να αποδυναμώσει την πρόταση της Βασιλείας.

Ενώ όλες αυτές οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, η χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει σημειώσει αρκετές νίκες μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή