Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της γαλλικής εταιρείας πολυτελείας LVMH, Μπερνάρ Αρνό, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις μία ημέρα, αφότου η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, που ορισμένοι αποκάλεσαν και ως τα πολυαναμενόμενα «μπαζούκα» που απαιτούνται για να αναζωογονηθεί η εμπιστοσύνη στον ασιατικό γίγαντα.

Louis Vuitton: Η πτώση του Μπερνάρ Αρνό από την κορυφή του κόσμου

Ο Αρνό δεν είναι ο μόνος νικητής. Οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταγράψουν τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με το Reuters, μετά τα αιφνιδιαστικά μέτρα τόνωσης και τις ισχυρές εξαγγελίες της κινεζικής ηγεσίας.

Ο πρόεδρος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό,  ξεκίνησε την Πέμπτη έχοντας χάσει περισσότερο πλούτο φέτος από οποιονδήποτε άλλο δισεκατομμυριούχο, με την περιουσία του να έχει μειωθεί κατά 24 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ύφεσης στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, η καθαρή του περιουσία αυξήθηκε κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια στα 201 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ΒΒΙ, αποκαλώντας την την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από ποτέ. Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν ράλι σκαρφαλώνοντας λίγο κάτω από το 10% στο Παρίσι με την ελπίδα ότι η κινεζική ηγεσία θα πετύχει στις προσπάθειές της να αναζωογονήσει την οικονομία, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τη ζήτηση για είδη πολυτελείας.

Μείωση πωλήσεων της LVMH στο πρώτο εξάμηνο

Η LVMH ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους στην περιοχή της Ασίας σε σύγκριση με το 2023. Η αγορά αυτή, η οποία αντιπροσώπευε το 31% των συνολικών εσόδων πέρυσι, κυριαρχείται από την Κίνα.

Η παραπαίουσα οικονομία της Κίνας είχε πλήξει πολλά δυτικά brand. Η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, από τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες και τη διαρκή πτώση των ακινήτων έως την αυξανόμενη κρίση χρέους στις τοπικές κυβερνήσεις.

Για μήνες, οι οικονομολόγοι ζητούσαν από τους Κινέζους αξιωματούχους να κάνουν πολύ περισσότερα για να ενισχύσουν τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία κινδύνευε να χάσει τον δικό της ρυθμό ανάπτυξης 5%. Αυτή την εβδομάδα, η κινεζική ηγεσία φάνηκε πως ακούει αυτές τις εκκλήσεις.

«Το Πεκίνο φαίνεται τελικά αποφασισμένο να εφαρμόσει το κίνητρό του για “μπαζούκα” με ταχεία διαδοχή», έγραψαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Nomura σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Πέμπτη. «Η αναγνώριση από το Πεκίνο της σοβαρής κατάστασης της οικονομίας και η έλλειψη επιτυχίας σε μια αποσπασματική προσέγγιση θα πρέπει να εκτιμηθεί από τις αγορές».

Στην πραγματικότητα, οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σε καλό δρόμο από την Παρασκευή για να σημειώσουν την καλύτερη εβδομάδα τους από το 2008. Ο δείκτης αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχει προσθέσει  πάνω από 12% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, ενώ ο blue-chip CSI300 της ηπειρωτικής Κίνας έχει κερδίσει περισσότερα από 15%.

Ράλι αγορών

Οι επενδυτές χαιρέτησαν τα νέα της Πέμπτης ότι το 24μελές Πολιτικό Γραφείο της Κίνας, ένα κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων, είχε αφιερώσει τη μηνιαία συνεδρίασή του που μόλις ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο σε οικονομικά ζητήματα, κάτι που αποτελούσε απόκλιση από την προηγούμενη διαδικασία.

Υπό την προεδρία του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις «αντικυκλικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές», να βοηθήσουν τους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και να βελτιώσουν την προβληματική αγορά ακινήτων, η οποία διανύει τον τέταρτο χρόνο συρρίκνωσης.

Η ανακοίνωση ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Παν Γκονγκσένγκ, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων μειώνοντας ένα από τα βασικά επιτόκια και μειώνοντας το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό, που θα απελευθέρωνε χρήματα για δανεισμό.

Το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών μειώθηκε από 1,7% σε 1,5%. Η PBOC μείωσε επίσης τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κάτι που θα απελευθερώσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (142 δισεκατομμύρια δολάρια) για νέο δανεισμό.

Ο Παν αποκάλυψε επιπλέον περικοπές στα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια και μείωσε την ελάχιστη προκαταβολή στεγαστικών δανείων από 25% σε 15% για δεύτερης φοράς αγοραστές κατοικιών για να υποστηρίξει τον προβληματικό τομέα ακινήτων, που πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι η βασική αιτία των πολυάριθμων οικονομικών δεινών της Κίνας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προέτρεψαν τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί καθώς οι αξιωματούχοι πρέπει να βρουν τρόπους σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων, η οποία κάποτε αντιπροσώπευε έως και το 30% της οικονομικής δραστηριότητας. Η αγορά άρχισε να φρενάρει το 2019 και έπεσε σε βαθιά ύφεση περίπου δύο χρόνια αργότερα, μετά από μια κυβερνητική καταστολή του δανεισμού των κατασκευαστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή