Κάτω από το όριο του 2% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ «έπεσε» ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν πως οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο, κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους ενέργειας. Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο πληθωρισμός «κατέβηκε» στο 1,7%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές ανέμεναν μετρήσεις της τάξης του 1,9% και για τις δύο χώρες.

Τα στοιχεία της Γαλλίας για τον Σεπτέμβριο έδειξαν επίσης αποκλιμάκωση στις τιμές υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από 3%.

Το πρόβλημα του ουδέτερου επιτοκίου

Πληθωρισμός: Οι εκτιμήσεις

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση για τη χαλάρωση της πολιτικής, προσέχοντας να μην υπερβεί αλλά και να μην πέσει κάτω από τον στόχο του 2%. Η εθνική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα επιβραδυνθεί νωρίτερα από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, φθάνοντας στο 1,5% το 2025 έναντι 2,5% φέτος.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου από τη Γαλλία και την Ισπανία σχεδόν επιβεβαιώνουν ότι το γενικό ποσοστό στο σύνολο της ευρωζώνης -που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα- θα παρουσιάσει απότομη πτώση κάτω από τον στόχο του 2%», δήλωσε η Φραντσίσκα Πάλμας, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στον οίκο Capital Economics.

Το μήνυμα

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για σταδιακή νομισματική χαλάρωση. Μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η χαλάρωση θα επιταχυνθεί σύντομα.

Μετά τα στοιχεία της Παρασκευής, ανέβηκαν περαιτέρω τα στοιχήματα για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 25μ.β. στις 17 Οκτωβρίου, τιμολογώντας πλέον μια πιθανότητα 70% για ένα τέτοιο σενάριο.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι η άνοδος τιμών πιθανόν να επιταχυνθεί και πάλι αργότερα φέτος, ενώ η υποχώρηση πίσω στον στόχο είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2025.

Η συνολική εικόνα

Οι αξιωματούχοι θα αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης τις επόμενες ημέρες. Η Ιταλία και η Γερμανία πρόκειται να δημοσιεύσουν στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το σύνολο της ευρωζώνης θα ανακοινωθούν την επόμενη Τρίτη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 χωρών επιβραδύνθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Ωστόσο, για την ΕΚΤ, οι μετρήσεις του συνολικού πληθωρισμού έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις μετρήσεις των πιέσεων στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες ξεπέρασαν το 4% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή