Οι πλούσιοι θέλουν να μπορούν να απομονώνονται σε αποκλειστικές περιοχές, για λόγους ασφάλειας και συγχρωτισμού με τους όμοίους τους. Μια τέτοια τοποθεσία είναι η ιδιωτική νησιωτική πόλη Indian Creek Village, πιο γνωστή ως Bunker Billionaire, ή Φρούριο των Δισεκατομμυριούχων.

Η περιοχή βρίσκεται στον κόλπο Biscayne της Νότιας Φλόριντα, ακριβώς απέναντι από το Μαϊάμι. Το Indian Creek χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα ασφαλείας και μια μικρή ακτοφυλακή που σταματούν συχνά και κόβουν κλήσεις σε βάρκες που τολμούν να πλέουν πολύ κοντά στην ακτή του νησιού.

Πολυτελή ακίνητα: Ποιος κροίσος παραπλάνησε ιδιοκτήτη για να πετύχει καλύτερη τιμή

Στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, υπάρχουν τα πιο περιζήτητα αρχοντικά του νησιού. Εδώ ζει η ελίτ της ελίτ: ο Τομ Μπρέιντι, ο Καρλ Αϊκάνκαι ο νεοφερμένος Τζεφ Μπέζος.

Οι κάμερες γίνονται εμφανείς όσο πλησιάζεις – και είναι παντού. Κάποιες είναι τοποθετημένες σε στύλους κατά μήκος της ακτής. Άλλες κρυφοκοιτάζουν από φράκτες. Πολλά είναι συνδεδεμένα με ένα σύστημα ραντάρ σχεδιασμένο από το Ισραήλ, ικανό να ανιχνεύει περαστικούς, σε χαμηλή ορατότητα, από μισό μίλι μακριά.

Ου παντός πλειν εις Indian Creek

Δεν υπάρχει τρόπος να πατήσει κανείς πόδι στο Indian Creek χωρίς τη ρητή άδεια ενός από τους 89 κατοίκους του ή ενός μέλους του εξαιρετικά αποκλειστικού country club του, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες απαιτεί 500.000 δολάρια για να γίνει κανείς μέλος. Η μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού του Indian Creek πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο παρακολουθεί την αποκλειστική είσοδο του νησιού και περιπολεί περιμετρικά αδιάλειπτα.

Το Indian Creek συστάθηκε το 1939 σύμφωνα με έναν πλέον ανενεργό νόμο της Φλόριντα που επέτρεπε σε ομάδες άνω των 25 ατόμων να σχηματίσουν δικούς τους δήμους.

Το νησί των 1.200 στρεμμάτων είναι κατά περισσότερο από 80% γήπεδο γκολφ, περικυκλωμένο από έναν μόνο δρόμο και 30 περίπου παλάτια.

Το χωριό αρχικά προοριζόταν ως καταφύγιο για πλούσιους λευκούς. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν ο μεγιστάνας της ηλεκτρική σκούπας Ουίλιαμ Χούβερ και ο Φρανκ Γούλγουορθ, ιδρυτής αλυσίδας πολυκαταστημάτων. Τότε, οι κάτοικοι συνωμότησαν για να κρατήσουν έξω τους Εβραίους επίδοξους αγοραστές.

Υπερβολική αστυνόμευση

Αυτό το σύστημα του de facto διαχωρισμού δεν υπάρχει πλέον, αλλά η νησιωτική κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στο να κρατά έξω όσους δεν «ανήκουν» σε αυτήν.

Η αστυνομική δύναμη του νησιού αποτελείται από 19 άτομα, έναν για κάθε πέντε κατοίκους. Για την ιστορία, ο εθνικός μέσος όρος είναι περίπου 2,4 αστυνομικοί ανά 1.000 κατοίκους. Μάλιστα, επειδή οι κάτοικοι του Indian Creek έχουν σπίτια σε όλον τον κόσμο, πολλές μέρες οι αστυνομικοί υπερβαίνουν αριθμητικά τους κατοίκους του νησιού.

Εάν η πόλη της Νέας Υόρκης είχε την ίδια αναλογία αξιωματικών προς πολίτες με τον Indian Creek, θα απασχολούσε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο αστυνομικούς.

Η αστυνομική δύναμη του Indian Creek ξοδεύει περίπου το 97% του χρόνου της περιπολώντας την περίμετρο του νησιού με τρία ταχύπλοα αστυνομικά σκάφη και επανδρώνοντας το κέντρο διοίκησης. Συνολικά, η πόλη ξόδεψε 4,1 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 74% του προϋπολογισμού της, για ασφάλεια το 2023.

Το 2011, η πόλη εγκατέστησε κάμερες στην πύλη εισόδου που βλέπουν ταυτόχρονα το πρόσωπο ενός επισκέπτη και την πινακίδα του οχήματος. Το Indian Creek στένεψε επίσης το άνοιγμα της πύλης για να δημιουργήσει «μεγαλύτερη αίσθηση αποκλειστικότητας».

Το 2013 η πόλη πρόσθεσε φράχτη για να κρατήσει τους πεζούς έξω. Τέτοιες επενδύσεις επαινούνται γενικά από τους πλούσιους κατοίκους, οι οποίοι πιέζουν για αυστηρότερα  μέτρα ασφαλείας.

Υψηλή τεχνολογία ασφαλείας στο Indian Creek

Το 2020, το Indian Creek ξεκίνησε πιο ουσιαστική αναβάθμιση ασφαλείας με ένα πλέγμα αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας που περικυκλώνει το νησί, αποτελούμενο από 10 θερμικές κάμερες και 17 αισθητήρες ραντάρ τοποθετημένους σε εννέα θέσεις κατά μήκος της περιμέτρου του νησιού, πέρα από 30 παραδοσιακές κάμερες. Οι αισθητήρες ραντάρ επικαλύπτονται και μπορούν να ανιχνεύσουν οτιδήποτε βρίσκεται σε απόσταση μισού μιλίου από την ακτή. Προϋπόθεση οι αισθητήρες να μην είναι ποτέ στραμμένοι προς τα μέσα.

Τον Αύγουστο του 2023, οι κάτοικοι του νησιού έμαθαν ότι είχαν έναν νέο γείτονα, τον Τζεφ Μπέζος. Μέχρι τότε η συνολική καθαρή περιουσία των 86 κατοίκων του νησιού υπολογιζόταν σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μπέζος πρόσθεσε 199 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνολική αξία των ακινήτων στο νησί πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και φαίνεται έτοιμη να ανέβει.

Ακίνητα στη γειτονιά αγοράζονται επίσης από αδιαφανείς εταιρείες που συνδέονται με κατοίκους του Indian Creek. Ο Χούλιο Ιγκλέσιας, επί πολλά χρόνια ιδιοκτήτης στο Indian Creek, έχει επενδύσει ιδιαίτερα στο γειτονικό Surfside, ελέγχοντας μέσω πολλών εταιρειών τουλάχιστον εννέα ακίνητα μέσα σε λίγα τετράγωνα από την είσοδο.

Η εξάπλωση στο Surfside έγινε σημείο ανάφλεξης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το Indian Creek άρχισε να χτίζει ένα νέο αστυνομικό και κυβερνητικό συγκρότημα στην άλλη πλευρά της γέφυρας.

Κάποιοι ντόπιοι ένιωσαν ότι αυτό θα άλλαζε τον χαρακτήρα της γειτονιάς τους και η σύγκρουση έφερε στην επιφάνεια την ταξική ένταση που υπέβοσκε. Πολλοί ενοχλούνται ιδιαίτερα από τη γέφυρα, η οποία λαμβάνει δημόσιο χρήμα για επισκευές, αλλά που το κοινό απαγορεύεται να διασχίσει. Το Indian Creek χρησιμοποιεί συχνά δημόσιους πόρους για να διατηρήσει το απόρρητό του.

Το Indian Creek τελικά κέρδισε τη μάχη και χτίστηκε το νέο αστυνομικό τμήμα. Οι εντάσεις με το Surfside φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει, αλλά τα ζητήματα της δημόσιας χρηματοδότησης και της δημόσιας πρόσβασης παραμένουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή