![ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πότε πάνε ταμείο οι μέτοχοι για το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Οι νέες μπίζνες με τα 3 δισ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/peristeris.jpg)
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το κλείσιμο του mega deal των 3,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, τη μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη MASDAR.
Μία συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 20 Ιουνίου και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά αλλά και να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για τον καθετοποιημένο όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπό τη διοίκηση του προέδρου και CEO Γιώργου Περιστέρη.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 20,1% στα καθαρά κέρδη – Στα 5 δισ. το ανεκτέλεστο των έργων
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε 4-6 μήνες από τη συμφωνία προχωρά η μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη MASDAR
Το roadmap του κλεισίματος της συναλλαγής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MASDAR
Όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και την καταβολή του τιμήματος των 864 εκατ. ευρώ στην εταιρεία προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι των αναβλητικών αιρέσεων, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σχετική απόφαση αναμένεται περί τις 21 Οκτωβρίου. Επίσης έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων συναινέσεων από τρίτους, καθώς και για την ολοκλήρωση της πώλησης των μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων (Non-core assets) από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αναμένεται και αυτές να έχουν ολοκληρωθεί κατά το ίδιο διάστημα.
Εντός των επόμενων ημερών η ΓΣ των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΓΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η δημόσια πρόταση
Τέλος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προκειμένου να εγκρίνουν τη συναλλαγή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η αγοράστρια θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την απόκτηση των μετοχών τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εξαγοράσει έναντι 67,5 εκατ. ευρώ τις μονάδες απορριμμάτων Πελοποννήσου και Ηπείρου και άλλα non – core assets
Η εξαγορά των μονάδων απορριμμάτων
Υπενθυμίζεται ότι η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α. ήτοι “Non-core assets”) έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αυξηθιύν κατά 864 εκατ. ευρώ
Με υπεροπλία 3 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μία υπεροπλία 3 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα (1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου) θα αυξηθούν κατά 864 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του ομίλου, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Με αυτήν την ισχύ ο όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8-10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά διαθέτοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει και της δυνατότητάς του να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.
Οι συμβάσεις παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό αντιπροσωπεύουν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Τα εμβληματικά έργα
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της πλάνο.
Προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ.
Για την Αττική Οδό συγκεκριμένα αναμένεται η έναρξη της περιόδου παραχώρησης το επόμενο διάστημα όπου πλέον θα συνεισφέρει σημαντικά, επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα έσοδα για μακροπρόθεσμο διάστημα.
Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρτικές εργασίες για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό.
Τέλος, εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 ο όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (ο μεγαλύτερος υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη) με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Morgan Stanley: Το μεγάλο «πίβοτ» της Metlen, στα 48 ευρώ η τιμή στόχος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/MYTILINAIOS--600x400.jpg)
Τιμή στόχο στα 48 ευρώ για τη Metlen, δίνει η Morgan Stanley
Ετήσια EBITDA τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το 2028 και μετά, με καλές προοπτικές ανόδου, εκτιμά η Morgan Stanley
![Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Η ανθεκτικότητα είναι στρατηγική επιλογή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_MAR_1429-600x400.jpg)
Βλαχόπουλος (Πειραιώς) στο Euromoney: Στρατηγική επιλογή η ανθεκτικότητα
Ο κ. Βλαχόπουλος ανέφερε ότι η Πειραιώς αξιοποιεί την τεχνολογία για τα data με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις
![ΓΣΕΒΕΕ: Πρόταση-Σχέδιο Νόμου για αδειοδότηση των τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/DSC_0122-600x399.png)
Πρόταση-Σχέδιο Νόμου ΓΣΕΒΕΕ για αδειοδότηση των τεχνικών και βιοτεχνικών επαγγελμάτων
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αναπτυξιακή προοπτική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής απελευθέρωσης
![L’Oréal Hellas: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3-4-600x400.jpg)
L’Oréal Hellas: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής
Μια συνεργασία της L’Oréal Hellas που στόχο έχει να στηρίξει το μέλλον της κομμωτικής δημιουργώντας ευκαιρίες σε νέους σπουδαστές του κλάδου
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Eurolife-FFH-600x250.jpg)
Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου
Η Eurolife FFH προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασφαλισμένους της
![Ελληνικές τράπεζες: η Mediobanca ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Πειραιώς, Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trapezes_flags_NEA_2025-600x352.png)
«Ψήφος» στις ελληνικές τράπεζες από τη Mediobanka – Οι νέες τιμές στόχοι
Η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Mediobanca για τις ελληνικές τράπεζες
![Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/avax-600x401.jpg)
Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028 - Η avax εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτ
![Τράπεζες: Γιατί φορτώνουν με επιπλέον έξοδα το τελευταίο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking24a-600x352.png)
Γιατί «φορτώνουν» με επιπλέον έξοδα τους ισολογισμούς οι τράπεζες - Ο πήχης για τα μερίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες