Η Τράπεζα Πειραιώς μελετά ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς η εξυγίανση έχει ολοκληρωθεί, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος  Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters ο CEO της ελληνικής τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

«Μπορεί να κάνουμε επιλεκτικές εξαγορές. Εξετάζουμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η snappi, η πρωτοπόρος ελληνική neobank, ανακοινώνει ότι έλαβε τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έγκριση αυτή αποτελεί ορόσημο στα σχέδια της snappi για την παροχή σύγχρονων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η εξειδικευμένη ομάδα της snappi ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία αδειοδότησης σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές. Με την απόκτηση της τραπεζικής άδειας, η snappi θα είναι σε θέση να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε επίσης, ότι η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ανέρχεται πλέον στα 5 δισ. ευρώ και ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στην τράπεζα για να δει τη φάση ανάπτυξης.

«Θα ήθελα να μείνω περισσότερο. Θα ήθελα να δω την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να πηγαίνει από τα 5 δισ. στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω» είπε.

Το ορόσημο του Χρήστου Μεγάλου

Σύμφωνα με το IFR, ο κ. Μεγάλου θεωρεί ότι το πιο σημαντικό ορόσημο στην «οδύσσεια» εξυγίανσης της ελληνικής τράπεζας, ήταν η συμφωνία πώλησης στην Intrum της μονάδα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έναντι 440 εκατ. ευρώ. «Αυτά ήταν τα πρώτα κεφάλαια που ήρθαν στην τράπεζα» εξήγησε.

Υπογράμμισε επίσης ότι τη «δεδομένη στιγμή η άντληση ενός τέτοιου ποσού μέσω μιας συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη» διευκρινίζοντας ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο τέλος του 2018 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum ήταν μόλις γύρω στα 260 εκατ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο CEO της Πειραιώς, φοβόταν ότι θα μπορούσε να προκληθεί ξανά πανικός στους καταθέτες, όπως είχε συμβεί το 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης με τους εταίρους της χώρας στην Eυρωπαϊκή Ένωση: «Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει φυγή καταθέσεων από την τράπεζα αλλά δεν συνέβη» τόνισε.

«Η αναδιάρθρωση της τράπεζας επικεντρώθηκε στην εξάλειψη των 35 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί» τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2018, όταν η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε υποχωρήσει στο ναδίρ, η δυναμική άρχισε να αλλάζει όταν ο Μεγάλου κατόρθωσε να «ξεφορτωθεί» χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ με δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Bain Capital στα 30 σεντς το ευρώ: «Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα πούλησε χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία. Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τις διεθνείς αγορές και έθεσε τις βάσεις για τις υπόλοιπες τράπεζες» διευκρίνισε. Ακολούθησαν οι πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια στην Davidson Kemper έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι η Πειραιώς επέστρεψε στις αγορές το 2019 με την έκδοση ομολόγου Tier 2 με κουπόνι 9,75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις