Σταθεροποιητικά κινούνται μέχρι στιγμής την εφετινή χρονιά τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους του 2023.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέλιξη της καταθετικής βάσης κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Καταθέσεις: Αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. τον Αύγουστο – «Ψαλίδι» 371 εκατ. στη χρηματοδότηση

Σύμφωνα με αυτά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις τηρούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο τέλος του εφετινού καλοκαιριού 195,36 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά μόλις 567 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς (+0,3%).

Μάλιστα, σε θετικό πρόσημο πέρασαν τα σχετικά μεγέθη μόλις τον Αύγουστο, λόγω των καθαρών εισροών ύψους 1,23 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν σε αυτό το μήνα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από τα επιμέρους στατιστικά της κεντρικής τράπεζας, προκύπτει ότι η άνοδος προήλθε κατά κύριο λόγο από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 735 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο.

Από την άλλη, τα καταθετικά υπόλοιπα των νοικοκυριών εμφανίζονται οριακά μειωμένα κατά 6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2023 έναντι αύξησής τους κατά 2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς.

Όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα εν λόγω στοιχεία, αυτό που άλλαξε εφέτος σχετίζεται με την αποταμιευτική συμπεριφορά των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, σημειώνει η ίδια πηγή, το 2023 χαρακτηρίστηκε από τη στροφή των καταθετών σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

Πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστου οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς προθεσμίας είχαν διαμορφωθεί στη ζώνη των 11 δισ. ευρώ.

Στροφή σε άλλες λύσεις

Αντιθέτως, το 2024, μεγάλη μερίδα των αποταμιευτών επιλέγει εναλλακτικές μορφές επενδύσεων για τη διεκδίκηση υψηλότερων αποδόσεων από αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά από την άνοιξη του 2023 και ύστερα, τα πιστωτικά ιδρύματα με ελάχιστες εξαιρέσεις, σταμάτησαν τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές στα επιτόκια που προσφέρουν, παρ΄ ότι την ίδια περίοδο το κόστος χρήματος συνέχιζε την ανοδική του πορεία.

Ταυτόχρονα όμως λάνσαραν πλήθος προγραμμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερους τόκους στους πελάτες τους. Πρόκειται κατά βάση για ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας, η προώθηση των οποίων στην αγορά αξιολογείται ως απολύτως επιτυχημένη.

Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ξεπέρασαν τα 3,37 δισ. ευρώ έναντι 1,93 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

Οι τάσεις αυτές αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου της εφετινής χρήσης που δημοσιοποίησαν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, τα οποία κατέδειξαν τη σημαντική ενίσχυση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της πελατείας τους.

Πράγματι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), στους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ξεπέρασαν τα 3,37 δισ. ευρώ έναντι 1,93 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν τον τραπεζικών λογαριασμών. Αν λοιπόν οι πωλήσεις εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων διατηρούνταν έστω στα ίδια επίπεδα με το 2023, τα καταθετικά υπόλοιπα θα είχαν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο.

Διπλό κέρδος

Η εξέλιξη αυτή πάντως μόνο ανησυχητική δεν είναι για τις τράπεζες. Κι αυτό διότι κερδίζουν διπλά:

Πρώτον, μειώνουν τα έξοδα για τόκους μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες θα παρέμενε κατά πάσα πιθανότητα η πλειονότητα των χρημάτων που τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια

Δεύτερον, κερδίζουν προμήθειες τόσο από τη διάθεση των εναλλακτικών αποταμιευτικών προγραμμάτων, όσο και από τη διαχείρισή τους, μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ.

Οι τράπεζες διαθέτουν υπερεπάρκεια ρευστότητας αυτήν την περίοδο για την ανάπτυξη των εργασιών τους στις χρηματοδοτήσει

Άλλωστε, οι τράπεζες διαθέτουν υπερεπάρκεια ρευστότητας αυτήν την περίοδο για την ανάπτυξη των εργασιών τους στις χρηματοδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουν την επιθετική πολιτική στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, απευθυνόμενες σε όλα τα βαλάντια, ακόμη και σε μικροκαταθέτες, για τους οποίους υπάρχουν λύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Μυτιληναίος: Θα έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο μέγεθος στην επόμενη 5ετία
Επιχειρήσεις |

Μυτιληναίος: Θα έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο μέγεθος στην επόμενη 5ετία

Η πρόσφατη μετονομασία μας είναι ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας να παραμένουμε προσαρμοστικοί και δυναμικοί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είπε ο Ευ. Μυτιληναίος για τη Metlen