Συνεχείς αυξήσεις καταγράφουν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίας του ΚΕΑΟ εισπράττουν σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου – Ο «χάρτης» των πληρωμών

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 112 εκατομμύρια ευρώ φθάνοντας στο ύψος των 48 δισ. ευρώ. Ένα τρίμηνο νωρίτερα ήταν στα 47,88 δισ. ευρώ, ενώ τέλος του Δεκεμβρίου 2023 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 47,6 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) εισέπραξαν 490 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι αποδίδουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ανάλογη είναι η πορεία και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς εν μέσω θέρους κατέστη εφικτό να εισπραχθούν περισσότερα από 345 εκατ. ευρώ.

Το ένα τρίτο του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ, προέρχεται από πρόστιμα

ΕΦΚΑ: Ληξιπρόθεσμο χρέος στα 48 δισ. ευρώ

Αναλυτικότερα τα στοιχεία, δείχνουν ότι το χρέος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχει μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμο και έχει εγγραφεί στο μητρώο του ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 48 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα 47,88 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί επίσημα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προκύπτει μια αύξηση στα επίπεδα των 112 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση και συγκριτικά με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2023, προκύπτει αύξηση 1,46 δισ. ευρώ, καθώς την περίοδο εκείνη το χρέος κινείτο στα 46,54 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη αυξητική τάση, συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού οι εισπράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ, βελτιώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το ένα τρίτο του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ προέρχεται από πρόστιμα.

Προς ρεκόρ εισπράξεων οφειλών

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,28 δισ. ευρώ. Έτσι, θεωρείται απολύτως εφικτός ο στόχος για έσοδα 1,65 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία εσόδων, είναι πιθανό να υπάρξει νέο ρεκόρ εισπράξεων οφειλών από το ΚΕΑΟ, που θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, κατά το α’ τρίμηνο εισπράχθηκαν 448 εκατ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο η πορεία των εσόδων βελτιώθηκε και άλλο, αφού εισπράχθηκαν άλλα 490 εκατ. ευρώ.

Κατά τον Απρίλιο οι εισπράξεις ανήλθαν στα επίπεδα των 178 εκατ. ευρώ, τον Μάιο υποχώρησαν στα 165 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο περιορίστηκαν στα 147 εκατ. ευρώ.

Όμως τον Ιούλιο ανέκαμψαν σημαντικά τα έσοδα του ΚΕΑΟ, φτάνοντας τα 180 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο, μήνας κορύφωσης των θερινών διακοπών, κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 165 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δίνει αισιοδοξία ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το επόμενο τετράμηνο έως τη λήξη της τρέχουσας χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax