Το πρώτο της ηλιακό πάρκο στην Κολομβία, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων εγκαινίασε την Παρασκευή η ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Zelestra  απο το οποίο και αναμένεται να παράγει 144 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ηλιακό πάρκο βρίσκεται κοντά στη Μοντέρια, πρωτεύουσα της επαρχίας Κόρδοβα της Κολομβίας και η λειτουργια του εντάσσεται  στο πλαίσιο της επέκτασς της ισπανικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική.

Credit Agricole: Αποκτά συμμετοχή σε 11 αιολικά πάρκα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας προσπαθεί να στρέψει τη χώρα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απομακρυνθεί από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ορόσημο για τη Zelestra, έχουμε ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο για την περιοχή, για πολλά χρόνια είχαμε παρουσία στη Χιλή και το Περού και μας έλειπε η Κολομβία, μια χώρα στην οποία θέλουμε να αναπτυχθούμε τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χοσε Λουις Γκαρσία , πρόεδρος της εταιρείας στη Λατινική Αμερική.

Η Zelestra θα ανοίξει σύντομα ένα δεύτερο ηλιακό πάρκο στην επαρχία Σεζάρ, το οποίο αναμένεται να παράγει ενέργεια 108 μεγαβάτ.

Παρουσία σε 13 χώρες

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κολομβίας είναι ένα από τα πιο «ανανεώσιμα στον κόσμο, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Acolgen, ο οποίος αναφέρει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχονται από υδροηλεκτρικά φράγματα, ηλιακή και αιολική ενέργεια, σημειώνει το Reuters.

Η Zelestra σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 1,5 γιγαβάτ (GW) στην Κολομβία, 1GW στο Περού και 3GW στη Χιλή, για να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λατινική Αμερική.

Συνολικά το χαρτοφυλάκιο της ισπανικής εταιρείας ανέρχεται στα 20 GW έργων (ΑΠΕ)  σε 13 χώρες, και η Zelestra είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, κατασκευή, εμπορική εκμετάλλευση και λειτουργία έργων ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green