Σήμερα η τιμή για Εθνική

Κομμάτι κομμάτι πλέον συμπληρώνεται το παζλ του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη το ενημερωτικό στα χέρια της, ενώ σήμερα θα μάθουμε την τιμή στην οποία θα γίνει. Στόχος είναι το discount, σε σχέση με την τιμή του ταμπλό να μην είναι πάνω από 5%. Θυμίζω ότι το προηγούμενο ήταν στο 2,5%.

Παραμένουν οι γκρίνιες

Οι γκρίνιες βέβαια για την τιμή δεν θα λείψουν. Γι’ αυτό και από την κυβέρνηση επιλέχθηκε η λύση να μην διατεθεί όλο το ποσοστό.

Να κρατήσει δηλαδή και το δημόσιο ένα μέρος δηλαδή το 6% με 8%, ανάλογα με το όποιο ποσοστό εν τέλει διατεθεί. Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο στόχος είναι να μπουν στα ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ, το οποίο επικοινωνιακά «κουμπώνει» περισσότερο με το κυβερνητικό αφήγημα.

Δυσαρέσκεια από τους θεσμικούς

Όπως όμως μου ανέφερε πηγή μου από επενδυτική τράπεζα, η λύση που επέλεξαν δεν ευχαρίστησε και πολύ τους θεσμικούς της άλλης άκρης του Ατλαντικού κυρίως.

Δηλαδή τους Αμερικανούς. Αυτούς δηλαδή που έχουν μια… κάποια «αλλεργία» στην παρουσία κυβέρνησης στις μετοχικές συνθέσεις.

Μάλιστα η πηγή μου έδειξε μια άλλη εισηγμένη που επίσης πληρώνει το ίδιο «τίμημα», κάτι που φάνηκε στο δικό της placement πέρσι το Φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα όταν θα αρχίσει η διαδικασία θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

————————

Οι «κρυφές προσδοκίες» για Alpha Bank

Πέραν των παραπάνω τώρα, έπιασε το ραντάρ μου μια κρυφή προσδοκία που υπάρχει τελευταία στην αγορά.

Νομίζω έχετε παρατηρήσει ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου η μετοχή της Alpha Bank δεν έχει «ξαποστάσει» στην ανάβασή της…

Ρώτησα σχετικά και μου έδωσαν δύο εξηγήσεις.

Το UniCredit effect…

Η πρώτη εξήγηση είχε να κάνει με τις εξελίξεις στη Γερμανία. Μια εκ των βασικών μετόχων της Alpha Bank, η UniCredit έχει κάνει άνω κάτω τους Γερμανούς με τις επιθετικές κινήσεις που κάνει στην Commerzbank.

Ο Ιταλός Andrea Orcel έχει δείξει φοβερή μεθοδικότητα, δίνοντας το μήνυμα ότι θέλει να κάνει την τράπεζα του «ευρωπαϊκό πρωταθλητή».

Δεν ξέρω πως θα του βγει βέβαια, δεν φτάνουν μέχρι εκεί οι πηγές μου, αλλά καταλαβαίνετε τι impact θα έχει στην Alpha Bank να έχει στο μετοχολόγιο της έναν ισχυρό παίκτη;

unicredit

O Αντρέα Ορσέλ

Ο δεύτερος λόγος

Ο δεύτερος λόγος που μου μετέφεραν είναι ότι η μετοχή έδειχνε μεγάλη υστέρηση το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα, ήταν η μόνη που μέσα στο καλοκαίρι γύρισε και αρνητική από την αρχή του έτους.

Αιτία βέβαια υπήρξε γι’ αυτό, καθώς η Alpha Bank δείχνει να μην εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στο μέτωπο των χορηγήσεων.

Ήταν αυτή που έχει τη μικρότερη ανάπτυξη. Αν και για να είμαι πιο ακριβής, τα κριτήρια χορηγήσεων της Alpha Bank ήταν πάντα πιο αυστηρά. Η τράπεζα ακολουθούσε μια πιο συντηρητική πολιτική σε αυτό τον τομέα.

Βέβαια πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα πεδίο που έχει ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, αλλά με δεδομένο το ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα ψαλιδίσουν αργά ή γρήγορα τα περιθώρια, η «πίτα» της αγοράς θα αφήσει πίσω παλιές πρακτικές.

——————–

Αφού έκλεισαν τα φώτα…

Καλά πήγε η παρουσία του πρωθυπουργού στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Έκανε την εμφάνιση του ως είθισται, χάρηκαν όλοι μαζί και συνέχισαν τη ζωή και τις μπίζνες τους.

Αυτό ήταν το σχόλιο που μου έκανε άνθρωπος που ήταν παρών στην εκδήλωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με μέλη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Και όπως πρόσθεσε: όταν έσβησαν τα φώτα, όλοι ήταν ευχαριστημένοι που βρέθηκαν και πάλι μαζί.

Τίποτα περισσότερο… κανένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πολύ πολύ ένα «εξοχικό» στο χωριό καταγωγής τους και αν…

Κάτι που ο πρωθυπουργός το γνωρίζει…

———————–

Όπως και η Lamda…

Κάτι φυσικά που γνωρίζει και η Lamda. Γι’ αυτό και ξεκινά περιοδεία στις ΗΠΑ.

Όχι η διοίκηση, αλλά η ομάδα πωλήσεων κατοικιών του «The Ellinikon».

Η περιοδεία θα αρχίσει από τις 5 Οκτωβρίου στο Σικάγο, παράλληλα με εκπροσώπους στο Μαϊάμι, ενώ θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ποιος είναι ο λόγος; Να επικοινωνηθούν οι επιλογές αγοράς κατοικίας στο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Για να δούμε…

———————

“Η στιγμή της αλήθειας”

Για να επανέλθω όμως στο πολιτικό τοπίο, η επόμενη εβδομάδα θα είναι καυτή. Και όχι για το λόγο που νομίζετε…

Την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, θα αρχίσει το Athens Democracy Forum, όπου θα μιλήσουν εξέχουσες προσωπικότητες για την… αλήθεια.

Αυτό είναι το θέμα του φετινού φόρουμ, στη σκιά της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, τα fake news, οι “μετα-αλήθειες” πολλών και ούτω καθεξής…

Λεπέν

Ο Ζορντάν Μπαρντελά με την Μαρίν Λεπέν

Παρών ο Jordan Bardella

Χωρίς να επισκιάσω τους υπόλοιπους ομιλητές, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του Jordan Bardella. Του “πουλέν” της Marine Le Pen, της ηγέτιδας της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ο παραλίγο πρωθυπουργός δηλαδή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Και μαντέψτε ποιος θα είναι ο συνομιλητής του…

Ο Roger Cohen, ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στο Παρίσι.

Αν μη τι άλλο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση, σε μια περίοδο μάλιστα που η κεντροαριστερά είναι σε μεγάλη πτώση, όχι μόνο στη χώρα μας, και η ακροδεξιά ασκεί πλέον γοητεία… σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Στη Μεγάλη Βρετανία θα πραγματοποιηθεί το φόρουμ… απλά το αναφέρω!

—————————

Έρχονται και οι εξελίξεις στην Avramar

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε επίσης και εξελίξεις για την Avramar.

Δηλαδή για τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για την απόκτησή της.

Όπως με πληροφορούν, από τα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκείνο από τη Μέση Ανατολή έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Αλλά, τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο, αφού η οικονομική κατάσταση της εταιρείας και η πορεία των πωλήσεών της είναι μεγάλο αγκάθι.

Όπως μου είπε χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή κοντά στη διαδικασία, πρέπει να είναι από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχει εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

—————————

Πρώτα οι ανακοινώσεις… μετά το due diligence

Αν έχω κάποιες επιφυλάξεις για την Avramar, αυτές δεν συγκρίνονται με εκείνες για την Frigoglass.

Ειδικά όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία ώστε να αποκτήσει δύο εταιρείες, από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Την Provisiona Iberia και τη Serlusa Refriger.

Το αντάλλαγμα θα είναι μετοχές, μέσα από αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης.

Προφανώς και η διαδικασία φέρνει προσωρινά dilution για τους μετόχους της Frigoglass, αν και μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει κάποιες αξίες, για ευνόητους λόγους και αν ευοδωθεί το εγχείρημα.

Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τα συνεχή limit up της μετοχής…

Frigoglass

Αρκετές εκκρεμότητες

Όπως και δεν καταλαβαίνω και τη βιασύνη των ανακοινώσεων. Όταν μάλιστα από την ίδια την εισηγμένη υπάρχει η παραδοχή ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις για το είδος των συναλλαγών αυτών όρους και αιρέσεις.

Συμπεριλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης ελέγχων δέουσας επιμέλειας, του due diligence, δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση, εάν όλα πάνε καλά το εγχείρημα της Frigoglass να αποκτήσει… αντικείμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

——————————–

Η ΑΑΔΕ μετακομίζει στη Πειραιώς

Τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε εγκαίνια και των νέων γραφείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετακομίζει, από την Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα, στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς.

Εκεί θα μεταφερθούν και περίπου 1.500 εργαζόμενοι. Εκεί βρίσκεται πλέον και το γραφείο του επικεφαλής, Γιώργου Πιτσιλή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories