Η Lancom ανακοίνωσε και επίσημα χθες τη συνεργασία της με το Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα Internet Exchanges παγκοσμίως. Στόχος των Lancom και AMS-IX, με την πρώτη να λειτουργεί σαν Official Reseller των υπηρεσιών της δεύτερης, είναι η κατακόρυφη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών peering.

Την εκδήλωση προλόγισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας με την παρουσία του την πολιτική προσήλωση ότι η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται στο μονοπάτι της ψηφιακής ανάπτυξης, «το οποίο ξεκίνησε το 2019, συνεχίζεται και θα συνεχιστεί», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

O COO της Lancom στον ΟΤ: «Τα data centers στην Ελλάδα είναι σε δυναμική ανάπτυξη»

Η συνεργασία της Lancom με το AMS-IX αποτελεί ουσιαστικά και μια επιβεβαίωση ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή τροχιά σε ότι αφορά τον ψηφιακό της εκσυγχρονισμό, παρά τα όσα προκάλεσε η προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lancom έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία και με την εδρεύουσα στο Λονδίνο EXA Infrastructure, ιδιοκτησίας I Squared Capital. Η EXA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εξειδικευμένες πλατφόρμες ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, με δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες και 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Ουσιαστικά, η συνεργασία Lancom-EXE έφερε την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης.

Η Lancom σε φάση επέκτασης

Σημειώνεται ότι η Lancom είναι μια εταιρεία που προσφέρει  συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας με τρία ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom, Γιώργος Νώλης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της επέκτασης των εγκαταστάσεών της στη Θεσσαλονίκη, τόσο σε κτιριακές όσο και σε hardware υποδομές, φτάνοντας πλέον στα 10.000 τ.μ.

Το εμβληματικό για την εταιρεία Balkan Gate Thessaloniki αποτελεί το μεγαλύτερο carrier neutral, Tier III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα και είναι απευθείας συνδεδεμένο με τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και με παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.

Μάλιστα, ο κ. Νώλης αναφέρθηκε και στην… πράσινη διάσταση της επέκτασης, με φωτοβολταϊκά που θα «διοχετεύουν» απευθείας ενέργεια στο data center και επιπλέον σύστημα διαχείρισης με  Τεχνητή Νοημοσύνη που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τη συνολική αποδοτικότητα.

Ολοκλήρωση του νότιου… Gate

Αντίστοιχα, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το κέντρο δεδομένων της εταιρείας στο Ηράκλειο Κρήτης, μια επένδυση ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.  Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νώλης επισήμανε την στρατηγική θέση της Ελλάδος και της Κρήτης ειδικότερα, σε ένα πραγματικό σταυροδρόμι μεταφοράς δεδομένων. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις διασύνδεσης στο νησί της Κρήτης, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπεται στο σκαλοπάτι που συνδέει τα καλώδια Αφρικής και Ασίας με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ουσιαστικά, η Lancom οραματίζεται δύο μεγάλους πόλους διαχείρισης δεδομένων, έναν στη Θεσσαλονίκη με το Balkan Gate και έναν στην Κρήτη, το Balkan Center, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πύλη διασύνδεσης με τα νέα παγκόσμια υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών.

Και στο βάθος… Χρηματιστήριο

Όπως τόνισε ο κ. Νώλης, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης και… προς ανατολάς, με περισσότερες ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα, ενώ δεν παρέλειψε να επιβεβαιώσει ότι δεν αποκλείει την είσοδο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Αναφερόμενος, τέλος, στην οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας ο κ. Νώλης τόνισε ότι και το 2024 κινείται σε ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών, ενώ επισήμανε ότι μελλοντικές επενδύσεις σχεδιάζονται αλλά θα πραγματοποιηθούν στον κατάλληλο χρόνο ώστε να υπάρχει ισορροπία στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία