Με τα διαπιστευτήρια τόσο της οικονομίας όσο και των μεγεθών τους ανά χείρας βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι «μεγάλοι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το πρόγραμμα των επαφών με ξένους και τις παρουσιάσεις των προοπτικών τους να βρίσκονται πλέον στους χαρτοφύλακες των ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τις εισηγμένες στα επικείμενα roadshows.
Στις 3 Οκτωβρίου το ελληνικό αποτύπωμα 10 εισηγμένων θα αφεθεί στο Παρίσι, όπου η Société Générale διοργανώνει ημερίδα, ενώ δύο μήνες αργότερα, στις 2-3 Δεκεμβρίου η ΕΧΑΕ θα πραγματοποιήσει το δικό της roadshow στο Λονδίνο.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πάει… εξωτερικό
Το αγγλοσαξωνικό στίγμα θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη στις αρχές του νέου έτους, όπου και θα είναι το επόμενο, καθιερωμένο, ραντεβού των ελληνικών εισηγμένων με την JP Morgan, παρουσία πιθανότατα και του πρωθυπουργού.
Ανεβάζει στο 2% τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα η DBRS [πίνακας]
Επίσης, στις 9 Οκτωβρίου, 13 εκπρόσωποι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα βρεθούν στη Φρανκφούρτη, ενώ ο επόμενος σταθμός είναι στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο έγινε το πρώτο φετινό Mid Cap στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 10 εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 100 κατ’ ιδίαν και ομαδικά μίτινγκ με ξένους θεσμικούς.
Οι πρωταγωνιστές
Σαφώς στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα έχουν τις επαφές τους κατά τη διάρκεια του placement της Εθνικής και μετά από αυτό.
Και με το μπαράζ θετικών συστάσεων από τους ξένους αναλυτές, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα business plans που κατά γενική ομολογία είναι ρεαλιστικά.
Στο επίκεντρο θα είναι οι εργασίες των τραπεζών εκτός ελλαδικού χώρου, αλλά και τα σχέδια σε άλλες μορφές προϊόντων, όπως το bancassurance ή την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων (ΑΙ)
Πέραν αυτών όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ξένοι που θα βρεθούν στα slots των B2B συναντήσεων, θα ζητήσουν σχέδια από τις διοικήσεις για διεύρυνση των εργασιών τους.
Στο επίκεντρο θα είναι οι εργασίες των τραπεζών εκτός ελλαδικού χώρου, αλλά και τα σχέδια σε άλλες μορφές προϊόντων, όπως το bancassurance ή την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων (ΑΙ).
Επιπλέον, αυτό που θα συζητηθεί είναι ο νέος δανεισμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από εταιρικά δάνεια ενώ τα νοικοκυριά συνεχίζουν την απομόχλευση, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο. Είναι κάτι άλλωστε που επισήμανε πρόσφατα και η Moody’s, στο σημείωμα της για την Ελλάδα.
Ο κοινός παρανομαστής…
Για τον μη τραπεζικό τομέα, σαφώς στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχέδια ανάπτυξης, αλλά και η πορεία των μεγεθών τα επόμενα τρίμηνα.
Οι διοικήσεις μάλιστα θα υπερτονίσουν ότι εισερχόμαστε σε έναν κύκλο χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη έχει προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίου, κάτι που σταδιακά θα αποτυπωθεί και στις καταστάσεις των εισηγμένων που θα συμμετάσχουν.
Βέβαια, ο παρονομαστής αυτός, δηλαδή το επιτόκιο των ευρωπαϊκών αρχών, θα ενεργοποιήσει αυτόματα και την επιφυλακτικότητα έναντι του τραπεζικού κλάδου, εντούτοις, επί της παρούσης δεν έχει εκφραστεί κάποια ανησυχία από τους αναλυτές του κλάδου.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον
Με τις περισσότερες εκτιμήσεις να τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2%, όπως και για τη νέα χρονιά, αυτό που θα εστιάσουν οι μακροπρόθεσμοι κυρίως επενδυτές είναι το κατά πόσο η ροή της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η μεταρρυθμιστική «ζέση» της κυβέρνησης, συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Και τα δύο μέτωπα είναι γνωστό ότι δεν είναι «ανέφελα», με κάποια «καμπανάκια» να έχουν ήδη ηχήσει το τελευταίο διάστημα.
Ο αντίλογος στα road show και οι αποδόσεις
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πέρασε μία ακόμη αξιολόγηση από τη Moody’s χωρίς να δοθεί η επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που πρακτικά έχει μικρή σημασία για πολλά χαρτοφυλάκια, αλλά σημειολογικά πολύ μεγαλύτερη, αφού δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το αν τελικά παραμένει η ελληνική οικονομία στα όρια της επενδυτικής σύστασης… ή μη.
Παρόλα αυτά, ο «αντίλογος» που αναμένεται να διατυπωθεί στα roadshow έχουν να κάνουν με την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές ομολόγων για να δανείσουν την Ελλάδα, η οποία σήμερα είναι πέριξ του 3,2%, την ώρα που για τη Γαλλία, για παράδειγμα, ζητούν απόδοση 3%!
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου