Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα που γνωρίζουν τα κρυπτονομίσματα και το blockchain, η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας μπορεί να δυσκολεύει τους μέσους χρήστες να την κατανοήσουν, προσθέτοντας ένα εμπόδιο στην είσοδο περισσότερων ατόμων στον χώρο.

Σύμφωνα με έρευνα του Αυγούστου που διεξήχθη από το αυστραλιανό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Swyftx, το 43% των 2.229 ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει την τεχνολογία επειδή δεν ήταν σίγουροι πώς λειτουργεί. Παρόμοια δεδομένα από την Crypto Literacy Survey του 2023 διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον το 28% των 3.000 ερωτηθέντων σε όλο τον κόσμο μοιράζονταν το ίδιο συναίσθημα.

Το 2023, η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) δημοσίευσε ένα ερευνητικό σημείωμα που διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 30% των 2.337 ερωτηθέντων ανέφερε την έλλειψη κατανόησης ως λόγο για τη μη είσοδο στο χώρο.

Τραμπ: Αβαντάρει τα crypto ενώ οι γιοι του ετοιμάζουν μπίζνα στα κρυπτονομίσματα

Ο Lance Morginn, πρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων και διαχείρισης κινδύνου αγοράς Blockchain Intelligence Group, είπε στο Cointelegraph ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να «τρομάξει τους ανθρώπους με την πληθώρα των άγνωστων όρων».

«Με τις πρώτες εντυπώσεις, μπορεί να φαίνεται πολύ τεχνικό και άσχετο με τα παραδοσιακά χρήματα. Λέξεις όπως το blockchain, τα tokens και η τεχνολογία μπορούν να οδηγήσουν σε μια αίσθηση φόβου, αποθαρρύνοντας τους ανθρώπους», τόνισε και πρόσθεσε: «Ακούω σχόλια όπως “δεν ξέρω τι είναι τα κρυπτονομίσματα για να τα χρησιμοποιήσω” και “νιώθω άγνοια όταν πρόκειται για τα crypto”.

Οι φόβοι στα κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με τον Morginn, ο κλάδος θα πρέπει να στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους χρήστες να επικεντρωθούν στις ευκολότερες πτυχές των crypto, αντί να προσπαθεί να τους εντυπωσιάσει με την σύνθετη ορολογία.

«Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων πρέπει να δημιουργήσει απλοποιημένους εκπαιδευτικούς πόρους και φιλικές προς το χρήστη πλατφόρμες για να βοηθήσει τον μέσο χρήστη να ζεσταθεί με τα κρυπτονομίσματα», είπε.

«Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει τις ανησυχίες πολυπλοκότητας κατά μέτωπο, τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, ενθαρρύνοντας περισσότερες συνεργασίες μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρόχων υπηρεσιών και περισσότερων χρηστών να κατέχουν κρυπτονομίισματα».

Εκτός από το ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία κρυπτογράφησης και blockchain , ένα άλλο εμπόδιο μπορεί να είναι η έλλειψη κατανόησης σχετικά με κάποιο από το σχετικό υλικό, όπως το πώς να αποθηκεύσετε με ασφάλεια μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία όπως το Ether.

Ο Kadan Stadelmann, προγραμματιστής blockchain, ειδικός σε θέματα ασφάλειας λειτουργιών και επικεφαλής τεχνολογίας της Komodo Platform, είπε στην  Cointelegraph ότι η αποθήκευση μπορεί να είναι ναρκοπέδιο για ορισμένους χρήστες.

«Η βιομηχανία θα μπορούσε πάντα να χρησιμοποιεί περισσότερη εκπαίδευση, ειδικά δωρεάν τεχνικές πληροφορίες για τους μη τραπεζικούς», είπε.

Σύνθετοι όροι

Σύμφωνα με τον Stadelmann, η πρόσθετη τεχνική πολυπλοκότητα θα μπορούσε επίσης να κάνει «τα πράγματα λιγότερο ασφαλή παρά πιο ασφαλή», επειδή τα συστήματα που είναι πολύ περίπλοκα για τους χρήστες κινδυνεύουν να κάνουν λάθη και να χάσουν τα νομίσματά τους.

«Η μερίδα του λέοντος των κατόχων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν έχει την τεχνογνωσία για να εφαρμόσει εξαιρετικά περίπλοκες στρατηγικές αποθήκευσης», υπογράμμισε.

«Ένας μεγάλος κίνδυνος απώλειας είναι η αποθήκευση του Bitcoin σας με πολύ τεχνικό τρόπο. Κάθε άτομο πρέπει να καθορίσει τι είναι πρακτικό και ασφαλές», πρόσθεσε ο Stadelmann.

Η Chainalysis εκτίμησε ότι το 17% έως 23% της συνολικής προσφοράς Bitcoin μπορεί να χαθεί μέσω παραβιάσεων του ιδιωτικού κλειδιού, ατόμων που χρησιμοποιούν λάθος δίκτυο για αποστολή, κατεστραμμένων πορτοφολιών και πολλά άλλα.

Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να φαίνονται περίπλοκα στον μέσο άνθρωπο, συχνά λόγω της συσχέτισής του με την προηγμένη τεχνολογία και μερικές φορές περίπλοκες διεπαφές χρήστη , δήλωσε στην Cointelegraph η Alicia Kao, διευθύνουσα σύμβουλος στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων KuCoin.

Ο Phillip Lord, πρόεδρος της εφαρμογής πληρωμής κρυπτογράφησης Oobit, πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν την κρυπτογράφηση ως πολύ περίπλοκη, γεγονός που έχει δημιουργήσει εμπόδια στη μαζική υιοθέτηση .

«Για τον μέσο χρήστη, η περίπλοκη ορολογία, η ανάγκη κατανόησης άγνωστων εννοιών όπως πορτοφόλια, κλειδιά και αποκεντρωμένα δίκτυα και ο φόβος απώλειας περιουσιακών στοιχείων λόγω λάθους χρήσης δημιουργεί σημαντικές τριβές», είπε στην Cointelegraph. «Η απόλυτη πολυπλοκότητα της κατανόησης της τεχνολογίας blockchain και του τρόπου με τον οποίο ταιριάζει στην καθημερινή ζωή έχει αποτρέψει πολλούς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News