Αναστάτωση επικρατεί στο εξαγωγικό εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού καθώς οι καθυστερήσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές δυσχεραίνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και μάλιστα την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η φθινοπωρινή συγκομιδή, σύμφωνα με όσα δηλώνουν  γεωργικές οργανώσεις.

Μια πιθανή απεργία στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και της Ακτής του Κόλπου που θα μπορούσε να ξεκινήσει την Τρίτη θα επιδείνωνε τα προβλήματα, ανέφεραν σχεδόν 200 αγροτικές ομάδες σε επιστολή τους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

ΗΠΑ: Φουρτούνες από απεργία σε 36 λιμάνια – Πάνω από 500 εκατ. το κόστος

Ενώ το Μεξικό είναι η κορυφαία αγορά εξαγωγής καλαμποκιού των ΗΠΑ, ιδιαίτερα φέτος υπήρξε επίσης βασική διέξοδος για τους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις υποτονικές αγορές από την Κίνα, έναν κορυφαίο αγοραστή προϊόντων, σημειώνει το Reuters.

Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από το Μεξικό αυξήθηκαν 27% τους πρώτους επτά μήνες του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όμως η σιδηροδρομική χωρητικότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Σιτηρών και Ζωοτροφών, Μάικ Σέιφερτ.

Χωρίς διαθέσιμα τρένα

Η Union Pacific Corp και η BNSF Railway της Berkshire Hathaway σταμάτησαν να εκδίδουν άδειες για τρένα μεταφοράς σιτηρών προς το Μεξικό λόγω συμφόρησης και αυξανόμενης συσσώρευσης φορτωμένων τρένων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Union Pacific και το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Η Ferromex, ο μεξικανικός σιδηρόδρομος που πραγματοποιεί ανταλλαγές με την BNSF και την Union Pacific, έχει επίσης επιβάλει εμπάργκο σε άδειες για τρένα σιτηρών στα συνοριακά περάσματα στο Eagle Pass και στο Ελ Πάσο του Τέξας, δήλωσε το USDA.

Η Union Pacific δήλωσε ότι εργάζεται για την  ομαλόποίηση των διελεύσεων και τη μείωση της συμφόρησης στα σύνορα.  Η κατάσταση έχει κάνει ορισμένους πωλητές σιτηρών να προσπαθούν να βρουν νέους αγοραστές για τις καλλιέργειές τους και να αγωνίζονται να πάρουν άδεια βαγόνια από το Μεξικό για αποστολές, είπε ο Μ. Σέιφερτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities