Όταν αγόρασε το Twitter o Ίλον Μασκ υποσχέθηκε ότι θα ήταν το προπύργιο της ελευθερίας του λόγου, αλλά μια νέα «έκθεση διαφάνειας» από το Χ μπορεί να εκπλήξει όποιον είχε ενθουσιαστεί με τα λόγια του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας.

Προτού ο Μασκ αγοράσει το Twitter το 2022, ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευε μια έκθεση δύο φορές το χρόνο που περιέγραφε λεπτομερώς στατιστικά στοιχεία για αιτήματα δεδομένων, ειδοποιήσεις πνευματικών δικαιωμάτων, αναφορές χρηστών για παραβιάσεις και αναστολές. Οι “αναφορές διαφάνειας” ήταν συνήθως 50 σελίδες ή παραπάνω.

Μασκ – Βραζιλία: Το Χ επιδιώκει come back, υποχωρεί στη διαμάχη «λογοκρισίας»

Τρία χρόνια αφότου ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας και την μετονόμασε σε X, δημοσίευσε επιτέλους μια νέα έκθεση διαφάνειας. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Υπό την ηγεσία του Μασκ, το X ανέστειλε τέσσερις φορές περισσότερους λογαριασμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, 5,3 εκατομμύρια, από ό,τι έκανε ποτέ το Twitter σε παρόμοιες περιόδους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις διαφάνειας εκείνης της εποχής, το Twitter ανέστειλε σχεδόν 873.000 λογαριασμούς το τελευταίο εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περίπου 1,3 εκατομμύρια αναστολές λογαριασμών στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι πρόσφατες αναστολές σχετίζονταν με την ασφάλεια των παιδιών, την κακοποίηση ή την παρενόχληση και την παραπλανητική ταυτότητα, σύμφωνα με τον X. Μασκ

Ο Μασκ υπό την πίεση κυβερνήσεων

Ενώ έχει επαναφέρει ορισμένους εξέχοντες λογαριασμούς που είχαν προηγουμένως ανασταλεί από το Twitter, όπως του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Άλεξ Τζόουνς του Infowars, ο Μασκ ανέστειλε πρόσφατα άλλους, όπως τον λογαριασμό ενός φοιτητή που παρακολουθούσε τις πτήσεις του με ιδιωτικό τζετ.

Την Πέμπτη, το Χ ανέστειλε επίσης τον λογαριασμό του δημοσιογράφου Κεν Κλιπενστάιν, αφού δημοσίευσε έναν φάκελο 271 σελίδων για τον Τ.Ν. Βανς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ στις εκλογές του 2024. Ένας εκπρόσωπος του X είπε στο CNN ότι η αναστολή του Κλιπενστάιν προκλήθηκε επειδή περιλάμβανε τη διεύθυνση κατοικίας του υποψηφίου και μέρος του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης του.

Ο Μασκ υποστήριξε τον Τραμπ και φημολογείται ότι είναι υποψήφιος για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τελικά.

Αν και έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως απόλυτο υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου, ο Μασκ έχει επανειλημμένα συνθηκολογήσει με τις κυβερνητικές απαιτήσεις να επιτηρεί περισσότερο την πλατφόρμα. Μετά από μήνες άρνησης να συμμορφωθεί με μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία για την κατάργηση λογαριασμών που θεωρούσε επικίνδυνους για τη δημοκρατία της, για παράδειγμα, το Χ τελικά συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα μετά από βαριά πρόστιμα και απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο. Ο Μασκ συμφώνησε επίσης με τα κυβερνητικά αιτήματα για κατάργηση λογαριασμών στην Τουρκία και την Ινδία.

Ο Μασκ απομάκρυνε μεγάλο μέρος του προσωπικού του Twitter μετά την αγορά του, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων ελέγχου και ασφάλειας που αντιμετώπιζαν παραπληροφόρηση και άλλα θέματα ελέγχου περιεχομένου στην πλατφόρμα. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η X είναι η λιγότερο αξιόπιστη εταιρεία τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή