Σε χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στις εξαγωγές ορισμένων ποικιλών σε ρύζι προχώρησε η Ινδία, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι μπορεί να χαλαρώσει τις παγκόσμιες τιμές και να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις εγχώριες γεωργικές πολιτικές μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ρύζι: Ολοταχώς προς υψηλό 15ετίας οι διεθνείς τιμές

Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας ήρε την απαγόρευση για τις αποστολές λευκού ρυζιού -εκτός του μπασμάτι- και όρισε ελάχιστη τιμή εξαγωγής τα 490 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου. Την Παρασκευή, οι αρχές μείωσαν τον φόρο στις πωλήσεις ρυζιού στο εξωτερικό στο 10% από 20%.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο ξεκίνησε τις περικοπές το 2022 σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια και να μειώσει τον πληθωρισμό. Αυτό οδήγησε την χρηματιστηριακή τιμή αναφοράς να ανέλθει σε υψηλό 16ετίας, δηλαδή από το 2008, και ανάγκασε τους πιο μεγάλους καταναλωτές να αναζητήσουν προμήθειες από άλλες χώρες. Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο ζωτικής σημασίας και απαραίτητο για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο ξεκίνησε τις περικοπές το 2022 σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την εγχώρια επισιτιστική ασφάλεια και να μειώσει τον πληθωρισμό

Πλήρη τα αποθέματα σε ρύζι της Ινδίας

Ενώ η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής όσον αφορά στη σταθεροποίηση των τοπικών τιμών, τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η Ινδία είναι πλέον γεμάτη με αποθέματα ρεκόρ. Οι πιο πρόσφατες κινήσεις πολιτικής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της υπερβολής και στη μείωση του κόστους εισαγωγής για χώρες, όπως η Ινδονησία και η Σενεγάλη.

Οι εξαγωγές ρυζιού μειώθηκαν σχεδόν 25% σε σχέση με πέρυσι, σε 5,26 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τετράμηνο του οικονομικού έτους που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ινδοί αγρότες άρχισαν τη συγκομιδή  καλλιέργειες ρυζιού μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από καλές βροχοπτώσεις. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η κυβέρνηση όρισε επίσης εξαγωγικό δασμό 10% στην μη αλεσμένη ποικιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Οι αποστολές λευκού ρυζιού στο εξωτερικό δεν θα επιφέρουν καμία εισφορά, όπως ξεκαθάρισαν οι ινδικές αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή