Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Unicredit με την Commerzbank συμμετείχε χθες ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορσέλ , αφού έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της γερμανικής τράπεζας, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διορισμένη διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank Μπετίνα Ορλόπ ήταν επίσης παρούσα στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, την οποία πηγή της UniCredit είχε περιγράψει προηγουμένως ως το είδος της συνάντησης που πραγματοποιούν οι εταιρείες με τους επενδυτές τους. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ορλόπ που διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σε οικονομικό συνέδριο στο Λονδίνο την Πέμπτη ότι οι δύο τράπεζες θα συναντηθούν για να «ανταλλάξουν απόψεις» τώρα που η UniCredit είναι μέτοχος.

Commerzbank: Ξεκινούν οι συζητήσεις με την Unicredit

Τι λένε οι ιταλικές εφημερίδες για την Unicredit

Οι ιταλικές εφημερίδες του Σαββάτου ανέφεραν για πρώτη φορά την παρουσία του Ορσέλ. Η εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε επίσης ότι οι οικονομικοί στόχοι της Commerzbank συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη.

Ο Ορσέλ έχει δηλώσει δημοσίως ότι μια συγχώνευση θα ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα, αφού η “νούμερο 2” τράπεζα της Ιταλίας εγκαθιδρύει μια πιθανή συμμετοχή της τάξης του 21% στη γερμανική ανταγωνίστρια, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των εποπτικών Αρχών.

Μια συγχώνευση, ωστόσο, θα απαιτούσε ευρεία υποστήριξη από όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με τον Ορσέλ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου της UniCredit – μια κίνηση που πιθανότατα θα εξαφάνιζε το premium εξαγοράς 30% που χτίστηκε στις μετοχές της Commerzbank από τότε που η UniCredit αγόρασε το μερίδιο.

Προβλήματα στη Γερμανία λόγω Unicredit

Η επένδυση της UniCredit έχει προκαλέσει εντάσεις στη Γερμανία, όπου η διοίκηση της Commerzbank, οι εργαζόμενοι και ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σόλτς, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια πιο επιφυλακτική στάση, αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ήθελε η UniCredit να μεταφέρει τη βάση της στη Γερμανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Εκπρόσωπος της της ιταλικής τράπεζας επανέλαβε το Σάββατο ότι με την UniCredit να είναι απλώς ένας επενδυτής στην Commerzbank δεν υπήρχαν συζητήσεις σχετικά με το πού θα είχε την έδρα της η συνδυασμένη οντότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, η έδρα της UniCredit είναι στην Ιταλία, ήταν πάντα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συζήτηση με Συνδικάτα

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι η UniCredit συζητούσε με τα συνδικάτα σχέδια για τη συρρίκνωση των κεντρικών γραφείων της, επιτρέποντας σε έως και 1.000 υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και να εκπαιδεύσουν άλλους 600, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε μεγάλο βαθμό στα υποκαταστήματα.

Ένα μικρότερο εταιρικό κέντρο στο Μιλάνο θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα εάν η ιταλική τράπεζα επρόκειτο να επιδιώξει μια συμφωνία.

Αρκετές πηγές που γνωρίζουν τα μακροχρόνια σχέδια της UniCredit για την εξαγορά της Commerzbank λένε ότι η τοποθεσία των κεντρικών γραφείων αποτελούσε πάντα εμπόδιο, με τη Γερμανία να επιθυμεί να υπερασπιστεί τις γερμανικές ρίζες της Commerzbank και την Ιταλία να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η ιταλική τράπεζα να γίνει «πολύ γερμανική».

Η Γερμανία θα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 55% τόσο των δανείων όσο και των καταθέσεων των πελατών ενός συνολικού ομίλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή