Η Ιταλία διά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προετοιμάζει μια νέα καταστολή των ΜΚΟ που εμπλέκονται στη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, με πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων.

Στεγαστική κρίση: Οι παγκόσμιες ελλείψεις κατοικιών συνθλίβουν την ανάπτυξη που τροφοδοτεί η μετανάστευση

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση στο θέμα των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία με βάρκες, πρωτοστατώντας σε συμφωνίες με αφρικανικές κυβερνήσεις για να εμποδίσουν τις αναχωρήσεις και υποκινώντας την αυτόματη κράτηση για παράτυπους μετανάστες.

Έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο τα σκάφη με τα οποία επιχειρούν ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να διασώζουν μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, περιορίζοντας τον αριθμό των διασώσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν παρακάμψεις, προβαίνοντας ακόμα και σε κατάσχεση πλοίων στα ιταλικά λιμάνια.

Ιταλία: Ακόμα πιο σκληρό πλαίσιο κατά της μετανάστευσης

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία εξετάστηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη την Παρασκευή και πρόκειται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα, τα αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης που αναχωρούν ή προσγειώνονται στην Ιταλία πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές για κάθε έκτακτη ανάγκη και να ακολουθούν τις οδηγίες τους.

Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή κατάσχεση του αεροσκάφους.

Τον Μάιο, απαγορεύτηκε στα αεροπλάνα να χρησιμοποιούν αεροδρόμια κοντά σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Το σκάφος Geo Barents που ανήκε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) κατασχέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Γένοβα, αφού αποβίβασε περισσότερους από 200 μετανάστες.

Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος ενός διατάγματος που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της απάτης στη χορήγηση θεωρήσεων μετανάστευσης.

Το κόμμα της Μελόνι, Αδελφοί της Ιταλίας, ισχυρίστηκε ότι έχει καταφέρει να μειώσει τιςς παράτυπες μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία, μετά από μείωση άνω του 60% των ανθρώπων που φτάνουν στις ιταλικές ακτές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον άλλων ηγετών που ανησυχούν για τη μετανάστευση.

Ωστόσο, ανθρωπιστικές ομάδες όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Oxfam Italia και η SOS Humanity κατηγόρησαν τη Ρώμη για «συστηματική παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων έρευνας και διάσωσης πολιτών», η οποία, όπως λένε, στοίχισε ανθρώπινες ζωές. Οι οργανώσεις αυτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει εάν οι κανόνες της Ρώμης είναι συνεπείς με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα