
Το κόμμα υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για το ένα τρίτο της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Τσεχία.
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει το θάνατο του Χασάν Νασράλα
Το κόμμα ANO του Μπάμπις κέρδισε οκτώ από τις 27 έδρες που διεκδικούνται στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, αφού εξασφάλισε έξι από αυτές σε επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα του κατείχε τις περισσότερες έδρες στην 81μελή Γερουσία, αλλά και πάλι δεν αρκεί για τον έλεγχο- ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Φίαλα εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται ως ώθηση για τον Μπάμπις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2025
Η νίκη έρχεται μια εβδομάδα μετά την επικράτηση του λαϊκιστικού κόμματος του Μπάμπις στις περιφερειακές εκλογές, καθώς κέρδισε τον έλεγχο σε 10 από τις 13 εκλογικές αναμετρήσεις.
Και τα δύο αποτελέσματα θεωρούνται ως ώθηση για τον ίδιο ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2025. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ANO να προηγείται, και ο Μπάμπις έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιδιώξει να γίνει και πάλι πρωθυπουργός, θέση που κατείχε από το 2017 έως το 2021.
Εκλογές στην Τσεχία σε κοντέινερ λόγω της κακοκαιρίας
Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η διήμερη εκλογική διαδικασία στην Τσεχία, στον απόηχο της πρόσφατης πολύνεκρης κακοκαιρίας.
Οι Τσέχοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το ένα τρίτο των εδρών στην Ανω Βουλή, αλλά η ψηφοφορία διεξήχθη με φόντο τις μαζικές πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, όπως και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Η κακοκαιρία Μπόρις στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους, πέντε εκ των οποίων στην Τσεχία.
Σε αρκετές από τις πληγείσες περιοχές η ψηφοφορία διεξήχθη σε κοντέινερ, σε σκηνές ή ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, ιδίως στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου σχολεία και άλλα κτίρια που συνήθως χρησιμεύουν ως εκλογικά τμήματα βυθίστηκαν στις λάσπες.


Latest News

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

Θερμοκρασίες κάτω από τους -10 σε επτά περιοχές της χώρας
Επιμένει η κακοκαιρία Coral καθώς συνεχίζεται το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις – Οι θερμοκρασίες που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Προς συμφωνία για τρικομματική κυβέρνηση η Αυστρία
Μέσα στην ημέρα αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί η τρικομματική κυβέρνηση στην Αυστρία

Γεραπετρίτης: Ο διάλογος με την Τουρκία δεν πρέπει να σταματήσει
Ουδέποτε πρόκειται να συζητήσει θέματα εθνικής κυριαρχίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Μητσοτάκης: Η ασφάλεια στις συγκοινωνίες βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής
Ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο fb με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης των συγκοινωνιών

Σκληρό πόκερ πάνω από την Ουκρανία - Η στάση των ΗΠΑ και η νέα συνάντηση με τη Ρωσία
Δίχως τέλος είναι οι διαβουλεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με την σύναψη ειρήνης ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, με τις ΗΠΑ να κατέχουν ρόλο-«κλειδί»

Η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα το Σάββατο - Χιόνια και παγωνιά
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση το Σάββατο. Δείτε πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Coral

Τo golden boy των Big 4 που θέλει να γίνει καγκελάριος - Το who is who του Φρίντριχ Μερτς
Ποιος είναι ο επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς που προαλείφεται για καγκελάριος της Γερμανίας

Πόσο πιθανός είναι ένας νέος εφιάλτης στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας;
Η νέα επίθεση στο Τσερνόμπιλ ενισχύει τους φόβους για νέα κρίση σε έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει η Ουκρανία

Συνεχίζεται το έντονο κύμα ψύχους – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν το Σάββατο
Η κακοκαιρία υποχωρεί σταδιακά από την Κυριακή και έπειτα, ενώ παράλληλα ο υδράργυρος ανεβαίνει ξανά από Δευτέρα.