
Το κόμμα υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για το ένα τρίτο της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Τσεχία.
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει το θάνατο του Χασάν Νασράλα
Το κόμμα ANO του Μπάμπις κέρδισε οκτώ από τις 27 έδρες που διεκδικούνται στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, αφού εξασφάλισε έξι από αυτές σε επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα του κατείχε τις περισσότερες έδρες στην 81μελή Γερουσία, αλλά και πάλι δεν αρκεί για τον έλεγχο- ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πετρ Φίαλα εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται ως ώθηση για τον Μπάμπις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2025
Η νίκη έρχεται μια εβδομάδα μετά την επικράτηση του λαϊκιστικού κόμματος του Μπάμπις στις περιφερειακές εκλογές, καθώς κέρδισε τον έλεγχο σε 10 από τις 13 εκλογικές αναμετρήσεις.
Και τα δύο αποτελέσματα θεωρούνται ως ώθηση για τον ίδιο ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται το 2025. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ANO να προηγείται, και ο Μπάμπις έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιδιώξει να γίνει και πάλι πρωθυπουργός, θέση που κατείχε από το 2017 έως το 2021.
Εκλογές στην Τσεχία σε κοντέινερ λόγω της κακοκαιρίας
Από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η διήμερη εκλογική διαδικασία στην Τσεχία, στον απόηχο της πρόσφατης πολύνεκρης κακοκαιρίας.
Οι Τσέχοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το ένα τρίτο των εδρών στην Ανω Βουλή, αλλά η ψηφοφορία διεξήχθη με φόντο τις μαζικές πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, όπως και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Η κακοκαιρία Μπόρις στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους, πέντε εκ των οποίων στην Τσεχία.
Σε αρκετές από τις πληγείσες περιοχές η ψηφοφορία διεξήχθη σε κοντέινερ, σε σκηνές ή ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, ιδίως στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου σχολεία και άλλα κτίρια που συνήθως χρησιμεύουν ως εκλογικά τμήματα βυθίστηκαν στις λάσπες.


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης