Κορυφώνονται οι διεργασίες για το πολυαναμενόμενο δεύτερο placement στην Εθνική Τράπεζα.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην μέρα η JP Morgan θα καταθέσει την εισήγησή της στο ΤΧΣ, ώστε μέχρι το βράδυ της Κυριακής να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τη Δευτέρα το πρωί, 30 Σεπτεμβρίου να εκκινήσει τη διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε επιφυλακή βρίσκεται πάντα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο.

Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου το placement – Τι αναφέρει το Reuters

Το ποσοστό του placement στην Εθνική Τράπεζα

Πηγές με γνώση της υπόθεσης υποστηρίζουν πως η πώληση θα αφορά ποσοστό 10% (ήτοι 91,4 εκατομμύρια μετοχές) από συνολικά 18,4% που κάτεχει το Ταμείο στην Εθνική, εκ του οποίου 15% με 20% (ήτοι 10 με 15 εκατομμύρια μετοχές) θα διατεθούν στο ελληνικό κοινό.

Δεν αποκλείεται πάντοτε το ενδεχόμενο διάθεσης επιπλέον ποσοστού 2% με 3% ανάλογα με τη ζήτηση από τους επενδυτές.

Το υπόλοιπο ποσοστό να μεταβιβάζεται στο κρατικό επενδυτικό ταμείο. Και αυτό γιατί το ΤΧΣ που συστάθηκε το 2010 για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας ολοκληρώνει την αποστολή του.

Η κρατική συμμετοχή και το σενάριο επαναγοράς ιδίων

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως φαίνεται να επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν το Κράτος να κρατά ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θεωρώντας πως έτσι διατηρούν έναν έλεγχο στις αποφάσεις.

Υπάρχει επίσης και το σενάριο η κυβέρνηση να κρατά το ποσοστό για την ίδια την τράπεζα, ώστε μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες να υπάρξει επαναγορά μέρους ή όλου του ποσοστού.

Ήδη, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς έχει αναφερθεί σε αυτό το σενάριο, ενώ έχει διαβεβαιώσει ότι η τράπεζα έχει τη δύναμη πυρός ώστε να αποκτήσει μέρος του ποσοστού που κατέχει το ταμείο προς όφελος των μετόχων

Εθνική Τράπεζα: Όλα τα βλέμματα στην τιμή

Όσον αφορά στο μεγάλο ζητούμενο, την τιμή διάθεσης κυκλοφορούν διάφορα σενάρια στην αγορά. Τα περισσότερα βάζουν τον πήχη μεταξύ 7,20 ευρώ και 7,84 ευρώ, με το discount να διαμορφώνεται έως 7%.

Ισχυρή ζήτηση από Έλληνες και ξένους επενδυτές

Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ζήτηση για τη μετοχή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά ισχυρή. Τόσο από εγχώριους όσο και ξένους επενδυτές. Οι κρούσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η JP Morgan ως ο κύριος ανάδοχος λέγεται πως ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές και μάλιστα από μεγάλους οίκους.

Το θετικό μομέντουμ

Η συγκυρία και το μομέντουμ, όπως λένε, φαντάζει εξαιρετική για την Εθνική να προσελκύσει διεθνή και εγχώρια κεφάλαια. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στο πρώτο placement που πραγματοποίησε το ΤΧΣ για τις μετοχές της τράπεζας πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ένα placement, που κατά κοινή ομολογία άνοιξε το δρόμο για την επιτυχή υλοποίηση και της Πειραιώς στις αρχές του 2024.

Οι διεθνείς συνθήκες άλλωστε παραμένουν ίδιες και δεν υπάρχει σοβαρή μεταστροφή στο παγκόσμιο περιβάλλον (οι προκλήσεις παραμένουν, όπως και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή).

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο placement στην Εθνική διενεργήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και αφορούσε στο 22% του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα.

Η έξοδος του Δημοσίου

Η προσπάθεια εξόδου του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο, με το αίτημα της Eurobank στο ΤΧΣ για επαναγορά των μετοχών που κατείχε στο 1,8 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την «εύκολη» διαδικασία της Eurobank, τα ύδατα τάραξε η UniCredit με μια προσφορά – πακέτο για την Alpha Bank, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τις απαιτητικές διαδικασίες σε Εθνική και Πειραιώς. Σε μόλις έξι μήνες αφού άρχισε η διαδικασία της αποεπένδυσης, το ΤΧΣ έχει αποκομίσει περί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο