Με πτώση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, καθώς η μη αναμενόμενη ανάδειξη του Shigeru Ishiba στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πυροδότησε τις εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Ο μέσος όρος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών Nikkei 225 σημείωσε πτώση κατά 6% στην Οσάκα μετά την επιλογή της Ishiba την Παρασκευή, αφού οι συναλλαγές στο Τόκιο είχαν ολοκληρωθεί πριν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Nikkei 225 σημείωσε άλμα 2,3% πριν από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι traders πόνταραν στη νίκη της Sanae Takaichi, η οποία αντιτίθεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Προσωρινό stop στις αυξήσεις επιτοκίων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών η αγορά αναμένεται  να έχει έντονες διακυμάνσεις μέχρι να αποσαφηνιστεί η θέση του νέου ηγέτη για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Το γεν αυξήθηκε απότομα με τη νίκη του Ishiba. Ένα ισχυρότερο νόμισμα πιθανότατα θα συρρικνώσει τις εξαγωγές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ωφελήσει τον τραπεζικό κλάδο. Επιπλέον α σχέδια του Ishiba, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον αμυντικό τομέα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

«Η αρχή της εβδομάδας είναι πιθανό να είναι ασταθής» εξηγεί η Rina Oshimo, στρατηγικός αναλυτής της Okasan Securities στο Τόκιο. «Δεδομένου ότι ο Ishiba υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση και άλλα μέτρα, η ανατίμηση του γεν μπορεί να αποτελέσει αντίστροφο άνεμο για τις ιαπωνικές μετοχές».

Ο Ishiba, όπως έχει δηλώσει, υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την πορεία εξομάλυνσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας επί της αρχής και τη νίκη στη μάχη έναντι του αποπληθωρισμού.  Ενώ η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, έχει υποστεί τακτικά πολιτικές πιέσεις. Ο Ishiba ζήτησε να συνεχιστεί η νομισματική χαλάρωση της BOJ σε συνέντευξή του στην Fuji TV την Κυριακή.

Η φορολόγηση κεφαλαιουχικών κερδών

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε επίσης ότι θα υποστηριχθούν νέα προγράμματα φοροαπαλλαγής παρόμοια με τον Nippon Individual Savings Account ενώ σκοπεύει να διαλύσει την Κάτω Βουλή της Ιαπωνίας νωρίς στη θητεία του. Επιπλέον στα σχέδια του βρίσκεται η φορολόγηση του εισοδήματος από κεφαλαιουχικά κέρδη.

Όταν ο πρωθυπουργός Fumio Kishida ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, οι προτάσεις του για αύξηση των φόρων στα κέρδη κεφαλαίου οδήγησαν σε πτώση του Nikkei 225 που ονομάστηκε «σοκ Kishida». Γρήγορα υποχώρησε στο σχέδιο, παρέχοντας ανακούφιση στην αγορά. Βοηθούμενο από το ασθενέστερο γεν, την αισιοδοξία για τις μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και την υποστήριξη του Warren Buffett, ο δείκτης blue-chip σημείωσε ρεκόρ νωρίτερα φέτος.

Η Goldman Sachs Group προειδοποιεί ότι η μεταβλητότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα

Ωστόσο, μετοχές του χρηματιστήριο της Ιαπωνίας στις αρχές του Αυγούστου βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα του παγκόσμιου sell, όταν η αύξηση των επιτοκίων της BΟJ οδήγησε ανοδικά το γεν. Ενώ οι μετοχές έχουν αντισταθμίσει ορισμένες από τις απώλειές τους από τότε, η αγορά παραμένει ευάλωτη στην πορεία του νομίσματος στις διεθνείς αγορές.

Οι συστάσεις προς τους επενδυτές

Η Morgan Stanley MUFG Securities συνιστά στους επενδυτές να επικεντρωθούν στις εγχώριες μετοχές με προσανατολισμό στη ζήτηση, μέχρι να εκκαθαριστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων. Η Goldman Sachs Group Inc. προειδοποιεί ότι η μεταβλητότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, έως ότου ο Ishiba αποσαφηνίσει τη στάση του «σε τομείς που προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, όπως η μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και οι φορολογικοί συντελεστές για τα εισοδήματα από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας αναμένεται να επικυρώσει τον 67χρονο Ισίμπα ως πρωθυπουργό σε ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου. Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη συνέχεια πιθανότατα στο χρόνο διεξαγωγής των γενικών εκλογών, στα οικονομικά στοιχεία και στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές