Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, καθώς η προοπτική αύξησης των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία επισκίασε τις προσπάθειες της Κίνας να τονώσει την οικονομία της.

Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate υποχώρησε περίπου 5% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε σχεδόν 4%. Οι τιμές υποχώρησαν ακόμα και όταν κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

ΟΠΕΚ+: Μειώνει για να αυξήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι… ο πόλεμος δεν επηρεάζει την τιμή, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε καμία αναστάτωση» εξηγεί ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, στο «Squawk Box» του CNBC.

«Υπάρχουν ακόμη πάνω από πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κλειστής δυναμικότητας στη Μέση Ανατολή», είπε ο Yergin.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του West Texas Intermediate έκλεισε την Παρασκευή στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 51 σεντς ή 0,75%. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου Brent έκλεισε στα 71,98 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση της τάξης των 38 σεντς ή 0,53%.

H ανάκαμψη της Κίνας

Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε πρόσφατα τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο, αλλά οι αναλυτές εικάζουν ότι ο όμιλος μπορεί να καθυστερήσει ξανά τις αυξήσεις επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές.

Το ξεπούλημα πετρελαίου διέγραψε τα κέρδη που είχε καταγράψει νωρίτερα την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ενός νέου γύρου μέτρων οικονομικής τόνωσης. Η ήπια ζήτηση στην Κίνα βαραίνει την αγορά πετρελαίου εδώ και μήνες.

«Αυτό που κυριαρχεί στην αγορά είναι η αδυναμία στην Κίνα. Η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εδώ και πολλά χρόνια ήταν απλώς στην Κίνα και δεν συνέβη», είπε ο Yergin.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, ερέθισμα, θα δείτε μια ανάκαμψη στην Κίνα», είπε. «Αυτό είναι που παλεύει η αγορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities