Tο ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίων έφτασαν στα τέλη Αυγούστου τα περιουσιακά στοιχεία σε ενεργά διαχειριζόμενα χρηματιστηριακά αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) παγκοσμίως, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων ETFGI, καθώς ενισχύθηκαν από ευκολότερους κανονισμούς και καινοτόμα προϊόντα. Στα ενεργά διαχειριζόμενο ETF ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου προσαρμόζει τις επενδύσεις εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου όπως ο ίδιος εκτιμά, ενώ δεν υπόκειται στους καθορισμένους κανόνες παρακολούθησης ενός δείκτη, όπως να κάνει ένα παθητικά διαχειριζόμενο ETF.

Τα ενεργά ETF επιδιώκουν να ξεπεράσουν τους δείκτες με τους οποίους συγκρίνονται, συμπεριλαμβανομένων των S&P 500, Nasdaq 100 και Russell 1000 Growth Index. Η Bear Stearns ξεκίνησε το πρώτο ενεργό ETF το 2008.

ETF: Στα 3,5 δισ. δολ. η σταθμισμένη μέση κεφαλαιοποίηση του GREK [πίνακες]

Αν και αποτελούν μόλις το 7% όλων των παγκόσμιων ETF, τα ενεργά ETF αντιστοιχούν στο 30% όλων των εισροών συνολικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο Matthew Bartolini, επικεφαλής της SPDR Americas Research στο State Street Research.

Οι παράγοντες της ανόδου του ενεργητικού των ενεργών ETF

Βασικός καταλύτης ανάπτυξης, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο κανονισμός του 2019, ευρέως γνωστός ως «κανόνας ETF», ο οποίος εξορθολόγησε την σύνθετη διαδικασία απόκτησης έγκρισης για ενεργά ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Τα στοιχεία ενεργητικού στην κατηγορία ενεργών ETF έχουν αυξηθεί περίπου 10 φορές από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ETF.com.

Η ανάπτυξη συνεχίστηκε φέτος. Από τις 31 Αυγούστου, τα ενεργά περιουσιακά στοιχεία του ETF αυξήθηκαν κατά 42%, σύμφωνα με στοιχεία του ETFGI.

Οι πιο χαλαροί κανονισμοί με τη σειρά τους τροφοδότησαν την καινοτομία, είπε ο Bartolini, ενθαρρύνοντας τους εκδότες να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις στα προϊόντα καθώς ανταγωνίζονται για τα δολάρια των επενδυτών.

Οι 10 μεγαλύτεροι εκδότες αντιπροσωπεύουν το 75% του ενεργού ενεργητικού των ET

Τα ενεργά ETF καλύπτουν τη γκάμα από την απλή βανίλια, όπως το BlackRock Large Cap Value ETF  μέχρι τις  περισσότερες εξειδικευμένες προσφορές, όπως το AdvisorShares Vice ETF που επενδύει σε μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με τις βιομηχανίες αλκοόλ, καπνού και κάνναβης. «Αυτές οι αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες έχουν επιταχύνει ορισμένες από τις πιο καινοτόμες προσεγγίσεις που μπορούν να φέρουν στην αγορά οι εκδότες ETF» εξηγεί.

Τα ενεργά ETF περιλαμβάνουν μετοχές που είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα, όπως το Ark Innovation ETF που αυξήθηκε κατά 152% το 2020 για να πέσει 23% το επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής το 2024, έχει χάσει 9,74%, σε σύγκριση με κέρδος 20% στον S&P 500. Μερικοί μπορούν επίσης να μεγεθύνουν τον κίνδυνο, όπως τα ETF με μόχλευση που συνδέονται με την απόδοση μεμονωμένων μετοχών όπως η Nvidia.

Ωστόσο δεν έχουν καλή πορεία όλοι οι διαχειριστές ενεργών ETF.

Οι 10 μεγαλύτεροι εκδότες αντιπροσώπευαν το 75% του ενεργού ενεργητικού των ETF, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar από τις αρχές του έτους. Το κατώτερο μισό των ενεργών μετοχικών ETF διαθέτει μόνο το 3% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ομάδας.

«Τα ETFs που επανασυσκευάζουν την παλιομοδίτικη επιλογή μετοχών έχουν δυσκολευτεί να προσελκύσουν περιουσιακά στοιχεία» σημειώνει ο Jack Shannon, αναλυτής ερευνών διαχείρισης της Morningstar.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές