Εάν οι επενδυτές γνώριζαν εκ των προτέρων το μέγεθος της τελευταίας μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, θα μπορούσαν εκμεταλλευόμενοι αυτή την πληροφορία να κερδίσουν χρήματα από τις διαπραγματεύσεις μετοχών και ομολόγων;

Τα τρένα NJ Transit, Amtrak καθυστέρησαν μετά από εκτροχιασμό κοντά στη Νέα Υόρκη

Παραδόξως, η απάντηση φαίνεται να είναι ένα ηχηρό όχι, τουλάχιστον όταν πρόκειται για ερασιτέχνες εμπόρους και τους ομοίους τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τους Victor Haghani και James White της Elm Partners Management.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε μια ονειρεμένη θέση γνώσης του μέλλοντος σε ένα πείραμα που ονομάζεται «The Crystal Ball Challenge» (Η πρόκληση της Κρυστάλλινης Σφαίρας). Οι παίκτες έμαθαν από νωρίς τις σημαντικές οικονομικές ειδήσεις και τις πολιτικές αποφάσεις της Fed – χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις ακριβείς κινήσεις της αγοράς- πριν βάλουν τα στοιχήματά τους.

Οι τρεις ομάδες

Τρεις ομάδες με ποικίλες οικονομικές γνώσεις και εμπορική εμπειρία έπαιξαν το παιχνίδι. Οι έμπειροι macro traders της Wall Street είχαν τις καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο, όσον αφορά την πρόβλεψη των κατευθύνσεων της αγοράς, το σκορ δεν ήταν πολύ θετικό, με τα στοιχήματά τους να καταλήγουν σωστά μόνο στο 63% των περιπτώσεων. Για τους ερασιτέχνες, οι αποδόσεις τους δέχθηκαν ένα χτύπημα καθώς τα στοιχήματα με μόχλευση μετοχών πήγαν στραβά.

Τα αποτελέσματα θα έχουν απήχηση σε πολλούς στη Wall Street, όπου οι νομισματικές και οικονομικές τάσεις στη μετά την πανδημία εποχή έχουν σαστίσει και τα πιο έξυπνα μυαλά. Φέτος, το ράλι των μετοχών έχει υπερκεράσει ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, ενώ οι traders έχουν τοποθετηθεί σε λανθασμένα στοιχήματα σχετική με τα επιτόκια τους.

Το report με τίτλο «Όταν μια κρυστάλλινη σφαίρα δεν είναι αρκετή για να σε κάνει πλούσιο», υποδηλώνει ότι, ακόμη και αν κάποιος έχει εκ των προτέρων γνώση των βραχυπρόθεσμων μακροοικονομικών καταλυτών, η μετατροπή αυτού σε επιτυχημένες επενδυτικές αποφάσεις είναι ένα έργο που λίγοι θα μπορούσαν να το κάνουν.

Το ερευνητικό έργο εμπνεύστηκε από μια ανάρτηση του 2016 στο X από τον Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέα του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable. Σε εκείνη την ανάρτηση, υπέθεσε ότι η αγορά ήταν τόσο απρόβλεπτη που ακόμη και οι επενδυτές με άψογη επίγνωση των ειδήσεων της επόμενης ημέρας «θα κατέρρεαν σε λιγότερο από ένα χρόνο».

«Είναι πολύ ταπεινό», είπε ο Haghani, ο οποίος ήταν ιδρυτικός εταίρος της Long-Term Capital Management. «Ακόμα κι αν έχετε τα νέα εκ των προτέρων, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να κάνετε κατανομή περιουσιακών στοιχείων ή οτιδήποτε άλλο με μεγάλες πιθανότητες να έχετε δίκιο, πόσο μάλλον να μην γνωρίζετε τι πρόκειται να συμβεί».

Αυτή η επιδείνωση εμφανίστηκε όταν η Fed ανακοίνωσε την πρώτη της μείωση επιτοκίων σε τέσσερα χρόνια. Ενώ η μείωση κατά μισή μονάδα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν αμέσως μετά, μπερδεύοντας όσους περίμεναν ότι η επιθετική νομισματική χαλάρωση θα εξαπολύσει ένα κύμα αγορών.

Στο παιχνίδι, οι παίκτες διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P 500 και στο 30ετές ομόλογο με τις ειδήσεις από την πρώτη σελίδα της Wall Street Journal μια μέρα νωρίτερα — και φυσικά με τα δεδομένα της αγοράς να έχουν σβήσει. Οι ιστορίες δημοσιεύτηκαν αρχικά μεταξύ 2008 και 2022.

Επέλεξαν 15 διαφορετικές ημέρες, μία για κάθε χρόνο σε αυτό το διάστημα 15 ετών. Κάθε μέρα, οι παίκτες επιτρέπεται να τοποθετούν μόνο ένα στοίχημα ο καθένας για μετοχές και ομόλογα, long ή short με μόχλευση έως και 50 φορές.

Μεταξύ των τριών ομίλων, η ομάδα των πέντε βετεράνων macro traders ξεχώρισε, με μέσο κέρδος 130%. Η δεξαμενή των 118 μεταπτυχιακών φοιτητών, κυρίως με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά ή στις επιχειρήσεις, κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα. Μια ξεχωριστή παρτίδα 1.500 εθελοντών παικτών τα πήγε χειρότερα, χάνοντας το 10% των χρημάτων τους.

Στις απογοητευτικές αποδόσεις των άπειρων εμπόρων συνέβαλε η σχετικά χαμηλότερη ακρίβειά τους στην εικασία των κινήσεων της αγοράς. Οι συμμετέχοντες στο κολέγιο, για παράδειγμα, προέβλεψαν σωστά τις μετοχές και τα ομόλογα μόνο στο 51,5% των περιπτώσεων, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους επαγγελματίες.

«Μας αρέσει να μιλάμε για το πώς η επένδυση περιλαμβάνει δύο αποφάσεις — το τι και το πόσο. Τι να αγοράσετε ή να πουλήσετε και στη συνέχεια πόσα από αυτά να αγοράσετε ή να πουλήσετε», είπε ο Haghani. “Ακόμα κι αν λάβετε σωστή απόφαση επιλογής, αλλά λάβετε λάθος απόφαση για το μέγεθος, μπορείτε να εξαφανιστείτε.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές