Test drive για το σενάριο της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας ή της Χρυσομαλλούσας όπως λέγεται στην οικονομική αργκό  θα είναι η εβδομάδα που έρχεται για τους επενδυτές. Η Wall Street επέζησε τον Σεπτέμβριο που παραδοσιακά θεωρείται ο πιο δύσκολος μήνας και αφομοίωσε μια μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των επιτοκίων από την Fed.

Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street S&P 500 βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ και καταγράφει κέρδη της τάξης του 20% από την αρχή του έτους. Καθώς το τρίτο τρίμηνο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, ο δείκτης  οδεύει να καταγράψει την ισχυρότερη επίδοση Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου από το 1997, ενώ η  κεφαλαιοποίηση των μετοχών του ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 50 τρισ. δολάρια.

Ιαπωνία: Με πτώση αναμένεται να υποδεχθεί το χρηματιστήριο το νέο πρωθυπουργό

Fed και αγορά εργασίας στο επίκεντρο της Wall Street

Οι επενδυτές αναμένουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο παρά τις αμερικανικές εκλογές, με τη μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους να είναι αμφίρροπη, την στροφή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τους φόβους για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Υπάρχει η ανησυχία ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν μια ύφεση

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στα στοιχεία για τις προσλήψεις, που θα μελετηθούν για να αντληθούν συμπεράσματα για την ισχύ της αγοράς εργασίας αλλά και στην συζήτηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο συνέδριο του Εθνικού Συνδέσμου για την Οικονομία των Επιχειρήσεων.

Οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει σοβαρά την ανάπτυξη, έχουν δώσει ώθηση στις μετοχές, μαζί με τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της αυτό το μήνα.

Ωστόσο υπάρχει η ανησυχία ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν μια ύφεση και η Wall Street θεωρεί τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση ως μια από τις πιο κρίσιμες ενδείξεις για την οικονομία. Οι δύο προηγούμενες  έδειξαν ασθενέστερες του αναμενόμενου αυξήσεις θέσεων εργασίας, αυξάνοντας το διακύβευμα για τα στοιχεία της 4ης Οκτωβρίου.

Οι εκτιμήσεις για τις προσλήψεις

«Οι μετοχές έχουν τιμολογηθεί με βάση το  σενάριο Goldilocks/μαλακής προσγείωσης» εξηγεί στο Reuters ο Wasif Latif, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Sarmaya Partners. «Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε ενδεχομένως είτε να το επιβεβαιώσει είτε να το εκτροχιάσει». Δεν απέχει άλλωστε το ξεκίνημα του Αυγούστου, όταν τα στοιχεία για τις προσλήψεις κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενόμενου πυροδοτώντας μαζί με το κλείσιμο θέσεων του carry trade σε γεν ένα παγκόσμιο sell off.

Οι οικονομολόγοι που μετέχουν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι οι προσλήψεις πλην του γεωργικού τομέα θα αυξηθούν κατά 140.000. Οι οικονομολόγοι σε αντίστοιχη έρευνα του Bloomberg αναμένουν η αύξηση να είναι κατά 146.000.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εδραίωση των απόψεων σχετικά με την επόμενη κίνηση της Fed στη συνεδρίαση της 6ης-7ης Νοεμβρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων δείχνουν επί του παρόντος ότι τα στοιχήματα μοιράζονται σχεδόν ισομερώς μεταξύ μιας μείωσης κατά 25  ή μιας ακόμη μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

«Ενώ το σύνολο των δεδομένων θα είναι πάντα σημαντικό, το βάρος θα πέσει στα εισερχόμενα στοιχεία της αγοράς εργασίας για να παράσχουν στη Fed μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η τάση αποδυνάμωσης σταθεροποιείται», ανέφεραν οικονομολόγοι της Deutsche Bank σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Η διάρκεια του ράλι στη Wall Street

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται τότε τα υψηλά κέρδη του αμερικανικού χρηματιστηρίου στέλνουν θετικούς οιωνούς για το 2024.

Από το 1950, ο S&P 500 έχει κερδίσει τουλάχιστον 15% μέχρι τον Σεπτέμβριο σε 17 περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Keith Lerner, συνδιευθυντή επενδύσεων στην Truist Advisory Services. Κατά το τέταρτο τρίμηνο αυτών των ετών, ο δείκτης σημείωσε μέση άνοδο 5,4% και σημείωσε κέρδη σε όλες εκτός από τρεις από αυτές, διαπίστωσε ο Lerner.

Στο ερώτημα  αν το ράλι μπορεί να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα και στο τέλος του έτους και αν ναι πώς θα είναι λίγοι έμποροι και επενδυτές φαίνονται αρκετά ανήσυχοι ώστε να ασχοληθούν με την αντιστάθμιση, αφού έπαιξαν άμυνα στις αρχές του καλοκαιριού.

«Είμαι πραγματικά αισιόδοξη για τις μετοχές» εξηγεί στο Bloomberg η Mary Ann Bartels, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Sanctuary Wealth, η οποία βλέπει τον S&P 500 να κλείνει το 2024 στις 6.000 μονάδες, δηλαδή περίπου 4,6% αύξηση από το κλείσιμο της Παρασκευής. «Το ράλι των τσιπ έχει σταματήσει και ο κόσμος το έχει προσέξει.

H ύφεση στο μικροσκόπιο

Οι επενδυτές επίσης εστιάζουν και στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.  έρευνα σε διαχειριστές κεφαλαίων νωρίτερα αυτό το μήνα ονόμασε μια ύφεση στις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο «κίνδυνο ουράς» για τις αγορές, σύμφωνα με την BofA Global Research.

Το φετινό ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αψηφήσει τους σκεπτικιστές

Ο Garrett Melson, στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου της Natixis Investment Managers Solutions, μιλώντας στο Reuters εξήγησε ότι η πρόσφατη ισχύς σε αμυντικούς τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά αντανακλούν τις ανησυχίες για μια διαφαινόμενη ύφεση.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στους οικονομικά ευαίσθητους ομίλους, όπως οι βιομηχανικοί και οι χρηματοπιστωτικοί, είπε. Ο βιομηχανικός τομέας του S&P 500 έχει κερδίσει σχεδόν 11% στο τρίμηνο και ο χρηματοπιστωτικός τομέας  έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.
«Πιθανότατα εξακολουθεί να υπάρχει μια υπόθεση που μπορεί να γίνει ότι έχουμε τιμολογήσει υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο ύφεσης σε αυτό το σημείο» καταλήγει. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω άνοδο μέχρι το τέλος του έτους».

Το φετινό ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αψηφήσει τους σκεπτικιστές από τότε που η ανησυχία για την ανάπτυξη έστειλε τις μετοχές σε ένα σπιράλ με το χειρότερο ξεπούλημα του έτους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ήρθε επίσης χωρίς μεγάλη βοήθεια από την Nvidia, την πρωταγωνίστρια της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδότησε την σχεδόν διετή ανοδική πορεία των μετοχών, αλλά σταμάτησε αυτό το καλοκαίρι.

Επιπλέον, οι προσδοκίες συναίνεσης είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή. Το υπόδειγμα GDPNow της Atlanta Fed βλέπει το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανεβαίνει με ετήσιο ρυθμό 3,1% το τρίτο τρίμηνο, από 3% το δεύτερο τρίμηνο.

Η τοποθέτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνει παρόμοια αισιοδοξία. Ο κινητός μέσος όρος πέντε ημερών για τον λόγο των μετοχών put-to-call, ο οποίος αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα πτωτικά στοιχήματα, βρίσκεται κοντά στο 0,51, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street