Οι επενδυτές εξακολουθούν να ρίχνουν μετρητά σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, ωθώντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία σε νέο ρεκόρ παρά το ξεκίνημα του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Fed, αναφέρει το Bloomberg.

Τράπεζες: Επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και από την… παραλία – Ο ρόλος των επιτοκίων

Περίπου 121 δισεκατομμύρια δολάρια προστέθηκαν στα κεφάλαια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Investment Company Institute που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι εισροές ανεβάζουν το συνολικό ενεργητικό στο ρεκόρ των 6,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή η ισχυρή ζήτηση έρχεται ακόμη και όταν ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων – συμπεριλαμβανομένου του Jerome Schneider, επικεφαλής βραχυπρόθεσμης διαχείρισης χαρτοφυλακίου και χρηματοδότησης στην Pacific Investment Management Co. – λένε ότι ήρθε η ώρα να αποσύρουν μετρητά από τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς.

Η συζήτηση έχει αναθερμανθεί για το αν τα κεφάλαια θα παραμείνουν δημοφιλή τώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μειώνουν το σημείο αναφοράς τους από το υψηλό δύο δεκαετιών.

Ωστόσο, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις σε σύγκριση με τις τράπεζες. Επιπλέον, τα ιδρύματα και οι εταιρικοί ταμίες τείνουν να αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείριση μετρητών κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων, προκειμένου να συλλάβουν την απόδοση, αντί να την αντιμετωπίσουν οι ίδιοι.

«Εμπόριο που δεν έχει πλέον νόημα»

Για τη Schneider της Pimco, ωστόσο, οι τίτλοι δεν προσφέρουν πλέον ελκυστική ανατίμηση της τιμής. Αντ ‘αυτού, είναι ένα εμπόριο που δεν έχει πλέον νόημα με τον τρόπο που έκαναν το 2023, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη.

Ανεξάρτητα από αυτό, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να έχουν μεγάλη όρεξη για περιουσιακά στοιχεία αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς. Μεγάλο μέρος της τελευταίας εισροής προήλθε από θεσμικούς επενδυτές, συνολικού ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκριτικά, οι μικροεπενδυτές πρόσθεσαν περίπου 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια ανάλυση για την περίοδο που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, τα κυβερνητικά κεφάλαια – τα οποία επενδύουν κυρίως σε τίτλους όπως έντοκα γραμμάτια, συμφωνίες επαναγοράς και χρέος οργανισμών – είδαν τα περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται στα 5,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πρωταρχικά κεφάλαια που τείνουν να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως τα εμπορικά χρεόγραφα, είδαν τα περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται στα 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 4,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή