![Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί ανησυχεί ο μεγαλοεπενδυτής; Η φούσκα dot.com και οι ζοφερές προβλέψεις για τον S&P 500](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/buffett.jpg)
Η περικοπή των θέσεων μετοχών από τον Γουόρεν Μπάφετ θα πρέπει να είναι ένα σημάδι προσοχής για τους επενδυτές, λέει ο fund manager, Bill Smead.
Γουόρεν Μπάφετ: Πώς δεν θα πληρώσει ούτε ένα δολάριο σε φόρο κληρονομιάς
Ο Smead κάνει παραλληλισμούς με τις προειδοποιήσεις του Buffett το 1999 πριν από τη φούσκα dot-com, αναφέρει το BI.
Ο Smead προβλέπει κακή απόδοση του S&P 500 στο μέλλον λόγω των υψηλών αποτιμήσεων και του δυνητικού πληθωρισμού.
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του ως διαχειριστής κεφαλαίων, ο Bill Smead παρακολουθούσε στενά τα επενδυτικά είδωλα Warren Buffett και Charlie Munger, εφαρμόζοντας τη μακροπρόθεσμη στρατηγική αγοράς και διακράτησης του διδύμου με υποτιμημένες μετοχές.
«Είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουμε ποιος είναι έξυπνος από το να είμαστε έξυπνοι στην επιχείρησή μας», λέει ο Smead. “Ή, όπως έλεγε ο Munger, “Στον κόσμο των επενδύσεων, η λογοκλοπή είναι απολύτως αποδεκτή”.
Ένας πιστός του Μπάφετ
Ο Smead έχει εκτελέσει έξοχα την επενδυτική φιλοσοφία διαχείρισης του Smead Value Fund (SMVLX), ξεπερνώντας το 99% παρόμοιων κεφαλαίων τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar. Έχει επίσης ξεπεράσει τον S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιστρέφοντας 14% ετησίως κατά μέσο όρο έναντι 13,8% των ετήσιων κερδών του δείκτη.
Αλλά ενώ ο Smead έχει χρησιμοποιήσει τη στρατηγική του Buffett και του Munger για την επιτυχία προς τα πάνω, λαμβάνει επίσης υπόψη όταν ο Buffett προετοιμάζεται για καθοδικό κίνδυνο. Και πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, καθώς ο Buffett συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τις θέσεις του σε μετοχές όπως η Apple και η Bank of America.
2024 όπως 1999
Για τον Smead, υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των σημερινών ενεργειών του Buffett και των απόψεών του το 1999. Στο αποκορύφωμα της φούσκας dot-com, επέλεξε να μην αγοράσει τη διαφημιστική εκστρατεία του τεχνολογικού τομέα και προειδοποίησε ότι η αγορά ήταν απίθανο να συνεχίσει τον έντονο ρυθμό της.
Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 1999, ο Buffett μοιράστηκε τις προοπτικές του για την αγορά σε μια σειρά συνομιλιών που συνοψίστηκαν από την Carol Loomis του Fortune τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Στις συνομιλίες, υποστήριξε ότι οι μετοχές είχαν πάει καλά τα χρόνια πριν από το 1999 λόγω δύο παραγόντων: της πτώσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και της αύξησης των εταιρικών κερδών.
Ωστόσο, οι μετοχές είναι απίθανο να παραμείνουν σε αυτό το μονοπάτι, καθώς θα ήταν δύσκολο για τα εταιρικά κέρδη να αυξηθούν τόσο πολύ όσο είχαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ακόμη και αν τα επιτόκια μειωθούν, δήλωσε ο Μπάφετ. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις – οι οποίες συνδέονται στενά με τα επίπεδα των επιτοκίων – είχαν σκαρφαλώσει στα άκρα, πλήττοντας τις προοπτικές για μελλοντικές αποδόσεις.
Το τέλος της ευμάρειας;
Ο S&P 500 φυσικά έπεσε κατά 50% τα επόμενα χρόνια και ακριβώς μια δεκαετία αργότερα ξεπέρασε το 20% των τιμών του Σεπτεμβρίου του 1999.
Από τότε, ωστόσο, οι επενδυτές έχουν απολαύσει 15 χρόνια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και αυξανόμενων εταιρικών κερδών – γεγονός που ανησυχεί τον Smead. Σερί νικών όπως αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.
«Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι μια κατάρα για τη μακροπρόθεσμη απόδοση του S&P 500″, δήλωσε ο Smead για τη 15ετή πορεία. «Θα έλεγα ότι υπάρχει πιθανώς 1% πιθανότητα τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια οι άνθρωποι να καλύψουν την οικονομική τους ανάγκη για χρηματοδότηση του μέλλοντός τους επενδύοντας στον S&P 500».
Πληθωρισμός και επιτόκια
Στις προοπτικές του Smead περιλαμβάνεται η αντίθετη άποψη ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί ξανά καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια. Ενώ τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων μειώνονται, πιστεύει ότι μια άλλη έξαρση του πληθωρισμού θα τα οδηγήσει προς το 6%. Με τις αποτιμήσεις γύρω από τα υψηλά όλων των εποχών από πολλές απόψεις, αυτό θα σήμαινε πρόβλημα για την αγορά, είπε.
Είναι ο πληθωρισμός σοβαρή απειλή; Η Fed και πολλοί άλλοι δεν το πιστεύουν, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Αλλά ο Smead πιστεύει ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρότερη για την οποία πολλοί της δίνουν πίστωση. Ένα ποσοστό ανεργίας 4,2%, αν και αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι ιστορικά χαμηλό και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους.
Έρχονται δύσκολες μέρες
Όλα αυτά – ότι μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού που θα ωθούσε τα επιτόκια προς τα πάνω, με τις αποτιμήσεις να είναι υψηλές και με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών να μην μπορούν να διαρκέσουν για πάντα – κάνουν τον Smead να στοιχηματίζει στην κακή απόδοση του δείκτη στο μέλλον. Και κατά την εκτίμησή του, το ίδιο ισχύει και για τον Μπάφετ.
«Κοιτάξτε τη συμπεριφορά του», είπε ο Smead. «Προετοιμάζεται για τον ασταθή κύκλο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.