Περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα, από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Helene στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές ζημίες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. δολάρια.

Ο τυφώνας Helene υποβαθμίστηκε από τυφώνα κατηγορίας τέταρτης – το δεύτερο ισχυρότερο μέτρο- σε μετατροπικό κυκλώνα αφού έπληξε την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα αργά την Πέμπτη με ανέμους έως και 140 mph.

Ο καταστροφικός τυφώνας σάρωσε τις ακτές στην περιοχή Big Bend της Φλόριντα την Πέμπτη με ανέμους 225 χλμ. την ώρα και από εκεί πέρασε γρήγορα στην Τζόρτζια. «Μοιάζει σαν να έσκασε βόμβα» δήλωσε χθες ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ βλέποντας διαλυμένα σπίτια και συντρίμμια να έχουν καλύψει τους δρόμους. Στη δυτική Βόρεια Καρολίνα έκλεισαν αυτοκινητόδρομοι λόγω κατολισθήσεων και πλημμυρών με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να εγκλωβιστούν.

ΗΠΑ: Η τρομακτική επέλαση του τυφώνα Helene – 64 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Η Moody’s Analytics ανέφερε ότι αναμένει υλικές ζημιές 15-26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μείωση της παραγωγής 5-8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται σε 20-34 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ένα τρίτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο ένας ισχυρός τυφώνας έπληξε την Ακτή του Κόλπου της Φλόριντα ενισχύει τις αυξανόμενες ανησυχίες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε ο Άνταμ Κάμινς, ανώτερος διευθυντής οικονομικής έρευνας στη Moody’s Analytics.

Ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα στις ΗΠΑ

«Αν και οι κλιματικοί κίνδυνοι από μόνοι τους τείνουν να μην αναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μια περιοχή, ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω τα ασφάλιστρα. Σημαντικές αλλαγές τα επόμενα ή δύο χρόνια είναι απίθανες, αλλά ο διαβρωτικός αντίκτυπος στην οικονομική προσιτότητα των κατοικιών στην πολιτεία μοιάζει με διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο», εξήγησε.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκτεταμένες ζημιές στη Φλόριντα, με μεγάλα κύματα να χτυπούν τις ακτές και σπίτια και δρόμους να πλημμυρίζουν.

Το κέντρο τυφώνων είπε ότι η Helene «εξασθενεί καθώς κινείται γρήγορα βόρεια-βορειοανατολικά» μέσω της Τζόρτζια, ενώ προειδοποίησε επίσης ότι η απειλή από καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις παραμένει κρίσιμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθιά λυπημένος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή» που προκάλεσε η καταιγίδα και ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους.

«Καθώς στρέφουμε προς τις προσπάθειες ανάκαμψης, θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα εξοικονομηθούν πόροι για να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ολόκληρες κοινότητες μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα τον δρόμο τους προς την ανοικοδόμηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή