Εντολή να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων όλων των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων έδωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), σε μια σαρωτική κίνηση ανακούφισης των νοικοκυριών που πλήττονται από την επιβράδυνση της οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters.

Όλες οι εμπορικές τράπεζες πρέπει, σε παρτίδες, να μειώσουν τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων έως τις 31 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 30 μονάδες βάσης κάτω από το Loan Prime Rate (LPR) της PBOC, το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας για τα στεγαστικά δάνεια, αναφέρει η δήλωση της PBOC.

Κίνα: Πώς θα επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης

Η ανεξόφλητη αξία των μεμονωμένων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στα 37,79 δισ. γιουάν (5,39 δισ. δολάρια) στα τέλη Ιουνίου, μειωμένη κατά 2,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση για μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων στοχεύει να αναζωογονήσει την αγορά ακινήτων της Κίνας που έχει πληγεί από την κρίση και να μετριάσει το επιφυλακτικό καταναλωτικό κλίμα που έχει ωθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στο χείλος του αποπληθωρισμού.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας, που κάποτε ήταν πυλώνας της οικονομίας, περνάει από τη μια κρίση στην άλλη από το 2021, όταν η καταστολή της υψηλής μόχλευσης μεταξύ των κατασκευαστών προκάλεσε κρίση ρευστότητας.

Τα προηγούμενα μέτρα ανακούφισης

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Κίνα εφάρμοσε μια σειρά μέτρων τόνωσης των ακινήτων. Οι περισσότερες τοπικές κυβερνήσεις, εκτός από ορισμένες μεγαλουπόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, έχουν καταργήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, τα μέτρα δυσκολεύτηκαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις ή να αυξήσουν τη ρευστότητα σε μια αγορά που βρίσκεται σε κρίση.

Οι προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων ωφέλησαν κυρίως τους νέους αγοραστές κατοικιών, αφήνοντας τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες κατοικιών με δάνεια υψηλότερου επιτοκίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βιασύνη των νοικοκυριών να εξοφλήσουν νωρίς τα υπάρχοντα στεγαστικά δάνεια, περιορίζοντας περαιτέρω τις δαπάνες και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

«Καθώς οι μεταρρυθμίσεις στα επιτόκια συνεχίζουν να βαθαίνουν και η σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ακινήτων υφίσταται σημαντικές αλλαγές, ο τρέχων μηχανισμός τιμολόγησης των επιτοκίων στεγαστικών δανείων έχει αποκαλύψει ορισμένες αδυναμίες», ανέφερε η PBOC στη δήλωσή της.

«Με το κοινό να δείχνει ισχυρές αντιδράσεις [στην κατάσταση], ο μηχανισμός χρειάζεται επείγουσες προσαρμογές και βελτιστοποίηση», πρόσθεσε η PBOC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή