Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι τιμές πώλησης των καινούργιων κατοικιών στην Αττική, έχοντας αυξηθεί κατά 89% από την έναρξη της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων το 2017 και μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δείκτες τιμών που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ακίνητα: Τσουχτερές οι «πράσινες» κατοικίες στην Αττική – Πόσο κοστίζει το τετραγωνικό

Μάλιστα, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τα επόμενα τρίμηνα, ο ανοδικός κύκλος, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, θα συνεχιστεί κυρίως λόγω της ανισορροπίας ζήτησης- προσφοράς.

Θυμίζουμε ότι σήμερα οι τιμές όχι μόνο έχουν επιστρέψει στις «χρυσές» εποχές του 2007-2008, αλλά πλέον είναι υψηλότερες κατά 5,6% συγκριτικά με την εποχή πριν από την οικονομική κρίση.

Θα μπορούσε άραγε αυτό το θετικό momentum να αλλάξει για την Αθήνα;

Η απάντηση είναι πως ναι, καθώς η κλιματική κρίση μπορεί να επηρεάσει την αγορά οικιστικών και εμπορικών ακινήτων με διάφορους τρόπους. Από τα ακριβότερα οικοδομικά υλικά για την κατασκευή νέων κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων, μέχρι την υψηλού κόστους ασφάλιση από φυσικές καταστροφές.

Εκτεθειμένη στην κλιματική κρίση η κτηματαγορά της Αθήνας

Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα κατατάσσεται στην 3η υψηλότερη θέση πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τη συνολική αρνητική επίδραση κλιματικών κινδύνων, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι καθιζήσεις, οι τυφώνες, οι βαριές χιονοπτώσεις, το χαλάζι κ.λπ., με βάση πρόσφατη ανάλυση της Cushman & Wakefield.

Στην εν λόγω ανάλυση της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων αξιολογήθηκε η μεταβλητότητα του κλίματος και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί έως το 2050 για την ακίνητη περιουσία σε 100 πόλεις ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 40% αυτών των πόλεων έχουν υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους σήμερα -μεταξύ αυτών και η Αθήνα- και αυτός ο κίνδυνος θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2050.

Οι τρεις βασικότεροι κλιματικοί κίνδυνοι μέχρι το 2050

Με βάση την έρευνα, οι καύσωνες διαρκείας και οι πυρκαγιές, δύο κλιματικοί κίνδυνοι στους οποίους είναι ήδη ιδιαιτέρως εκτεθειμένη η Αθήνα, θα παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση τα επόμενα 25 χρόνια, μέχρι το 2050.

Ήδη ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών και φαίνεται ότι θα είναι ένας «κανονικός» καλοκαιρινός μήνας του μέλλοντος.

Δεδομένου ότι πάνω από το 53% των πολυκατοικιών και των μονοκατοικιών της Αττικής έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 με την πλειονότητα αυτών να έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η), είναι σαφές ότι απαιτηθούν κοστοβόρες παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης προκειμένου να μην περιθωριοποιηθούν αυτά τα ακίνητα.

Την ίδια ώρα, από το 2017 μέχρι και τον Αύγουστο εφέτος, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην περιφέρεια της Αττικής, μεταβάλλοντας το φυσικό τοπίο.

Ας σημειωθεί ότι σε σύνολο 31 ευρωπαϊκών πόλεων η Αθήνα είναι η περιοχή που θεωρείται ότι επηρεάζεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη να ακολουθούν.

Σχετικά με τις πυρκαγιές, την αρνητική πρωτιά «κλέβει» η Μαδρίτη με την Αθήνα ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ η Ρώμη έπεται στην 3η θέση.

Χειροτέρευση όμως θα παρουσιάσει και η ξηρασία, ένας κλιματικός κίνδυνος που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεν ως πραγματικότητα όσον αφορά την ελληνική πρωτεύουσα ωστόσο δεν παρουσιάζει την ένταση και τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια