Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθούν όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικία με τα φθηνά στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου 2» το οποίο θα «τρέξει» από τις αρχές του 2025.

Μάλιστα η αναζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα.

«Σπίτι μου 2»: Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές ακινήτων

Κι αυτό γιατί μπορεί ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος να είναι μεγάλος, καθώς υπερβαίνει ακόμα και το 50% των κατοικιών που πωλούνται στην αγορά, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό είναι παλαιάς κατασκευής που χρήζουν ανακαίνισης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια είναι μικρά, βρίσκονται σε υπόγεια ή ημιυπόγεια πολυκατοικιών και δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης μιας οικογένειας.

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται πολίτες ηλικίας από 25 έως 50 ετών με ετήσιο εισόδημα που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 28.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ, το σπίτι θα πρέπει να είναι έως 150 τετραγωνικά μέτρα και να έχει κατασκευαστεί έως το 2007.

Η μέγιστη αξία του δανείου ανέρχεται σε 190.000 ευρώ και χρηματοδοτείται έως το 90% του συμβολαίου. Δηλαδή για μια κατοικία αξίας 250.000 ευρώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει ρευστότητα τουλάχιστον 60.000 ευρώ καθώς η απόκτηση της κατοικίας συνοδεύεται και από έξοδα όπως η αμοιβή του μεσίτη και του συμβολαιογράφου, τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Η διάρκεια του κάθε δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω του 2%.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σε ιστοσελίδες αγγελιών πώλησης κατοικιών προκύπτει ότι για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι δύσκολο να βρει κατοικία στα βόρεια ή στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και θα πρέπει να αναζητήσει ακίνητο σε άλλες περιοχές. Περισσότερες ευκαιρίες για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι με φθηνό δάνειο θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, στα προάστια του Πειραιά ή της Δυτικής Αττικής ή ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Tα στοιχεία ανα περιοχή

Με βάση τα κριτήρια του «Σπίτι μου 2», δηλαδή κατοικία επιφάνειας έως 150 τετραγωνικά μέτρα, με τιμή πώλησης έως 250.000 ευρώ και έτος κατασκευής έως και το 2007 η έρευνα δείχνει τα εξής:
Βόρεια προάστια: Μόλις το 10% των κατοικιών που είναι σήμερα διαθέσιμες για πώληση πληρούν τα κριτήρια λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εμπορικών τιμών. Από τα διαθέσιμα σπίτια, σχεδόν 6 στα 10 έχουν κατασκευαστεί έως το 1980, περίπου το 30% των κατοικιών χτίστηκαν την περίοδο 1980 – 2000 ενώ το 11% των διαθέσιμων σπιτιών κατασκευάστηκαν από το 2000 έως το 2007.
Νότια προάστια: Από τις κατοικίες που πωλούνται στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου μόνο δύο στις δέκα πληρούν τα κριτήρια του «Σπίτι μου 2» και από αυτά επτά στα δέκα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, δύο στα δέκα έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1980 και 2000 και μόνο το 6% των σπιτιών κατασκευάστηκαν μετά το 2000 έως και το 2007.
Δυτικά προάστια: Οι ευκαιρίες για απόκτηση κατοικίας είναι περισσότερες αφού πάνω από 1 στα 2 σπίτια που πωλούνται σήμερα στην περιοχή ικανοποιούν τα κριτήρια του προγράμματος. Ομως και στη συγκεκριμένη περιοχή τα περισσότερα ακίνητα είναι γερασμένα και όσοι τα αγοράσουν θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον χρήματα για να τα ανακαινίσουν.
Κέντρο Αθήνας: Σχεδόν έξι στις δέκα διαθέσιμες κατοικίες απευθύνονται στους δικαιούχους του «Σπίτι μου 2». Ωστόσο το ποσοστό των κατοικιών που έχουν κτιστεί έως το 1980 υπερβαίνει το 80%.
Θεσσαλονίκη. Το 70% των σπιτιών που πωλούνται στη συμπρωτεύουσα έχουν επιφάνεια έως 150 τ.μ., η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ και έχουν κατασκευαστεί έως το 2007. Για εννέα στις δέκα κατοικίες η ηλικία τους υπερβαίνει τα 40 χρόνια.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα