H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Σεπτέμβριο (Consensus Forecasts – Greece, Οκτώβριος 2024), αναφέρει ότι το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο του 2024, από 0,8% το α΄ τρίμηνο. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το δ΄ τρίμηνο του 2022. Η βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στην ισχυρότερη επέκταση των ιδιωτικών δαπανών και στην ανάκαμψη των εξαγωγών και των δημόσιων δαπανών.

Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Αυγούστου 2024 και του Σεπτεμβρίου 2024.

Από το σύνολο των οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης του Πίνακα 2 σε τέσσερεις περιπτώσεις παρουσιάζονται βελτιωμένες εκτιμήσεις για το 2024 σε σχέση με ένα μήνα πριν, ενώ μόλις ένας οργανισμός μείωσε ελαφρώς την εκτίμησή του για το έτος. Για το 2025 οι εκτιμήσεις είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένες με δώδεκα από τους εικοσιένα οργανισμούς να βελτιώνουν τις εκτιμήσεις του και οκτώ να παρουσιάζουν ελαφρώς χαμηλότερες εκτιμήσεις σε σχέση με ένα μήνα πριν. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές αλλά είναι ενδεικτικές των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει η Focus Economics το 2024, η οικονομία εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με παρόμοιο ρυθμό με το 2023. Η στενότερη αγορά εργασίας και οι ηπιότερες πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχύσουν τις ιδιωτικές δαπάνες. Επιπλέον, η αύξηση των πάγιων επενδύσεων αναμένεται να ενισχυθεί λόγω των κονδυλίων της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιονομική εξυγίανση αναμένεται να πλήξει τις δημόσιες δαπάνες. Συνολικά λοιπόν αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024, και κατά 2,14% το 2025.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Αυγούστου 2024 και του Σεπτεμβρίου 2024.

Από τους δεκαέξι οργανισμούς που παρουσιάζονται στον Πίνακα 3, οι πέντε οργανισμοί αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για το ύψος του πληθωρισμού το 2024 και μόλις ένας οργανισμός τις αναθεώρησε προς τα κάτω. Για το 2025 οι εκτιμήσεις είναι αρκετά ευνοϊκότερες καθώς δεκατρείς οργανισμοί αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους και μόλις ένας οργανισμός προς τα πάνω. Συνολικά για το 2024 ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 2,65%, ενώ για το 2025 στο 2,13% (αρκετά χαμηλότερα από το 2,59% που αναμενόταν πριν ένα πριν). Ειδικότερα, τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,2% από 3,0% τον Ιούλιο λόγω της ταχύτερης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της στέγασης. Η Focus Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους μήνες και να κλείσει το έτος γύρω στο 2,0% που έχει θέσει η ΕΚΤ ως στόχο.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),
Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News