Έντονα αντίθετες πορείες ακολούθησαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με εκείνες της ηπειρωτικής Κίνας να ενισχύονται περισσότερο από 8%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας 225 έχασε 4,64%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν βασικά οικονομικά στοιχεία από τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε κατά 8,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,8%. Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties σημείωσε άνοδο 9,7%.

Οι αγορές στην ηπειρωτική χώρα διαπραγματεύτηκαν μόνο σήμερα και θα κλείσουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας λόγω της αργίας της Χρυσής Εβδομάδας.

Στην Ιαπωνία, η πτώση του Nikkei οδηγήθηκε από απώλειες σε μετοχές ακινήτων, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος στον δείκτη ήταν η εταιρεία χαρτοφυλακίου Isetan Mitsukoshi Holdings, η οποία σημείωσε πτώση 11%. Ο ευρείας βάσης Topix υποχώρησε κατά 3,3%.

Οι κινήσεις στις ιαπωνικές αγορές έρχονται καθώς οι επενδυτές χωνεύουν τη νίκη του Shigeru Ishiba στις εκλογές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος την περασμένη Παρασκευή. Θα διαδεχθεί τον Fumio Kishida στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,7%, ξεπερνώντας το υψηλό όλων των εποχών των 8.246,2 μονάδων.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε, από την άλλη, κατά 1,76% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διολίσθησε κατά 1,2%.

Στα οικονομικά στοιχεία, ο επίσημος δείκτης αγορών της Κίνας για τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 49,8, καλύτερο από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, αυτό σηματοδότησε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον μεταποιητικό τομέα στην Κίνα.

Η έρευνα Caixin PMI, η οποία είναι μια ιδιωτική έρευνα που συνέταξε η S&P Global, ανέφερε ότι ο PMI της μεταποίησης έπεσε στο 49,3 από 50,4 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερο από το 50,5 που αναμενόταν από τη δημοσκόπηση του Reuters.

Η έρευνα της Caixin σημείωσε επίσης την ταχύτερη πτώση στη μεταποίηση σε διάστημα 14 μηνών.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, περισσότερο από την πτώση 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3%, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από το 0,9% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters και σε σύγκριση με την άνοδο 3,1% τον Ιούλιο.

Οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο 2,3% και από την αναθεωρημένη άνοδο του 2,7% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές