Νέα έντονη σύγκρουση που θυμίζει τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου έχει ξεσπάσει ξανά μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, αυτή τη φορά με αφορμή την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός για λίθιο στην Ευρώπη –και με τον τρόπο αυτό να έλθει η χώρα ακόμη πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεφεύγοντας από την επιρροή της Μόσχας.

Η Σερβία φιλοδοξεί να γίνει μέχρι το 2028 ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου στην ΕΕ. Το λίθιο κυρίως για μπαταρίες υψηλής απόδοσης, όπως αυτές ηλεκτρονικών συσκευών και –σε μεγάλες ποσότητες- ηλεκτρικών οχημάτων. Για το λόγο αυτό το Βελιγράδι έχει κλείσει ντιλ με το βρετανοαυστραλέζικο κολοσσό στα μέταλλα, τη Rio Tinto, που αφορά την εκμετάλλευση τεράστιου κοιτάσματος λιθίου κοντά στην Λοζνίκα. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στην Πεδιάδα Τζαντάρ της δυτικής Σερβίας, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Η σχεδιαζόμενη επένδυση αφορά ορυχείο 2,14 δις ευρώ (2,4 δις δολαρίων), η οποία εάν υλοποιηθεί να συνεισφέρει στη Σερβία άμεσα το 1% και έμμεσα το 4% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τη Rio Tinto. Λίθιο

Η Σερβία έχει ήδη πατήσει γκάζι για την υλοποίηση της επένδυσης από τις αρχές του καλοκαιριού.

Λίθιο: Ανοίγει ο δρόμος για άνοιγμα ορυχείου στη Νεβάδα

Λίθιο: Φόβοι για μυστικό δάκτυλο σε αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις όμως στο εσωτερικό της χώρας είναι πολλές με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν κατά καιρούς στους δρόμους επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και προβάλλοντας θεωρίες συνωμοσίας. Πρόκειται για κινητοποιήσεις τις οποίες η σερβική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υποκινεί σε μεγάλο βαθμό η Μόσχα με στόχο να αποτύχει η επένδυση και να διατηρηθεί η χώρα στη Ρωσική σφαίρα επιρροής, αντί να πλησιάσει πιο κοντά στη Δύση.

Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι διαδηλωτές είναι πολλά. Σε αυτά περιλαμβάνονται φόβοι πως το ορυχείο θα δηλητηριάσει το νερό και πως το ορυχείο θα φέρει όξινη βροχή η οποία θα πέφτει σε τακτά διαστήματα στο Βελιγράδι. Άλλοι που αντιδρούν προβάλλουν ότι το ορυχείο θα εξορύσσει μυστικά ουράνιο με βαριές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η έρευνα των ΗΠΑ για το λίθιο

Η αμερικανική υπηρεσία Global Engagement Center που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στοχεύει στην στήριξη των αμερικανικών συμφερόντων με την αντιμετώπιση φαινομένων που χαρακτηρίζει ως παραπληροφόρηση στο εξωτερικό, πραγματοποίησε έρευνα σε δημοσιεύματα του Τύπου και στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία παρουσίασε η Wall Street Journal. Με βάση την έρευνα αυτή, «θεωρείται πολύ πιθανό το Κρεμλίνο να έχει διαδραματίσει ρόλο στη διάδοση τέτοιας παραπληροφόρησης», αναφέρεται. Η Rio Tinto από την πλευρά της έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι τέτοιες θεωρίες δεν είναι αληθείς.

Οι προοπτικές του ορυχείου παρουσιάζονται από τος εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς ως ιδιαίτερα θετικές αφού η εταιρεία που θέλει να το εκμεταλλευτεί έχει προβλέψει πως θα μπορεί να παράγει αρκετό λίθιο για την κατασκευή μπαταριών οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα κάθε χρόνο. Η παραγωγή αναμένεται να διαρκέσει 40 χρόνια με βάση τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα.

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Οι ΗΠΑ όπως και η Ευρώπη θέλουν να δουν το ορυχείο λιθίου να υλοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας διασφάλισης κρίσιμων υλικών στην ενεργειακή μετάβαση. Θέλουν επίσης να μειώσουν την έκθεσή τους σε αντίστοιχες προμήθειες από την Κίνα, η οποία κατέχει σήμερα ηγετική θέση την παγκόσμια αγορά.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, παράλληλα, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο πολλών ετών, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, έχει επιβληθεί εμπάργκο και στο παρασκήνιο διενεργείται διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities