Οι μέχρι τώρα κινήσεις των τιμών του πετρελαίου δείχνουν ότι οι αγορές δεν τιμολογούν ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα κορυφωθεί σε ένα πόλεμο Ισραήλ-Ιράν, σύμφωνα με το CNBC. Οι τιμές του πετρελαίου δεν αντέδρασαν έντονα στη σημερινή συνεδρίαση αν και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της σκοτώθηκε την Παρασκευή σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Το Σαββατοκύριακο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ για περισσότερα από τριάντα χρόνια, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ενός «στοχευμένου πλήγματος» στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Βηρυτό.

ΟΠΕΚ+: Μειώνει για να αυξήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο

Το περιστατικό έρχεται μετά από αρκετούς μήνες σύγκρουσης και είχε εγείρει ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται το Ιράν.

Η αγορά πετρελαίου δεν αναμένει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που θα επηρεάσει την προσφορά

Ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου δεν παρουσίασαν σημαντική άνοδο. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,56% στα 73,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 1,09% υψηλότερα στα 68,19 δολάρια το βαρέλι.

Τι λένε οι αναλυτές

Ενώ οι εχθροπραξίες σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου, παρατήρησε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

«Η αγορά πετρελαίου δεν αναμένει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ που θα επηρεάσει την προσφορά», είπε στο CNBC.

Από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ μέχρι σήμερα η αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου ήταν περιορισμένη. Η αγορά πετρελαίου παραμένει επίσης υπό πίεση, καθώς η αυξημένη παραγωγή από τον Καναδά και τη Γουιάνα ενισχύει την προσφορά, ενώ η ζήτηση από την Κίνα παραμένει χαμηλότερη με τον  ΟΠΕΚ+ να καθυστερεί να αποκαταστήσει την μείωση της πααραγωγής τους, διευκρίνισε ο Lipow.

«Η εξάλειψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση που θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου, αλλά δεδομένου ότι δεν επηρέασε άμεσα [τις προμήθειες πετρελαίου] … η αγορά πετρελαίου πιθανότατα δεν θα τιμολογήσει μεγάλο πρόσθετο κίνδυνο προς το παρόν», δήλωσε ο Josh Young, CIO της Bison Interests.

Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί σημείωσαν ότι μια ταχεία κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμές του αργού πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, είπε ο Λίποου. Αν και είναι απίθανο, οι τιμές του πετρελαίου να εκτιναχθούν κατά 30 δολάρια το βαρέλι εάν συμβεί, πρόσθεσε.

«Εάν τα γεγονότα εξελιχθούν γρήγορα, οποιαδήποτε υλική διακοπή στον εφοδιασμό πετρελαίου του Ιράν ή στις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πάνω από 100 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε ο Γιανγκ.

Το στενό, μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, είναι ένα ζωτικό κανάλι όπου περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ρέει καθημερινά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι ένας στρατηγικά σημαντικός πλωτός δρόμος που συνδέει τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities