Πτώση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, πατώντας pause σε ένα ιστορικό ράλι που τροφοδοτήθηκε από την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, που οδηγούν το πολύτιμο μέταλλο να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο από το 2020.

Ο χρυσός μειώθηκε κατά 0,7% στα 2.639,71 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% στα 2.661,3 δολάρια.

Ευρωπαϊκές αγορές: Κλυδωνίστηκαν στο τέλος του μήνα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο χρυσός έχει σημειώσει αύξηση 13% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, έχοντας φτάσει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 2.685,42 δολαρίων την Πέμπτη, καθώς ενισχύθηκε από τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Μπορεί να υπάρξει κάποια εναλλαγή από πολύτιμα μέταλλα σε μετοχές, αλλά δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει… αναμφίβολα, η τάση είναι ανοδική για το χρυσό» εξηγεί στο Reuters ο Peter A. Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετάλλων, στη Zaner Metals.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία του χρυσού περιορίστηκε από την ανάληψη κερδών και την άνοδο των κινεζικών μετοχών.

Οι έμποροι αναμένουν  τα στοιχεία για την απασχόληση και τις προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα της ADP αυτή την εβδομάδα.

«Βλέπουμε περισσότερη ενοποίηση (σε χρυσό) βραχυπρόθεσμα» εκτιμά η αναλύτρια της Standard Chartered, Suki Cooper.

«Σε αυτό το στάδιο, ο κύριος καταλύτης φαίνεται να είναι γύρω από τους μακροοικονομικούς παράγοντες και τη νομισματική πολιτική. Έτσι, το περιθώριο εκπλήξεων όσον αφορά τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων θα ήταν δυνητικά το κύριο έναυσμα».

Εάν οι τιμές του χρυσού υποχωρήσουν, ιδιαίτερα παράλληλα με την ενίσχυση του γουάν, η κινεζική φυσική ζήτηση θα μπορούσε να ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Heraeus.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,3% στα 31,22 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά οδεύει για τριμηνιαία άνοδο της τάξης του 8%.

Η πλατίνα υποχώρησε κατά 2,3% στα 977,76 δολάρια. Το παλλάδιο υποχώρησε 1,1% στα 1.000 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities