Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε ο μήνας για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κλυδωνίστηκαν από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος δέχτηκε ένα ακόμη κύμα πωλήσεων στη σκιά των ανησυχιών για τα μερίδια του στην παγκόσμια αγορά.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,95%, ενώ τον Σεπτέμβριο έχασε τελικά 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01% στις 8.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 19.324 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2% στις 7.635 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, βουτιά άνω του 14,7% σημείωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, καθώς περιόρισε τις προσδοκίες κατά την ετήσια καθοδήγησή της για το 2024 λόγω της επιδείνωσης της «δυναμικής της παγκόσμιας βιομηχανίας» και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού από την Κίνα.
Τι βλέπει η αγορά πετρελαίου για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Ο γαλλο-ιταλικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, γνωστός για μάρκες όπως η Chrysler, η Dodge, η Jeep και η Maserati, προειδοποίησε για χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις «στις περισσότερες περιοχές» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Μιλάνο έντονα χαμηλότερα.
Ευρωπαϊκές αγορές: Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες
Παράλληλα με την Stellantis, η γαλλική Renault έκλεισε περίπου 5,6% χαμηλότερα, με τη Porsche να χάνει 4% και τη Volkswagen να κλείνει περίπου 2% χαμηλότερα, εντείνοντας την πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, οι μετοχές της βρετανικής Rightmove σημείωσαν πτώση 7,7% αφού η αυστραλιανή εταιρεία ακινήτων REA Group του Rupert Murdoch δήλωσε ότι δεν θα επιδιώκει πλέον να αγοράσει τη μεγαλύτερη πύλη ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Rightmove απέρριψε την τέταρτη πρόταση εξαγοράς από τον Όμιλο REA νωρίτερα, λέγοντας ότι υποτίμησε την εταιρεία.
Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τριμηνιαία άνοδο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) στην τελική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,7%, επίσης χαμηλότερα από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους και τις προσδοκίες της αγοράς.
Την ίδια ώρα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 3,2% ετησίως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 2,4% τον Αύγουστο. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή ήταν 266.094 στερλίνες.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε από 1,9% τον Αύγουστο σε 1,6% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Destatis. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται σε 2,7%, έναντι 2,8% τον Αύγουστο. Ο ετήσιος πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,1 μονάδες από τον Αύγουστο στο 3,8% και τα αγαθά σημείωσαν πτώση 0,3% στις τιμές σε ετήσια βάση.
Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε από 1,1% τον Αύγουστο σε 0,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Istat. Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ σημείωσε πτώση 0,2%, έναντι αύξησης 0,2% τον Αύγουστο.
Στα «κόκκινα» το ΧΑ με βουτιά στο φίνις στην πρεμιέρα του placement της Εθνικής
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του placement της Εθνικής να προκαλεί έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα, αν και η αγορά κατάφερε να κλείσει τον Σεπτέμβριο με άνοδο, η οποία «σώθηκε» κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 1.451,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.451,09 μονάδων (-1,20%) και 1.469,49 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 136,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 11,8 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,41% στις 3.527,48 μονάδες, ενώ στο -0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.327,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.251,49 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε όμως θετικά τον Σεπτέμβριο, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 1,44%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο +1,54%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,11%.
Latest News
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street - Εν αναμονή του πληθωρισμού
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 42.518 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,11% στις 5.842 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% στις 19.044 μονάδες
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές - Αρνητικός ο FTSE 100
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αγορά ομολόγων για να έχουν εικόνα για το κόστος δανεισμού
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Ανακούφιση στη Wall Street από τον πληθωρισμό χονδρικής
Παραμένει το σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve μέσα στο 2025
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις