Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο έκλεισε ο μήνας για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κλυδωνίστηκαν από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος δέχτηκε ένα ακόμη κύμα πωλήσεων στη σκιά των ανησυχιών για τα μερίδια του στην παγκόσμια αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,95%, ενώ τον Σεπτέμβριο έχασε τελικά 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01% στις 8.236 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 19.324 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2% στις 7.635 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, βουτιά άνω του 14,7% σημείωσε η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, καθώς περιόρισε τις προσδοκίες κατά την ετήσια καθοδήγησή της για το 2024 λόγω της επιδείνωσης της «δυναμικής της παγκόσμιας βιομηχανίας» και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού από την Κίνα.

Τι βλέπει η αγορά πετρελαίου για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο γαλλο-ιταλικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, γνωστός για μάρκες όπως η Chrysler, η Dodge, η Jeep και η Maserati, προειδοποίησε για χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις «στις περισσότερες περιοχές» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Μιλάνο έντονα χαμηλότερα.

Ευρωπαϊκές αγορές: Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες

Παράλληλα με την Stellantis, η γαλλική Renault έκλεισε περίπου 5,6% χαμηλότερα, με τη Porsche να χάνει 4% και τη Volkswagen να κλείνει περίπου 2% χαμηλότερα, εντείνοντας την πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, οι μετοχές της βρετανικής Rightmove σημείωσαν πτώση 7,7% αφού η αυστραλιανή εταιρεία ακινήτων REA Group του Rupert Murdoch δήλωσε ότι δεν θα επιδιώκει πλέον να αγοράσει τη μεγαλύτερη πύλη ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Rightmove απέρριψε την τέταρτη πρόταση εξαγοράς από τον Όμιλο REA νωρίτερα, λέγοντας ότι υποτίμησε την εταιρεία.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε τριμηνιαία άνοδο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) στην τελική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,7%, επίσης χαμηλότερα από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους και τις προσδοκίες της αγοράς.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 3,2% ετησίως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 2,4% τον Αύγουστο. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση τιμή ήταν 266.094 στερλίνες.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε από 1,9% τον Αύγουστο σε 1,6% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Destatis. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκτιμάται σε 2,7%, έναντι 2,8% τον Αύγουστο. Ο ετήσιος πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 0,1 μονάδες από τον Αύγουστο στο 3,8% και τα αγαθά σημείωσαν πτώση 0,3% στις τιμές σε ετήσια βάση.

Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε από 1,1% τον Αύγουστο σε 0,7% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Istat. Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ σημείωσε πτώση 0,2%, έναντι αύξησης 0,2% τον Αύγουστο.

Στα «κόκκινα» το ΧΑ με βουτιά στο φίνις στην πρεμιέρα του placement της Εθνικής

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του placement της Εθνικής να προκαλεί έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα, αν και η αγορά κατάφερε να κλείσει τον Σεπτέμβριο με άνοδο, η οποία «σώθηκε» κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 1.451,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.451,09 μονάδων (-1,20%) και 1.469,49 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 136,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 11,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,41% στις 3.527,48 μονάδες, ενώ στο -0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.327,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.251,49 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως θετικά τον Σεπτέμβριο, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 1,44%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο +1,54%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές